Nonsuch Palace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nonsuch Palace
Nonsuch Palace - Joris Hoefnagel 1568.jpg
Land StorbritanniaRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierHenrik VIII av England, Maria I av England, Henry FitzAlan, 19th Earl of Arundel, Thomas Pride
Stilretningtudorstil
Kart

Nonsuch Palace
51°21′16″N 0°14′18″V

Tresnitt av Nonsuch Palace.

Nonsuch Palace var et kongelig palass fra tudortiden. Det ble reist av Henrik VIII i Surrey, nær Epsom. Landsbyen Cuddington ble jevnet med jorden for å gi plass til palasset. Det ble revet i det 17. århundre, og deler av det ble brukt som materiale til andre bygninger. Det er ingen synlige spor på stedet, men noen av fundamentene til banketthallen ligger under bakken, og British Museum har noen deler av utsmykningen.

Palasset var det største byggeprosjektet Henrik VIII satte igang. Det ble påbegynt 22. april 1538, et halvt år etter at prins Edward var født. Det skulle være en feiring av Huset Tudors makt, i rivalisering med Frans I av Frankrikes Château de Chambord. Mens de fleste av Henriks palasser var ombyggingsprosjekter av eldre bygninger, valgte han å starte fra bunnen av med Nonsuch Palace. Beliggenheten var bestemt av at det var i nærheten av et av hans viktigste jaktområder. Det tok ni år å bygge, og kostet 24 000 pund. Palasset var sentralt i innføringen av renessansearkitektur i England.

Det finnes bare tre samtidige bilder av palasset, og de viser lite av bygningsmassen og detaljene i utsmykningen. Stedet ble utgravd 19591960. Dette var et viktig skritt for britisk arkeologi, ettersom det var et av de første utgravningsstedene fra tiden etter middelalderen. Over 60–000 besøkte utgravningen mens den pågikk. Palassets plan var nokså enkel, med en indre og en ytre borggård, hver med et befestet porthus. Mot nord var palasset befestet i middelalderstil, men mot sør hadde det forseggjort renessansedekor med høye oktagonale tårn i endene. De ytre veggene og den ytre borggården var nokså enkelt dekorert, men den indre borggården hadde flott stukkpaneler i høyt relieff.

Da Henrik VIII døde i 1547 var ikke palasset ferdig. Maria I solgte det i 1556 til Thomas FitzAlan, 12. jarl av Arundel. I 1590-årene ble det igjen kongelig eiendom, og Elizabeth I tilbrakte en del av sin tid der. Det forble en kongelig residens inntil 1670, da Karl II gav det til sin elskerinne Barbara Palmer. Grunnen til dette var at hun trengte penger til å betale spillegjeld.

Bygningen begynte raskt å forfalle, og ble revet innen utgangen av det 17. århundre. Panelet ble fjernet og er bevart i storsalen på Loseley Park.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Nonsuch Mansion, en herregård på østsiden av parken hvor Nonsuch Palace lå