Palace of Beaulieu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palace of Beaulieu
LandStorbritannia[1]
StedBoreham
Etablert1516 (Julian)
Bygningsdata
Gulvareal 20,65 hektar[2]
Kart
Kart
Palace of Beaulieu
51°45′52″N 0°30′44″Ø

Beaulieu Palace ca. 1580

Palace of Beaulieu, også kjent som New Hall, var en kongelig residens nord for Chelmsford i Essex i England.

Eiendommen tilhørte herregården i Boreham, og ble gitt til kannikene ved Waltham Abbey i 1062. Etter en del eierskifter ble det gitt av kronen til Thomas Butler, 7. jarl av Ormonde i 1491. På dette tidspunktet hadde huset fått navnet new Hall.

I 1517 solgte en ny eier, Thomas Boleyn, det til Henrik VIII. Kongen fikk reist et nytt hus i murstein, til en kostnad av 17 000 pund. Han gav palasset navnet Beauliue, men det skulle snart bli kjent som New Hall igjen. 23. juli 1527 kom Henrik VIII dit på sin sommerreise, og ble uvanlig nok en hel måned. Han hadde med seg et stort antall aristokrater, og det var under dette oppholdet han la en plan om å få en pavelig tillatelse til bigami slik at han kunne leve sammen med Anne Boleyn uten å først måtte kvitte seg med sin første hustru, Katarina av Aragón. En av de tilstedeværende var Thomas Boleyn, som var Annes far. Planen måtte droppes da kardinal Wolsey fikk vite om dem, men paven utstedte faktisk en bulle som kunne ha tillatt en slik ordning i desember samme år.

I oktober 1553 ble Katarina av Aragóns datter prinsesse Mary kastet ut, da kongen gav huset til George Boleyn, vicomte Rochford, som var Anne Boleyns bror.

Elizabeth I gav i 1573 eiendommen til Thomas Radcliffe, 3. jarl av Sussex. Det ser ut til at han bygde om nordfløyen mer eller mindre fullstendig. I 1622 ble huset solgt til George Villiers, 1. hertug av Buckingham for 30 000 pund.

Under den engelske borgerkrig, i 1640, tok Oliver Cromwell over eiendommen for fem skilling. Etter restaurasjonen ble huset gitt tilbake til George Villiers, 2. hertug av Buckingham. Det ble så solgt til George Monk, 1. hertug av Albemarle, som ofte hadde besøk at Karl IIs hoff. I 1669 besøkte Cosimo III av Toscana palasset.

Benjamin Hoare kjøpte eiendommen i 1713, og i 1737 ble den kjøpt av John Olmius. Huset var da i dårlig forfatning og ble revet. Bare nordfløyen forble nokså intakt, og utgjør det nåværende huset.

I 1798 kjøpte den søstrene i Den hellige gravs orden eiendommen, og året etter åpnet de en katolsk skole der. New Hall School drives fortsatt i bygningen. Henrik VIIIs kongelige våpen er bevart i skolekapellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Heritage List for England, Wikidata Q6973052, https://www.historicengland.org.uk/listing/the-list 
  2. ^ https://historicengland.org.uk/listing/the-list/data-downloads/; National Heritage List for England; avsnitt, vers eller paragraf: Parks and Gardens (polygons); besøksdato: 7. mai 2022.
Autoritetsdata