Oatlands Palace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oatlands Palace, maleri fra 17. århundre.

Outlands Palace var et kongelig palass i England. Det stod i Oatlands, en landsby utenfor Weybridge i Surrey.

Henrik VIII kjøpte herregården i 1538, og fikk den bygget om for sin andre hustru Anna av Kleve. Det ble senere tidvis residens for Maria I, Elizabeth I, Jakob I og Karl I.

Sistnevnte brukte det som dronningresidens. Han leide inn John Tradescant den eldre til å ta seg av hagen. I 1647, ved slutten av den engelske borgerkrig, ble kongen fengslet der. Etter at kongen ble henrettet ble palasset solgt og revet; bare en bygning ble stående. Denne ble senere bebodd av Edward Herbert, Lord Chief Justice, men da han fulgte Jakob II i eksil ble huset inndratt av kronen. Det ble så gitt til Arthur Herbert, 1. jarl av Torrington, kommandanten for de engelske og nederlandske flåtene i slaget ved Beachy Head.

Senere utvidet Henry Pelham-Clinton, 2. hertug av Newcastle-under-Lyne huset, og anla en formell hage. I 1790 leide kronen huset til Frederick, hertug av York og Albany. I 1794 brant det ned, og ble gjenoppbygget i gotisk stil. Etter at hertuginnen av York døde i 1820 ble eiendommen solgt til Edward Hughes Ball Hughes. Etter en ombygging delte han opp eiendommen i 1856. Huset ble så innredet som hotell et South Western, senere Oatlands Park Hotel.

Fra 1916 ble huset brukt til sårede ANZAC-soldater. En av hovedgatene i Walton-on-Thames ikke langt unna fikk navnet New Zealand Avenue til ære for disse soldatene.