Villa Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Medici
LandItalia
StedRoma
Historiske fakta
Eier(e)Frankrikes regjering
ArkitektNanni di Baccio Bigio
Annibale Lippi
Bartolomeo Ammanati
StilretningRenessansearkitektur
Kart
Kart
Villa Medici
41°54′30″N 12°28′57″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Villa Medici er et arkitektoniskt kompleks nord i Roma. Villaen er oppført på høyden Pincio i nærheten av kirken Santissima Trinità dei Monti. Hagen henger sammen med den nærliggende parken Villa Borghese. Villaen ble oppført av Ferdinand I de' Medici, storhertug av Toscana. I dag tilhører villaen den franske stat. Siden 1803 huserer Det franske akademi i Roma (Académie de France à Rome) i Villa Medici.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under antikken var stedet for Villa Medici en del av Lucullus' hager.[trenger referanse]

I 1564 ble eiendommen ervervet av brorsønner av kardinal Giovanni Ricci av Montepulciano. På denne tid hadde villaen i lang tid vært brukt til vindyrking. Dens eneste bolighuset var Casina, tilhørende kardinal Marcello Crescenzi. Florentineren Nanni Lippi gjorde under sitt overoppsyn forbedringer på villaen. Lippi døde imidlertid før arbeidet hadde kommet særskilt langt.

Eiendommen havnet senere, i år 1576, i Ferdinand de' Medicis hender. Villaen ble dermed familien Medicis første eiendom i Roma. Hensikten med denne var å hevde familiens dominans blant de italienske fyrstehusene og påvise deres stadige nærvær i Roma.[trenger referanse] Ferdinand lot ferdigstille villaen etter Bartolomeo Ammanatis tegninger.

I et og et halvt århundre var så villaen benyttet av storhertugen av Toscanas ambassadør ved pavestolen, innen familien Medicis mannlige linje døde ut i år 1737. Etter det havnet villaen i hendene på huset Lothringen, men i Napoleon Bonapartes tid ble det oversatt av franskmennene. Det var Napoleon som skjenkte villaen til Det franske akademi i Roma, som har husert der siden da.

Påvirkningskraft[rediger | rediger kilde]

Villa Medicis løve i Firenze

Flere bygninger og strukturer er blitt påvirket av Villa Medici, deriblant Bernard Foucquets bronseløve på Lejonbacken ved Stockholms slott, som har sitt forbilde i marmorløvene ved hageentréen til Villa Medici.[trenger referanse] Av villaens løver er en av antikt romersk opphav. Det andre ble utført som en speilvendt kopi av Flaminio Vacca i 1600, ble senere flyttet til Piazza della Signoria i Firenze, der den står ved trappen til Loggia dei Lanzi, og den ble erstattet av en ny kopi ved Villa Medici.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]