Hopp til innhold

Bagshot Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bagshot Park
Bagshot Park omkring 1880.
LandStorbritannia
StedWindlesham[1]
Historiske fakta
Eier(e)Malo
StilretningTudor revival
Kart
Kart
Bagshot Park
51°22′14″N 0°41′46″V

Bagshot Park er en kongelig residens i Storbritannia. Pr. 2007 er den hjemmet til prins Edward, hertugen av Edinburgh og Hans kone Sophie, hertuginnen av Edinburgh. Herregården ligger ved Bagshot i Surrey, omkring 17,5 km sør for Windsor. Noen kilometer unna ligger Sunninghill Park, som tidligere var hertugen av Yorks residens.

Prins Edward renoverte Bagshot Park slik at herregård både kunne være familiens hjem og en base for hans filmselskap Ardent Productions, som senere ble nedlagt. Det er gårdsdrift på eiendommen.

Det første huset på stedet var Bagshot Lodge fra 1631–1633, en av flere mindre hus som ble bygget for Karl I av Inigo Jones. I årene 1766–1772 ble huset bygget om av James Paine for George Keppel, 3. jarl av Albemarle. I 1798 ble det igjen endret, denne gang av John Soane for William, hertug av Clarence, som bodde der til 1816.

Huset ble så brukt av William Frederick, hertug av Gloucester og Edinburgh, en nevø og svigersønn av Georg III. Han kjøpte opp flere naboeiendommer mellom Bagshot og Sunningdale. Hans enke, prinsesse Mary, ble boende der etter hans død, og flyttet ut først i 1847. Det opprinnelige huset ble så revet i 1877–1878.

Den nåværende herregården stod ferdig i 1879. Den har 120 rom, og ved folketellingen i 1881 bodde det 26 tjenere i hovedbygningen. Fra 1880 ble Bagshot Park hovedresidensen til Arthur, hertug av Connaught og Strathearn, som var sønn av dronning Victoria. Han døde der i 1942.

Huset ble så en periode brukt som regimentshovedkvarter og depot for Royal Army Chaplains' Department. Huset ble mye omtalt i denne perioden på grunn av et skilt feltprestene satte opp ved dammen: «Do not walk on the water» («Gå ikke på vannet»). Feltprestkorpset flyttet ut kort tid før jarlen av Wessex tok over.

Huset ble kritisert for å være stygt av arkitekturhistorikeren Nikolaus Pevsner, men regnes av andre for å være den mest spennende kongelige residensen siden prins Alberts død i 1861, og et monument over indisk innflytelse i Storbritannia.

Autoritetsdata