Osborne House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Osborne House
Beliggenhet
LandStorbritannia[1]
StedEast Cowes
Historiske fakta
Eier(e)English Heritage
ArkitektAlbert av Sachsen-Coburg-Gotha
StilretningNyrenessanse, italiensk renessansearkitektur, italienisierende stil
Etablert1845
Påbegynt1845
Ferdigstilt1851
Kart
Kart
Osborne House
50°45′02″N 1°16′12″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Osborne House, Isle of Wight, sett fra nord

Osborne House er en forhenværende kongelig residens i East Cowes på Isle of Wight i England. Huset ble bygget for dronning Victoria og prins Albert, prinsen tegnet selv bygget. I dag er det English Heritage som har overtatt eiendommen og den er åpen for almenheten.

Husets historie[rediger | rediger kilde]

Huset ble bygget mellom 1845 og 1851 for dronning Victoria og prins Albert, prinsen tegnet selv bygningen, et mindre hus på eiendommen ble revet.[trenger referanse] Bygningens arkitektur er basert på italiensk renessanse. Huset besto opprinnelig av en firkantet del, kalt «paviljongen» og inneholdt de kongelige leiligheter. Den såkalte «main wing», med rom for tjenerne og audiensrom ble bygget senere. Det siste påbygget var «Durbar Wing» som ble bygget i 1890-91.

Osborne House, tegning fra 1910

I det opprinnelige bygget var det ikke noe stort rom, det ble derfor innpasset i «Durbar Wing», Durbarrommet, dekorert i indisk stil av indiske håndverkere brakt til England spesielt for det.[trenger referanse] Rommet ble benyttet ved formelle anledninger og som ballrom. Andre etasje i den fløyen var avsatt til prinsesse Beatrice og hennes familie.

Den indiske forbindelsen til Osborne House inkluderte også en malerisamling av indiske personer og scener, malt på bestilling for dronning Victoria av Rudolf Swoboda.[trenger referanse] Det er både portretter av indere som besøkte Storbritannia på 1800-tallet og scener fra selve India, malt der da kunstneren besøkte landet.

Osborne House var dronning Victorias favorittsted og hun tilbrakte mange sommermåneder der, det ble også det nærmeste en kan kalle hjem for hennes barn.[trenger referanse] I parken var det en «sveitsisk hytte» i miniatyr som barna kunne leke i, de hadde også sin egen park. Etter prins Alberts død i 1861 fortsatte stedet å være Victorias yndlingssted og hun feiret alltid julen der.[trenger referanse] Guglielmo Marconi noen av de første radiosendinger i verden til dronning Victoria der for å holde henne informert om sønnens helse, da han lå alvorlig syk på Sandringham.

Dronning Victoria var ved Osborne House da hun døde i 1901 og etter hennes død donerte sønnen Edward huset til nasjonen. Under første verdenskrig ble huset brukt for rekonvalesens for offiserer, Robert Graves og A.A. Milne var blant de som hvilte ut der.

Etter Victoria[rediger | rediger kilde]

I 1903 ble deler av eiendommen en utdanningsinstitusjon for junioroffiserer til Royal Navy, under navnet Royal Naval College, Osborne.[trenger referanse] Innledende trening begynte i 13-årsalderen og videre utdanning var ved Britannia Royal Naval College. Skolen stengte i 1921. Blant elevene var de fremtidige kongene Edvard VIII og hans bror Georg VI. Etter stengningen av skolen var bygningen et museum, med en del avsatt for pensjonerte offiserer fra Storbritannias væpnede styrker.

Etter dronning Victoria døde ble de kongelige leilighetene omgjort til et privat museum for kongefamilien, og forble slik hun hadde forlatt dem. Deler av førsteetasjen ble åpnet for publikum i begynnelsen av 1900-tallet og i 1954 ble dronning Victorias soverom og private leilighet for første gang åpnet for publikum. Osborne House har idag gjennomgått en omfattende restaurering til den prakt det hadde som sommerpalass for dronningen.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]