Dannelsesreisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Spencer, andre jarl av Sunderland (1640-1702), avbildet i klassisk kledning i Roma på sin dannelsesreise, maleri av Carlo Maratta

Dannelsesreisen, også kalt The Grand Tour og Bildungsreise har til formål å utvikle personligheten ved å gi den reisende innsikt i og forståelse av andre kulturer.

Opprinnelig var slike reiser en del av den europeiske overklassens utdannelse og skriver seg tilbake fra ca. 1660. Også i den dansk-norske statsforvaltningen (1660–1814) var dannelsesreisen en del av de høyere embetsmennenes utdannelse.

For kunstnere har dannelsesreisen vært et møte med inspirasjonskilder: læremestre og samlinger i museer, kunstsamlinger, bibliotek og teatre.

Tidsalderen for den europeiske adelens klassiske dannelsesreiser, «Grand Tour», var i hovedsak slutt med den franske revolusjon, men reisene har tatt nye former og er i det 20. århundre blitt utviklet til turisme. I vår tid har InterRail og jorden rundt-reiser fått en beslektet rolle som dannelsesreise for norsk ungdom.

Reiseskildringer fra dannelsesreiser[rediger | rediger kilde]

Endel dagbøker og reiseskildringer fra dannelsesreiser har blitt utgitt i bokform etter at den reisende var kommet tilbake. Den kjente danske eventyrdikteren H.C. Andersen var blant dem som publiserte sine reiseinntrykk. Etter en reise (1840–41) til blant annet Italia, Malta, Hellas og Tyrkia, ga han i 1842 ut reiseskildringen En Digters Bazar. I 1857 var H.C. Andersen på besøk hos den engelske forfatteren Charles Dickens i England. I 1862–63 reiste han i blant annet Spania og Marokko, og skildret etterpå reisen i boken I Spanien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Grand Tour», nettside skapt fire studenter ved University of Michigan,
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.