Balmoral Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Balmoral Castle
Balmoral Castle
LandStorbritannia[1]
Historiske fakta
FormålKongelig residens
Eier(e)Charles III (Privat)
ArkitektWilliam Smith
i samarbeid med prins Albert
StilretningSkotsk baroniarkitektur
Etablert1390 (Julian)
Påbegynt1852
Ferdigstilt1856
Bygningsdata
Gulvarealcirka 50 000 acre
Kart
Kart
Balmoral Castle
57°02′27″N 3°13′48″V
Posisjonskart
Balmoral Castle ligger i Skottland
Balmoral Castle
 
Balmoral Castle (Skottland)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted (en)

Balmoral Castle er et slott og eiendom i Royal Deeside i Aberdeenshire i Skottland. Eiendommen ble kjøpt av prins Albert, og har blitt en favoritt blant kongefamiliens sommerresidenser. Det ligger i nærheten av landsbyen Crathie, 14 km vest for Ballater og 80 km vest for Aberdeen.[2]

Det nordvestlige hjørnet av Balmoral Castle

Godset og dets opprinnelige slott ble kjøpt av Farquharson-familien i 1852 av prins Albert, ektefelle og prinsgemal av dronning Victoria.[3] Like etterpå ble huset funnet å være for lite, og det nåværende Balmoral Castle ble tatt i bruk. Arkitekten var William Smith fra Aberdeen, men hans design ble endret av prins Albert. Balmoral er fortsatt monarkens private eiendom og er ikke en del av kronens eiendom. Det var sommerresidensen til dronning Elizabeth II, som døde på Balmoral den 8. september 2022.[4]

Slottet er et eksempel på skotsk arkitektonisk baronistil,[5] og er klassifisert av Historic Environment Scotland som en verneverdig bygning i kategori A.[6] Det nye slottet sto ferdig i 1856 og det gamle slottet ble revet kort tid etter.

Balmoral Estate har blitt lagt til av påfølgende medlemmer av kongefamilien, og dekker nå et område på omtrent 50 000 dekar (20 000 hektar). Det er en fungerende eiendom, inkludert myrer med skoghøns, skogbruk og jordbruksland, samt forvaltede flokker med hjort, skotsk høylandsfe, sauer og ponnier. Det er rundt femti heltidsansatte og opp mot 50 til 100 deltidsansatte i aktiv gårdsdrift og forvaltning av godset.[7]

Sanger Annie Lennox (født 1954) besøkt godset som en del av BBCs programserie om slektshistorie, Who Do You Think You Are? (2012). Det kom da fram at bestefaren hennes jobbet som viltvokter på eiendommen og en gang danset med dronning Elizabeth på det årlige Gillies' Ball.[7]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Balmoral ble først gang nedtegnet som Bouchmorale i 1451.[8] Det første elementet i navnet antas å være både gælisk, som betyr «en hytte», men den andre delen er usikker.[9] I The Place Names of Upper Deeside (2011) hevdes det at den andre delen kan bety «stor plass (på bakken)».[8] Alexander MacBain antydet at dette opprinnelig var den piktiske *mor-ial, «stor lysning» (jf. walisisk mawr-ial).[10] Alternativt kan den andre delen være et helgennavn.[11]

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Balmoral Estate ble bygget som et hjem for William Drummond i 1390. Eiendommen hadde tidligere tilhørt kong Robert II, som hadde en jakthytte der. Etter Drummonds død ble eiendommen solgt til Alexander Gordon, 3. jarl av Huntly. Den var deretter i Gordan-slektens eie inntil 1662, da den ble kjøpt av Farquaharson-slekten fra Invery, som så solgte den til James Duff, 2. jarl Fife i 1798. I 1822 foregikk deler av seremonien rundt kroningen av Georg IV der.

Kongelig residens[rediger | rediger kilde]

Balmoral Castle, maleri av dronning Victoria i 1854 under dets konstruksjon

Balmoral var den primære sommerresidensen til Elizabeth II og Philip, hertug av Edinburgh. Dets historie som kongelig residens går tilbake til 1848, da prins Albert og dronning Victoria leide det. De likte seg svært godt der, og kjøpte det for litt over 30 000 pund i 1852. Prins Albert begynte straks med planer for utvidelser, som William Smith designet. Byggeprosessen var ferdig i 1856, og Balmoral var da en funksjonell herregård med rundt hundre bygninger i tillegg til slottet.

Ettersom Balmoral, i likhet med noen andre kongelige residenser, er privat eiendom ble det problemer i 1936 da Edvard VIII abdiserte. Han ville ikke gi fra seg sine private eiendommer som han hadde arvet, og Georg VI måtte kjøpte Balmoral for å beholde slottet som sommerresidens for monarken.

Da Diana, fyrstinne av Wales døde i 1997 var dronningen på Balmoral, og hennes avgjørelse om å ikke reise til London umiddelbart etter dødsfallet ble sterkt kritisert.

Dronning Elizabeth II døde på Balmoral Castle, ettermiddagen den 8. september 2022, etter 70 år som britisk monark. Hun hadde sine to eldste barn ved sin side da hun gikk bort. Prins Edward og Prins Andrew ankom Balmoral kort tid etter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/; besøksdato: 9. februar 2023.
 2. ^ Hallemann, Caroline (11. september 2022): «Inside the Royals' Favorite Scottish Getaway, Balmoral Castle», Town & Country
 3. ^ «Clan Farquharson Castles», Stiabhanmor
 4. ^ «Queen Elizabeth II has died», BBC News. 8. september 2022
 5. ^ «Scottish Baronial Style Architecture», Essential Architecture
 6. ^ Historic Environment Scotland: «Balmoral Castle With Parterre and Terrace Walls (Category A Listed Building) (LB51460)»
 7. ^ a b «Balmoral Castle», Gazetteer for Scotland
 8. ^ a b Watson, Adam (1984): The place names of Upper Deeside. Aberdeen University Press. s. 18.
 9. ^ Mills, A. David, red. (2011): A Dictionary of British Place Names. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0191078941.
 10. ^ MacBain, Alexander (1922): Place names Highlands & Islands of Scotland. E. Mackay. s. 156.
 11. ^ Mac an Tàilleir, Iain (2003): «Ainmean-Àite/Placenames» (PDF). Scottish Parliament. s. 15.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Millar, Delia (1985): Queen Victoria's Life in the Scottish Highlands: Depicted by Her Watercolour Artists. London: Philip Wilson. ISBN 0-85667-194-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]