Balmoral Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Balmoral Castle
Balmoral Castle.jpg
Balmoral Castle
Land StorbritanniaRediger på Wikidata
Historiske fakta
FormålKongelig residens
EierHuset Windsor, privat eie
Arkitekt William Smith
i samarbeid med prins Albert
StilretningScottish Baronial (Nygotikk)
Påbegynt1852
Ferdigstilt1856
Kart

Balmoral Castle
57°02′27″N 3°13′48″V
Posisjonskart
Balmoral Castle ligger i Skottland
Balmoral Castle
 
Balmoral Castle (Skottland)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Balmoral Castle er et slott i Royal Deeside i Aberdeenshire i Skottland. Eiendommen ble kjøpt av Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, og har blitt en favoritt blant kongefamiliens sommerresidenser. Slottet eies nå av Elizabeth II, som arvet det fra sin far.

Eiendommen er på 26 000 hektar, og det er aktiv gårdsdrift og rundt femti heltidsansatte og opp mot hundre deltidsansatte.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Balmoral Estate ble bygget som et hjem for William Drummond i 1390. Eiendommen hadde tidligere tilhørt Robert II, som hadde en jakthytte der. Etter Drummonds død ble eiendommen solgt til Alexander Gordon, 3. jarl av Huntly. Den var så i Gordan-slektens eie inntil 1662, da den ble kjøpt av Farquaharson-slekten fra Invery, som så solgte den til James Duff, 2. jarl Fife i 1798. I 1822 foregikk deler av seremonien rundt kroningen av Georg IV der.

Kongelig residens[rediger | rediger kilde]

Balmoral er nå primært sommerresidensen til Elizabeth II og Philip, hertug av Edinburgh. Dets historie som kongelig residens går tilbake til 1848, da prins Albert og dronning Victoria leide det. De likte seg svært godt der, og kjøpte det for litt over 30 000 pund i 1852. Prins Albert begynte straks med planer for utvidelser, som William Smith designet. Byggeprosessen var ferdig i 1856, og Balmoral var da en funksjonell herregård med rundt hundre bygninger i tillegg til slottet.

Ettersom Balmoral, i likhet med noen andre kongelige residenser, er privat eiendom ble det problemer i 1936 da Edvard VIII abdiserte. Han ville ikke gi fra seg sine private eiendommer som han hadde arvet, og Georg VI måtte kjøpte Balmoral for å beholde slottet som sommerresidens for monarken.

Da Diana, fyrstinne av Wales døde i 1997 var dronningen på Balmoral, og hennes avgjørelse om å ikke reise til London umiddelbart etter dødsfallet ble sterkt kritisert.