Royal Pavilion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Royal Pavilion
Brighton royal pavilion Qmin.jpg
Beliggenhet
KommuneBrighton
Historiske fakta
EierGeorg IV av Storbritannia
ArkitektJohn Nash
Stilretningindo-sarasensk stil
Påbegynt1787
Ferdigstilt1823
Posisjon

Royal Pavilion
50°49′21″N 0°08′16″V

Royal Pavilion i Brighton i Storbritannia er en bygning som tidligere har tilhørt det britiske kongehuset. Den ble bygget tidlig på 1800-tallet som et feriested ved havet for kronprinsen. Bygningen benevnes ofte som «Brighton Pavilion», og byggestilen er indisk-gotisk, som var vanlig i India på 1800-tallet. I 1849 ble bygningen solgt av staten til byen Brighton og brukes idag til banketter, kurs og bryllup.

Paviljongens tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Bankettsalen, gjengitt fra John Nashs Views of the Royal Pavilion, 1826

Prinsregenten, som senere ble Georg IV, besøkte Brighton første gang i 1783 etter råd fra sin lege som mente sjøvann ville være bra for prinsens podagra.[trenger referanse] I 1786 leide han et hus i området Old Steine i Brighton, i god avstand fra hoffet kunne han også ha kontakt med sin elskerinne Maria Anne Fitzherbert. Arkitekten Henry Holland ble snart engasjert i å utvide bygningen. Prinsen kjøpte også mer land rundt eiendommen, og i 1803 ble det bygget en rideskole og staller i indisk stil, tegnet av William Porden.[trenger referanse]

Mellom 1815 og 1822 ble eiendommen ombygget under ledelse av John Nash og det er hans arbeid som kan sees idag.[trenger referanse] Palasset gir et slående inntrykk i sentrum av Brighton, med et typisk indisk eksteriør.[trenger referanse] Bygningens fantasifulle innredning er både indisk og kinesisk-inspirert.

Kjøpt av byen Brighton[rediger | rediger kilde]

Etter Georg IVs død i 1830 ble palasset også brukt av hans etterfølger, Vilhelm IV, men etter dronning Victorias siste besøk i Brighton i 1845 ønsket staten å selge stedet.[trenger referanse] I 1849 ble så palasset solgt til byen for 53 000 pund.[trenger referanse]

Dagens paviljong[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig ble palasset brukt som sykehus for sårede indiske og karibiske soldater. I dag er paviljongen åpen for besøkende og benyttes for kurs, banketter og bryllup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]