Royal Pavilion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den kongelige paviljongen i Brighton

Koordinater: 50°49′20″N 0°08′15″V

Royal Pavilion i Brighton, Storbritannia, er en bygning som tidligere har tilhørt det britiske kongehuset. Den ble bygget tidlig på 1800-tallet som et feriested ved havet for kronprinsen. Bygningen benevnes ofte som «Brighton Pavilion», og byggestilen er indisk-gotisk, som var vanlig i India på 1800-tallet. I 1849 ble bygningen solgt av staten til byen Brighton og brukes idag til banketter, kurs og bryllup.

Paviljongens tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Bankettsalen, gjengitt fra John Nashs Views of the Royal Pavilion, 1826

Prinsregenten, som senere ble Georg IV, besøkte Brighton første gang i 1783 etter råd fra sin lege som mente sjøvann ville være bra for prinsens podagra. I 1786 leide han et hus i området Old Steine i Brighton, i god avstand fra hoffet kunne han også ha kontakt med sin elskerinne Maria Anne Fitzherbert. Arkitekten Henry Holland ble snart engasjert i å utvide bygningen. Prinsen kjøpte også mer land rundt eiendommen, og i 1803 ble det bygget en rideskole og staller i indisk stil, tegnet av William Porden.

Mellom 1815 og 1822 ble eiendommen ombygget under ledelse av John Nash og det er hans arbeid som kan sees idag. Palasset gir et slående inntrykk i sentrum av Brighton, med et typisk indisk eksteriør. Bygningens fantasifulle innredning er både indisk og kinesisk-inspirert.

Kjøpt av byen Brighton[rediger | rediger kilde]

Etter Georg IVs død i 1830 ble palasset også brukt av hans etterfølger, Vilhelm IV, men etter dronning Victorias siste besøk i Brighton i 1845 ønsket staten å selge stedet. I 1849 ble så palasset solgt til byen for 53 000 pund.

Dagens paviljong[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig ble palasset brukt som sykehus for sårede indiske og karibiske soldater. Idag er paviljongen åpen for besøkende og benyttes for kurs, banketter og bryllup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]