Peter Andreas Blix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Peter Andreas Blix
Peter Andreas Blix.jpg
Født 4. november 1831
Fredriksvern
Død 31. januar 1901 (69 år)
Vik
Yrke Arkitekt og ingeniør
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser St. Olavs Orden

Fredensborgveien i 1897. Akvarell av Blix i Oslo Museums samlinger.
Blix ved Hopperstad stavkirke, som han restaurerte.

Peter Andreas Blix (født 4. november 1831 i Frederiksvern (Stavern), død 31. januar 1901 i Vik i Sogn) var en norsk arkitekt og ingeniør. Han var utdannet i Hannover og Karlsruhe i Tyskland i perioden 18511855.

I perioden 1856-1863 arbeidet han i Kanalvæsenet med utbygging av kanaler og elver, herunder bygninger i tilknytning til disse. Senere slo han seg ned i Bergen og ble etter hvert privatpraktiserende arkitekt. Her arbeidet han blant annet med restaureringen av Bergen domkirke. Han har tegnet en rekke villaer i Bergen, blant annet Moldegaard villa i Os kommune.

Blix er også kjent som jernbanearkitekt, hvor han blant annet har tegnet stasjonsbygningene langs Østfoldbanen, hvor særlig stasjonsbygningene i nygotisk, pusset tegl som Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden er de mest kjente.

Senere tegnet han også stasjoner på Rørosbanen, Meråkerbanen, Dovrebanen og Jærbanen.

Blix var en aktiv bidragsyter til Fortidsminneforeningen, hvor han blant annet bidro med midler til å kjøpe middelalderkirken i Moster. I 1890-årene arbeidet han med rehabiliteringen av Akershus slott og festning.

Blix var sentral i restaureringen av Hopperstad stavkirke og Hove kirke i Vik i Sogn og Fjordane. Han er gravlagt i Hove kirke.

Det var Blix som i 1874 tok initiativet til stiftelsen av Den norske ingeniør- og arkitektforening, som i dag er videreført i Tekna.[1]

Kongen utnevnte 21. januar 1896 Blix til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden «for fortjenstfuld kunstnerisk Virksomhed».

Blix var også en habil akvarellmaler og malte flere scener fra Oslos bymiljø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fougner, Eiliv (red.)(1916) Norske ingeniører og arkitekter. Kristiania, Abel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Losnegård, Gaute og Losnegård, Rolf: Peter Andreas Blix i strid for vern og vekst, Førde og Leikanger 2001, ISBN 82-91722-16-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]