Ole Sverre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ole Andreas Sverre
Arkitekt Ole Sverre.jpg
Arkitekt Ole Sverre, ca. 1940
Født 7. juni 1866
Fredrikstad
Død 31. januar 1952 (86 år)
Oslo
Gravlagt Vestre gravlund
Yrke Arkitekt
Nasjonalitet Norsk
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje

Ole Andreas Sverre (født 7. juni 1865 i Fredrikstad, død 31. januar 1952 i Oslo) var en norsk arkitekt.

Sverre tok eksamen ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt i 1886 og ved den tekniske skole i Charlottenburg i 1890. Han praktiserte i Oslo. Han hadde i mange år en fremskutt plass blant hovedstadens arkitekter og har levert tegninger til en lang rekke kjente bygninger. Av hans verk kan nevnes Holmenkollens turisthotell, turnhallen i Fredrikstad, Norges landbrukshøyskoles bebyggelse på Ås, Keiser Wilhelms jaktslott og stavkirke i Rominten, Øst-Preussen, det første Skimuseet på Frognerseteren, Grand Hotels om- og nybygning m. v., foruten mange større villaer og andre bygninger, blant annet skipsreder Fred. Olsens villa på Drammensveien.

Etter krigen ble Sverre fratatt retten til medlemskap i Norske arkitekters landsforbund i 2 år, frem til 1. januar 1948.[1] Tilsvarende straff ble gitt til arkitekter som var medlem i det nazifiserte arkitektforbund eller som hadde utført særlig graverende tilfelle av arbeid for okkupasjonsmakten.[2]

Sverre var sportslig interessert. I 15 år var han president i Norges Roforbund og ble etterhvert forbundets æresmedlem. Han var også æresmedlem i Christiania Roklub og Fredrikstad Turnforening.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Sverre ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og var innehaver av Dannebrogordenen og Nordstjerneordenen.

Han mottok Sundts premie to ganger, første gang i 1908 for Villa Fredly i Drammensveien 41, andre gang i 1912 for Drammensveien 89.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Møllerhaug, Nicholas: Stupet - Leif Grungs krig, Forlaget Vigmostad & Bjørke AS, Bergen 2016, s. 326, 328.
  2. ^ Møllerhaug, Nicholas: Stupet - Leif Grungs krig, Forlaget Vigmostad & Bjørke AS, Bergen 2016, s. 323.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)