Steen & Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Steen og Strøm Norge»)
Steen & Steøm
Org.formAksjeselskap
Etablert1797
HovedkontorOslo
LandDanmark
Produkt(er)kjøpesenter
Antall ansatte140 (2018)
Omsetning2,7 milliarder euro
Nettstedwww.steenstrom.com

Steen & Strøm as er et skandinavisk kjøpesenterselskap med 10 kjøpesentre i Norge, Danmark og Sverige. Konsernet er delt inn i Steen & Strøm Norge AS, Steen & Strøm Danmark A/S og Steen & Strøm Sverige AB.

Klépierre og Stichting Pensioenfonds ABP kjøpte den 28. juli 2008 Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner. Klépierre eier 56,1 prosent av selskapet, mens Stichting Pensioenfonds eier 43,9 prosent. Steen & Strøm er et fullintegrert selskap i Klépierre som er Europas ledende aktør innen kjøpesenterbransjen med sine 10 sentre i 16 land.

Selskapet har igangsatt et omfattende program for miljø- og samfunnsansvar og er hedret som den mest bærekraftige kjøpesentergruppen i Europa flere år på rad. Dette innebærer blant annet at samtlige sentre er ISO-14001 sertifisert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Samuel Strøm hadde begynt sin virksomhet allerede i 1797, og dette har senere vært regnet som selskapets stiftelsesår. Det opprinnelige Steen & Strøm-selskapet ble dannet da Emil Steen og Samuel Strøm jr (barnebarnet til Samuel Strøm) slo sammen sine butikker i 1856.

Selskapet åpnet i 1874 Kristianias første stormagasin i et stort nybygg i fire etasjer på Kongens gate 23, tegnet av arkitekt Paul Due, men dette brant ned i 1929.[1] Etter brannen ble dagens stormagasin i fem etasjer og tre tilbaketrukne etasjer oppført på samme tomt etter tegninger av arkitekt Ole Sverre. Det sto ferdig i 1930 og hadde forbilder i de store magasinene i Paris, med et åpent ovalt midtrom gjennom etasjene, under glasstak. Magasinet fikk byens første rulletrapper. Siden har nye og moderne shoppingsentere blitt bygget rundt om i de forskjellige landene, og kjeden regnes som en av de største i Norden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet ble kjeden også mer kjent da investor Petter Stordalen involverte seg gjennom styringen av City Syd i Trondheim, og tok etterhvert over selskapet, som hadde økonomiske problemer mot slutten av 1992 da Stordalen hadde blitt sjef for City Syd.[2] Riktignok ble han tvunget ut i 1996, da Stein Erik Hagen, som satt på en stor andel i selskapet, hadde andre planer enn hva Stordalen selv mente var best for selskapet.[3] Siden har Hagen gjennom Canica AS vært involvert og en periode så godt som ene-eier av selskapet.[4]

Selskapet var listet på Oslo Børs fra 1994 til 2007.

Steen & Strøms eiere[rediger | rediger kilde]

Eiendomsselskapet Klépierre er Europas nest største eier av kjøpesentre. Det er notert på CAC 40 i Paris. Klépierre har en verdi på om lag 3.7 milliarder euro.

Stichting Pensioenfonds ABP er Europas største, ordinære pensjonsfond. Forvaltningskapitalen til ABP Pension Fund er på om lag 1 650 milliarder kroner.

Steen og Strøm i Norge[rediger | rediger kilde]

Steen og Strøm Norge AS er et norsk eiendomsselskap som eies av Steen & Strøm. Selskapet eier og driver kjøpesentre tilsluttet den skandinaviske kjeden Steen & Strøm som har røtter tilbake til 1797. Steen og Strøm Norge AS ble stiftet 6. juni 1987.[5]

Steen og Strøm driver 2 kjøpesentre i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steen & Strøm - Historie Arkivert 2. august 2007 hos Wayback Machine., Offisiell hjemmeside
  2. ^ "Lille, feite Petter pæra"[død lenke], Nettavisen, publisert 2006-11-03
  3. ^ Lærte på veien Arkivert 4. februar 2008 hos Wayback Machine., forbruker.no, publisert 2008-02-03
  4. ^ Steen & Strøm - Shareholders Arkivert 14. juli 2007 hos Wayback Machine.
  5. ^ Hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]