Landeveissykling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Feltet opp Mont Ventoux under Tour de France i 2002
Regjerende tempo-verdensmester Fabian Cancellara under Sveits rundt i 2007

Landeveissykling er en populær sykkelsport som blir arrangert på eksisterende (lande)veier, og det brukes landeveissykler.

Sporten er populær over store deler av verden, men spesielt i Europa. De mest dominerende og konkurrerende nasjonene er vanligvis Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Sveits, selv om Australia, Russland, Luxembourg, Colombia og USA også kan vise til store internasjonale resultater, og mange andre land har profilerte profesjonelle syklister.

Konkurranseform[rediger | rediger kilde]

I landeveissykling konkurrere man i ulike typer ritt. De fleste ritt arrangeres som fellesstart, der førstemann i mål vinner. En del ritt arrangeres med individuell start (tempo) der man sykler mot klokka. Denne formen kan også brukes i lagkonkurranser (lagtempo) der laget sykler samlet.

Noen ritt er endagsritt, mens andre arrangeres med flere etapper, der man kårer vinnere både på de enkelte etappene og sammenlagt. Mange etapperitt har ytterligere konkurranser som poengkonkurranse, klatrekonkurranse og lagkonkurranse. De som leder konkurransene sykler med spesielle trøyer, som f.eks den gule trøya i Tour de France. Rittene kategoriseres av UCI etter betydning.

Klassikere[rediger | rediger kilde]

De tolv mest prestisjefylte og historiske endagsrittene kalles klassikere. Det mest kjente, Paris–Roubaix, ble første gang arrangert i 1896. I tillegg til disse er det mange såkalte semi-klassikere, ofte ritt som arrangeres på vårparten i Belgia med mange brosteinspartier. De fem største klassikerne kalles for Monumentene. Det er Milano–Sanremo, Flandern rundt, Paris–Roubaix, Liège–Bastogne–Liège og Lombardia rundt.

Grand Tours[rediger | rediger kilde]

Det mest kjente sykkelrittet er Tour de France, et tre-ukers etapperitt som går igjennom Frankrike og avsluttes i Paris. Lignende etapperitt holdes i Italia (Giro d’Italia) og Spania (Vuelta a España). Disse tre rittene gjør opp betegnelsen ”Grand Tours”.

UCI WorldTour[rediger | rediger kilde]

Profesjonell syklings øverste organ er Union Cycliste Internationale. Fra 1989 til 2004 arrangerte de Verdenscupen. Verdenscupen inneholdt kun endagsritt, blant dem alle klassikerne. I 2005 ble den erstattet av UCI ProTour som også inkluderte Grand Tourene og mindre etapperitt som Sveits rundt, Paris-Nice og Dauphiné Libéré. Fra 2008 var ikke lenger Grand Tourene med i ProTour, og heller ikke noen av de andre rittene til Grand Tour-arrangørene. Før 2009-sesongen gikk de 14 gjenværende ProTour-rittene inn som en del av UCI Verdenskalender. I 2011 ble serien og rankingen omtalt som UCI World Tour. Lagene som er ProTeams er garantert og forpliktet å sykle alle WorldTour-rittene.

I tillegg arrangerer UCI kontinentale tourer som UCI Africa Tour, UCI Europe Tour, UCI America Tour og UCI Asia Tour.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres VM i landeveissykling hvert høst med et landeveisløp og et individuelt tempoløp. I Norge arrangeres vanligvis NM i landeveissykling i juni. Hvert fjerde år er landeveissykling også med på OL-programmet. Den regjerende mester fra disse mesterskapene får sykle i mestertrøya i alle ritt fram til neste mesterskap.

Taktikk[rediger | rediger kilde]

Selv om målet er så trivielt som å krysse målstreken først, kan flere ulike taktikker benyttes. Vanligvis vil en rytter eller en gruppe ryttere prøve å gå i brudd fra hovedfeltet (peloton) ved å angripe og rykke fra for å redusere antall konkurrenter om seieren. Hvis bruddet ikke lykkes og flesteparten av rytterne samles i en gruppe igjen, er sjansen størst for at en rytter med eksplosiv spurting som styrke klarer å dra i fra på de siste meterne og vinne. Samarbeid mellom rytterne (både forhåndsbestemt og improvisert) er viktig i mange aspekter; som å hindre brudd fra å gå, hjelpe en rytter i brudd å skape et forsprang, kjøre inn brudd og trekke opp spurten hvis en gruppe kommer samlet til mål.

Rittene byr ofte på ulike vanskelige løypeprofiler som tøffe klatringer, raske nedstigninger og noen ganger tekniske underlag (som brosteinspavéene i Paris–Roubaix). Dette gjør løypene mer selekterende; sterke ryttere kan kvitte seg med svakere ryttere i slike seksjoner for å redusere antall konkurrenter om seieren. De mer organiserte rittene har biler som følger rytterne og plukker opp de som ikke klarer å komme innenfor tidsfristen, eller bestemmer seg for å bryte.

Som i alle typer løp er dragsug et veldig viktig moment der en rytter kan spare mye krefter på å ligge tett bak en annen rytter for å minske luftmotstanden. Det kan være så mye som 30 % lettere å sykle på bakhjulet til en annen rytter enn å ligge fremme og dra på flatere partier. Dette har fått sykkellag til å signere kjøresterke ryttere som har som oppgave å minske luftmotstanden for kapteinen fram mot mål. Dette kan være en fordel eller svakhet mellom konkurrenter. Ryttere kan samarbeide og skape dragsug for hverandre slik at en høy fart kan opperettholdes, men én rytter kan også bli tvunget til å ta mesteparten av føringene og dermed bli fortere sliten. Denne metoden er ikke tillat på tempoetapper, med mindre det er en lagtempo.

Landeveissykling i Norge[rediger | rediger kilde]

Det er (per 2017) seks norske ritt med UCI-status: Ringerike Grand Prix, Sundvolden Grand Prix, Tour of Norway, Arctic Race of Norway, Tour des Fjords og Ladies Tour of Norway[1]. Det finnes flere andre landeveisritt som for eksempel Vestfold Rundt, og Festningsrittet.

I Norge finnes det i 2016 seks lag med UCI-status i landeveissykling. Team Hitec Products er Norges eneste profesjonelle sykkellag, og Nordens første profflag for kvinner. De konkurrerer på UCIs øverste nivå for kvinnelige sykkellag. De fem herrelagene Team Coop-Øster Hus Team Sparebanken Sør, Team Joker Byggtorget, Team FixIT.no og Team Ringeriks-Kraft er registrert som kontinentallag (nivå 3, etter WorldTeam og prokontinentallag), og kan delta i ritt på UCIs kontinentaltourer.

Det norske tur-rittet med flest deltakere er Styrkeprøven 540 km Trondheim-Oslo, som også er Norges lengste ritt.

Norske proffsyklister (menn)[rediger | rediger kilde]

Norge har de siste årene fått frem flere gode landeveisryttere som hevder seg på internasjonalt nivå. I 2019 syklet fjorten norske ryttere for lag på de to øverste nivåene.[2] Til 2020-sesongen økte antallet kraftig, i og med at Uno-X Norwegian Development Team ble profesjonelt kontinentallag. I tillegg sykler fjorten ryttere på utenlandske lag.

Rytter[3] Periode Lag
Knut Knudsen 1974–1981 Italia Jollyceramica, Italia Bianchi-Piaggio
Geir Digerud 1980–1983 Italia Magniflex, Italia Atala
Jostein Wilmann 1980–1983 Frankrike Puch-Sem, Belgia Capri Sonne, Sveits Eorotex-Magniflex
Dag Erik Pedersen 1982–1991 Italia Bianchi-Piaggio, Italia Murella-Rossin, Italia Ceramiche Ariostea, Nederland PDM-Concorde, Nederland TVM, Italia Del Tongo-MG Boys
Ole Kristian Silseth 1982–1984 Italia Metauro Mobili-Pinarello, Italia Inoxpran, Italia Supermercati Brianzoli
Dag Otto Lauritzen 1984–1994 Frankrike Peugeot, USA 7-Eleven/Motorola, Nederland TVM-Bison Kit
Jaanus Kuum 1986–1994 Frankrike La Vie Claire, Frankrike Toshiba-Look, Belgia ADR-Mini-Flat-Enerday, Spania Teka, Nederland TVM-Sanyo,
USA Subaru-Montgomery, Belgia Trident-Schick-Gilals-Wimi, Italia Carrera Jeans-Tassoni
Olaf Lurvik 1988–1991 Frankrike Z-Peugeot, Frankrike Toshiba
Atle Pedersen 1988–1991 Nederland PDM-Concorde, Belgia Tonton Tapis-GB
Atle Kvålsvoll 1988–1994 Frankrike Z-Peugeot, USA Subaru-Montgomery, Nederland WordPerfect
Torjus Larsen[4] 1989–1990 Belgia ADR-W-Cup-Bottecchia-Coors Light, Belgia I.O.C.-Tulip
Bo André Namtvedt 1989–1994 Belgia ADR-W-Cup-Bottecchia-Coors Light, Belgia I.O.C.-Tulip, USA Subaru-Montgomery, Nederland WordPerfect
Bjørn Stenersen 1992–1995 USA Motorola
Lars Kristian Johnsen 1994–1995 Nederland TVM
Steffen Kjærgaard 1995–2003 Nederland TVM, Danmark Team Chicky World, USA US Postal
Stig Kristiansen 1999 Danmark Acceptcard Pro Cycling
Svein Gaute Hølestøl 1998–2000 Danmark Team Chicky World, Tyskland Team Gerolsteiner
Ole Sigurd Simensen 1998–2002 Tyskland Agro Adler Brandenburg, Frankrike Saint-Quentin – Oktos, Sverige Mälarenergi
Bjørnar Vestøl 1998–2003 Danmark Acceptcard Pro Cycling, Storbritannia Linda McCartney Racing Team, Danmark Team Fakta
Kurt Asle Arvesen 1998–2011 Italia Asics, Italia Riso Scotti, Italia Amica Chips, Danmark Team Fakta, Danmark CSC/Saxo Bank, Storbritannia Team Sky
Morten Hegreberg 2000–2004 Belgia Ville de Charleroi - New Systems, Belgia Jartazi Granville Team
Øyvind Lillehagen ? Belgia, Spania og Frankrike.
Thor Hushovd 2000–2014 Frankrike Crédit Agricole, Sveits Cervélo TestTeam, USA Garmin-Cervélo, USA BMC Racing Team
Mads Kaggestad 2003–2007 Frankrike Crédit Agricole
Edvald Boasson Hagen 2008– USA Team Columbia, Storbritannia Team Sky, Sør-Afrika MTN-Qhubeka, Frankrike Team Total Direct Energie
Gabriel Rasch 2008–2014 Frankrike Crédit Agricole, Sveits Cervélo TestTeam, USA Garmin-Cervélo, Frankrike FDJ BigMat, Storbritannia Team Sky
Alexander Kristoff 2010– USA BMC Racing Team, Russland Katjusja, De forente arabiske emirater UAE Team Emirates, Belgia Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
Lars Petter Nordhaug 2010–2017 Storbritannia Team Sky, Nederland Blanco Pro Cycling, Storbritannia Team Sky, Irland Aqua Blue Sport
Frederik Wilmann 2010 Nederland Skil-Shimano
Vegard Stake Laengen 2012–2014
2016–
USA Team Type 1, Frankrike Bretagne-Séché Environnement
Sveits IAM Cycling, De forente arabiske emirater UAE Abu Dhabi
Vegard Breen 2014–2016 Belgia Lotto-Belisol, Frankrike Fortuneo-Vital Concept
Sondre Holst Enger 2014–2020 Sveits IAM Cycling, Frankrike AG2R La Mondiale, Israel Israel Cycling Academy, Danmark Riwal Readynez Cycling Team
Sven Erik Bystrøm 2015– Russland Katjusja, De forente arabiske emirater UAE Team Emirates, Belgia Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
Kristoffer Skjerping 2015–2016 USA Garmin-Sharp
Odd Christian Eiking 2016– Frankrike FDJ, Belgia Wanty-Groupe Gobert, USA EF Education-Nippo
Daniel Hoelgaard 2016–2021 Frankrike FDJ, Norge Uno-X Norwegian Development Team
Fredrik Strand Galta 2016 Frankrike Delko Marseille Provence KTM
Sindre Lunke 2016–2020 Tyskland Team Giant-Alpecin, Frankrike Fortuneo-Samsic, Danmark Riwal Readynez Cycling Team
Amund Grøndahl Jansen 2017– Nederland Team LottoNL-Jumbo, Australia Team BikeExchange
Truls Engen Korsæth 2017–2018 Kasakhstan Astana Pro Team
Kristoffer Halvorsen 2018– Storbritannia Team Sky, USA EF Education First, Norge Uno-X Pro Cycling Team
August Jensen 2018– Israel Israel Cycling Academy, Danmark Riwal Readynez Cycling Team, Frankrike Delko, USA Human Powered Health
Carl Fredrik Hagen 2019– Belgia Lotto Soudal, Israel Israel Start-Up Nation
Krister Hagen 2019 Danmark Riwal Readynez Cycling Team
Rasmus Fossum Tiller 2019– Sør-Afrika Team Dimension Data, Norge Uno-X Pro Cycling Team
Kristian Aasvold 2020
2022–
Danmark Riwal Readynez Cycling Team
USA Human Powered Health
Tobias Foss 2020– Nederland Team Jumbo-Visma
2020– Norge Uno-X Norwegian Development Team
Andreas Leknessund 2020– Norge Uno-X Norwegian Development Team, Tyskland Team DSM
Markus Hoelgaard 2020– Norge Uno-X Norwegian Development Team, USA Trek-Segafredo
Jonas Iversby Hvideberg 2020– Norge Uno-X Norwegian Development Team, Tyskland Team DSM
Søren Wærenskjold 2021– Norge Uno-X Pro Cycling Team
Eirik Lunder 2022– Russland Gazprom-RusVelo
Trym Westgaard Holther 2022– Italia Drone Hopper - Androni Giocattoli
2022– Norge Uno-X Pro Cycling Team

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]