Banesykling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banesykling i Calgary
Keirin i Colwood, British Columbia
Theo Bos og Chris Hoy i sprint
Poengritt i Home Depot Center, Carson, California.
Sykkelen Eddy Merckx satte rekord i The Hour med (1972), utstilt på Eddy Merckx metrostasjon i Brussel

Banesykling er en sykkelsport som arrangeres på spesialbygde baner eller velodromer med spesielle banesykler.

Banesykling er særlig populært i Europa, først og fremst i Belgia, Frankrike, Tyskland og Storbritannia der det ofte brukes som trening utenom sesongen for landeveissyklister. Sporten står også sterkt i Japan, Australia og Nord-Amerika. Banesykling inngår i Sommer-OL og det arrangeres egne verdensmesterskap.

Øvelser[rediger | rediger kilde]

Individuell forfølgelse[rediger | rediger kilde]

To syklister starter fra hver sin side av banen. Menn sykler 4 000 m og kvinner sykler 3 000 m. Det blir først kjørt kvalifisering der de to beste tidene møtes i finale, mens nr 3 og 4 møtes i bronsefinale. I finalene er det førstemann til å tilbakelegge distansen som vinner. Man vinner også om man tar igjen motstanderen.

Forfølgelse - lag[rediger | rediger kilde]

Fungerer på samme måte som individuelt, bortsett fra at det er to lag med fire ryttere som starter fra hver sin side av banen. I lagforfølgelse kjøres det også 2 runder med løp før finalene gjennomføres

Lagsprint (Olympic sprint)[rediger | rediger kilde]

Hvert lag består av tre ryttere (to for kvinner) som sykler i tet en runde hver før de overlater til nestemann. To lag starter på hver sin side av banen. Det kjøres kvalifisering og finale på samme måte som i individuell forfølgelse

Sprint[rediger | rediger kilde]

Det kjøres først 200m kvalifisering med flyvende start. Deretter settes det opp "sprint-heat" etter resultatene i kvalifiseringen. I heatene starter 2 ryttere sammen og sykler 3 runder. Det kjøres 3 heat i hver runde, så det er førstemann til å vinne 2. Vinneren går videre til neste runde og taperen ryker ut. Slik fortsetter det helt til det gjenstår 4 ryttere i semifinalen. Vinnerne av semifinalen går til gullfinale og taperne til bronsefinale.

Keirin[rediger | rediger kilde]

6 ryttere får drahjelp av en motorsykkel som gradvis øker farten og forlater banen når det gjenstår 2,5 runder på 250m baner. Øvelsen foregår over 8 runder (2000m) på 250m baner

Temporitt (Kilo)[rediger | rediger kilde]

Individuell start på tid over 1000 m (herav betegnelsen The Kilo) for menn og 500 m for kvinner.

The Hour[rediger | rediger kilde]

Her gjelder det å sykle lengst mulig i løpet av en time. Rekorden har vært holdt av mange store (landeveis)syklister som Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Tony Rominger, Graeme Obree og Chris Boardman.

Poengritt[rediger | rediger kilde]

En fellesstart der det deles ut 5, 3, 2 og 1 poeng til de fire første på innlagte spurter (hver tiende runde på 250 meters-baner). Man får 20 poeng ved å ta igjen feltet med en runde og det er doble poeng på siste spurt. Den med mest poeng vinner løpet. Ved lik poengsum er det siste spurt som er gjeldende. Kvinner sykler 30km og menn sykler 40km.

Madison (parløp)[rediger | rediger kilde]

Øvelsen er oppkalt etter Madison Square Garden i New York, og er en variant av poengritt. Lag med to ryttere konkurrerer, men kun én av dem trenger å sykle aktivt til enhver tid. Det er spurt hver tiende runde på 250m bane med 5, 3, 2 og 1 poeng til de fire første lagene. Laget med mest poeng vinner. Dersom et eller flere lag har tatt igjen feltet med en runde er det laget med flest poeng av disse som vinner

Scratch[rediger | rediger kilde]

Scratch-løpet er en fellesstart på 10km for kvinner og 15km for menn. Vinneren er førstemann i mål. Dersom en eller flere ryttere har tatt igjen feltet med en runde er det førstemann over mål av disse rytterne som vinner.

Eliminasjonsritt[rediger | rediger kilde]

Eliminasjonsritt er en fellesstart der bakerste rytter ryker ut på annenhver runde på 250m bane. Til slutt gjenstår to syklister og førstemann av disse i mål vinner.

Omnium[rediger | rediger kilde]

Omnium er en sammenlagtøvelse som består av fire øvelser: scratch, tempo race, eliminasjonsritt og poengritt. Man samler poeng etter plassering på de 3 første løpene (40p til vinneren, 38p til 2 plass, 36p til 3 plass osv). Man tar med seg poengene inn i det avsluttende poengrittet og alle poeng man samler i poengrittet legges på den totale poengsummen. Dersom to ryttere har lik poengsum er det siste spurt som er gjeldende.

Tempo race[rediger | rediger kilde]

Tempo race er et poengritt som går over 30 runder for kvinner og 40 runder for menn. Det sykles først 4 runder og deretter er det 1 poeng til førstemann over målstreken på hver runde. Man får 20 poeng for å ta igjen feltet med en runde. Den med flest poeng vinner løpet. Ved lik poengsum er det siste spurt som er gjeldende. Tempo race er ingen egen øvelse, kun en del av omnium

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]