Clyde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nye kurs og konferansesenteret i Glasgow som ligger ved elvebredden til Clyde. I bakgrunnen kan en se en av heisekranene som ble brukt til å heise lokomotiv ombord i båter, som i dag står som et symbol på en tidligere storhetstid.

Clyde (skotsk gælisk: Cluaidh) er en stor elv i Skottland. Med sine 176 km er den den tiende lengste i Storbritannia og den tredje lengste i Skottland. Det flyter gjennom storbyen Glasgow, og er uten tvil den aller viktigste elven for skipsbygging og handel i det britiske imperiet.

Det er rundt 72 broer (jernbane, vei, gangbro, og andre) som krysser Clyde, fra elvemunningen og til dens kilde.

Industriell vekst[rediger | rediger kilde]

Clydes betydning ved begynnelsen av den industrielle revolusjon var drevet av dens nærhet til Glasgow som var en havn med retning Amerika. Tobakk- og bomullshandelen begynte tidlig på 1700-tallet. Imidlertid var den grunne Clyde ikke seilbar for de største havgående skipene og skipslast ble isteden overført ved Greenock eller Port Glasgow mens mindre skip kunne seil motstrøms opp til selve Glasgow.

I kulturen[rediger | rediger kilde]

«Black Is the Colour (Of My True Love's Hair)» er en populær folkesang av skotsk opprinnelse, som finnes i flere versjoner, særlig etter at den kom til USA og blitt innspilt av flere sangere, blant annet Nina Simone. I dens opprinnelige utgave refererer teksten til elven Clyde: «I go to the Clyde to mourn and weep / But satisfied I could never sleep».[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]