Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nasjonalmuseet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater  : OSM eller | WikiMap
Stiftelsen Nasjonalmuseet for kunst
Nasjonalmuseet logo.svg
Christian Krohg-Kampen for tilværelsen 1889.jpg
Christian Krohgs maleri «Kampen for tilværelsen» (1889) henger i trappehallen i Nasjonalgalleriet
TypeStiftelse
Org.nummer985 686 092
Stiftet28. april 2003
LandNorge
HovedkontorKristian Augusts gate 23, Oslo
DirektørKarin Hindsbo
FormålScenekunst
Nettstedwww.nasjonalmuseet.no
ErstatterKunstindustrimuseet i Oslo, Nasjonalmuseet – Arkitektur

Nasjonalmuseet for kunst er et norsk statlig museum etablert i 2003 gjennom sammenslåingen av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillinger. Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Samlingen inneholder nærmere 400 000 verk.

Museet viser faste utstillinger med verk fra egen samling og skiftende utstillinger med innlånte og egne verk. Med unntak av avdeling for arkitektur er alle museets visningssteder stengt, i påvente av åpning i nytt bygg på Vestbanen i 2020. Museets avdelinger er Nasjonalgalleriet (stengt fra og med 13. januar 2019), Museet for samtidskunst (stengt fra og med 3. september 2017), Nasjonalmuseet – Arkitektur og Kunstindustrimuseet (stengt fra og med 17. oktober 2016). Utstillingsprogrammet omfatter også vandreutstillinger i inn- og utland. I 2018 hadde Nasjonalmuseet 582 620 besøkende[1]. Direktør fra 2017 er Karin Hindsbo.[2]

Ny bygning for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo er under oppføring, og er planlagt åpnet våren 2021.

Nasjonalmuseets samlinger[rediger | rediger kilde]

Nasjonalgalleriet[rediger | rediger kilde]

Nasjonalgalleriet fra 1882. Arkitekt: Adolf Schirmer og Heinrich Ernst Schirmer 59°54′58,100″N 10°44′16,098″Ø

Nasjonalgalleriet ble etablert i 1842 som Den norske stats sentralmuseum for billedkunst. Siden 1882 har det hatt tilhold i Universitetsgata i Oslo, i et bygg tegnet av Heinrich Ernst og Adolf Schirmer.[3] Bygningens eksteriør og interiør ble fredet av Riksantikvaren i januar 2012.[4]

Kunsthistoriker Jens Thiis var direktør ved Nasjonalgalleriet mellom 19081941. Thiis var internasjonalt orientert og fikk kjøpt inn en rekke sentrale verker til museets samling. Museet fikk i denne perioden også store gaver av industriarving Olaf Schou (1909), trelastarving og pavelig kammerherre Christopher Tostrup Paus (flere gaver i perioden 1918–1929) og bryggerieier Chr. Langaard (1922). Paus-samlingen var en av de største samlingene fra klassisk oldtid i Nord-Europa og var ment å danne grunnlag for et «antikvarium», et museum for klassisk oldtid, og omfattet ikke minst en rekke romerske portrettbyster; Ny Carlsberg Glyptotek forsøkte å kjøpe samlingen før Paus bestemte å gi den til Nasjonalgalleriet. I samlingen finnes videre sentrale verk fra europeisk kunsthistorie, fra middelalder- og renessansekunst til impresjonisme og kubisme.

Museet har en særlig god samling av norsk nasjonalromantikks malerkunst, og av Edvard Munchs bilder. Hovedvekten i samlingen av eldre kunst ligger på norsk maleri og skulptur fra 1800-tallet.

Munchs Skrik og andre av hans mest sentrale verk er blant høydepunktene i Nasjonalgalleriets samling. Andre betydelige kunstnere er J.C. Dahl, Adolph Tidemand, Hans Gude, Harriet Backer og Christian Krohg. Samlingene fra det 20. århundret viser utviklingen innen norsk billedkunst med referanser og nøkkelverk fra nordisk og utenlandsk kunst innenfor maleri, skulptur, foto, video og andre uttrykk.

I 1990 ble museets samlinger fra etter 1945 overført til det nyetablerte Museet for samtidskunst.

Lanseringen av en ny basisutstilling «Alle snakker om museet» i februar 2005 vakte reaksjoner, men førte også til økt besøk.[5] Det mest omdiskuterte grepet var å splitte opp museets «Munch-rom», og vise Munchs bilder sammen med andre samtidige malere. Et annet grep var å erstatte et kronologisk prinsipp med et tematisk. Basisutstillingen ble igjen revidert i 2011, og i den gjeldende basisutstillingen Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950 er Munchrommet og et kronologisk prinsipp gjeninnført[6]. Den nye basissamlingen har blitt omtalt som «en kortversjon av verdens kunsthistorie fremfor å speile museets egen samling»[7]

Grafikk-og tegningsamlingen[rediger | rediger kilde]

Museets omfattende grafikk-og tegningsamling omfatter nærmere 50 000 norske og utenlandske verk, og spenner fra slutten av 1400-tallet frem til idag. Sentrale kunstnere er Dürer, Rembrandt, Van Gogh, Goya, Picasso, Manet, Rafael, Rubens, Munch, Tidemand, Dahl, Werenskiold og Kittelsen. I tillegg er nyere norsk grafikk og tegnekunst godt representert.

Etter at Nasjonalgalleriets dører stengte i januar 2019 vil huset fungere som magasin for samlingen inntil den flyttes til det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten.

Museet for samtidskunst[rediger | rediger kilde]

Museet for samtidskunst holdt til i den tidligere Norges Bank-bygningen på Bankplassen i Oslo59°54′31,226″N 10°44′28,615″Ø

Museet for samtidskunst ble stiftet i 1988. Samlingen består av verk fra tidligere Riksgalleriet og Nasjonalgalleriet, i tillegg til senere innkjøp.[8] Museet holdt til i bygget som tidligere huset Norges Bank, på Bankplassen i Oslo sentrum. Bygningen fra 1907 er tegnet av arkitekt Ingvar Hjorth. Museet åpnet for publikum i 1990 og ble en del av Nasjonalmuseet i 2003.

Museet hadde skiftende utstillinger i de 2 000 m² store lokalene. I og utenfor museet befinner det seg faste installasjoner av kunstnerne Per Inge Bjørlo, Indre Rom V. Målet (1990) og gallerirom viet til Louise Bourgeois. Samlingen forøvrig består av over 5 000 norske og utenlandske verk fra perioden 1945 og til nå.[8] Kjente norske kunstnere i samlingen er Anna-Eva Bergman, Leonard Rickhard, Bjarne Melgaard og Marianne Heske. Samlingen inneholder også internasjonale kunstnere som Mario Merz, Cindy Sherman, Ilya Kabakov, Louise Bourgeois og Isaac Julien. Samlingen øker kontinuerlig med årlige innkjøp av kunstverk.

På grunn av flytting til det nye Nasjonalmuseet, hadde bygget på Bankplassen sin siste åpningsdag 3. september 2017. En stor del av samlingen skal vises i det nye Nasjonalmuseet. Samtidskunsten vil for første gang presenteres i en samlingsutstilling i fellesskap med design, kunsthåndverk og eldre kunst. Dette vil bli den største og viktigste samlingsutstillingen med samtidskunst i Norge.

I tillegg til utstillingsvirksomhet arbeider Nasjonalmuseet med å flytte samlingene fra de gamle museumsbyggene. Flere verk skal nøye tilstandsvurderes, fotograferes og konserveres før de pakkes ned og flyttes til magasiner, og etter hvert til det nye museet. Dette er et omfattende arbeid og en stor del av forberedelsene til det nye Nasjonalmuseet åpner på Vestbanen i 2020.

Museet for samtidskunst stengte dørene i september 2017.

Nasjonalmuseet – Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Arkitekturmuseet med paviljongen tegnet av Sverre Fehn59°54′32,310″N 10°44′24,133″Ø

Arkitekturmuseet ble stiftet av Norske arkitekters landsforbund i 1975 og fra 1. juli 2003 ble stiftelsen en del av Nasjonalmuseet.[9] Arkitekturmuseets visningssted i Kongens gate 4 var i bruk frem til mars 2005.

Nasjonalmuseet åpnet i 2008 et nytt visningssted for arkitektur, kalt Nasjonalmuseet - Arkitektur, på Bankplassen 3 i Oslo.[10] Museet holder til i tre forskjellige bygninger som er bygget sammen. Hovedbygningen - den eldste delen - er Norges Banks Christianiaavdeling som ble tegnet av Christian H. Grosch og var ferdig i 1830.[10] På skrå bak ligger Sverre Fehns tilbygg fra 2002 - Ulltveit-Moe paviljongen[11] - og i tillegg kommer magasinbygningen fra 1911, tegnet av Henry Bucher.

Nasjonalmuseet - Arkitektur viser skiftende utstillinger fra samlingen som blant annet består av modeller, tegninger og fotografier.[10]

Nasjonalmuseet har Norges viktigste arkitektursamlinger med mer en 300 000 gjenstander datert fra 1830-tallet til i dag. Samlingene belyser og dokumenterer ulike aspekter av arkitektonisk kultur, og er hovedsakelig bygd opp av private arkitektarkiver eller fragmenter av arkiver. Disse spenner over en stor variasjon av materialer og media: arkitektoniske tegninger, fotografi, modeller, konseptuelle studier, skissebøker, korrespondanse og ephemera. Samlingens tyngdepunkt er 1900-tallet, og vesentlige navn i norsk arkitekturhistorie som Ove Bang, Blakstad og Munthe, Jan & Jon, Knut Knutsen, Arne Korsmo, Christian Norberg-Schulz, Magnus Poulsson og Erling Viksjø er godt representert. Pritzkerprisvinner Sverre Fehns arkiv er et av samlingens høydepunkter.

Kunstindustrimuseet[rediger | rediger kilde]

Kunstindustrimuseet59°55′7,2012″N 10°44′37,032″Ø

Kunstindustrimuseet lå tidligere i St. Olavs gate 1. Bygget sto ferdig i 1903 etter at Kristiania kommune i 1896 besluttet å oppføre en ny bygning på det daværende Brandts løkke, hjørnet av Ullevålsveien og St. Olavs gate. I 1897 ble det lyst ut en arkitektkonkurranse, og blant 14 bidrag ble den da bare 26 år gamle arkitekten Adolf Bredo Greve kåret som vinner. På grunn av sin unge alder søkte han hjelp hos den mer erfarne Ingvar Hjorth.[12]

Selve museet ble opprettet etter initiativ fra professor Lorentz Dietrichson og antikvar Nicolay Nicolaysen i 1876, og museet ble grunnlagt av kommunen allerede samme år.[12] Det gjør at museet var blant de første i Norge og blant de tidligste kunstindustrimuseene i Europa.[12] Dette hadde nok mye sin bakgrunn i den nye staten Norge hadde behov for å vise seg fram som en selvstendig og egen nasjon.[12]

Samlingen av design og kunsthåndverk spenner fra antikkens greske vaser og østasiatiske kunstgjenstander til europeisk stilhistorie. Den omfatter drakt, mote og tekstil, møbler, sølv, glass, keramikk, design og kunsthåndverk. Det unike Baldisholteppet fra 1100-tallet, den kongelige draktsamlingen, Nøstetangen glass, norsk sølv og Herrebøe fajanse er blant høydepunktene.

På grunn av forberedelser til flytting til det nye Nasjonalmuseet, stengte Kunstindustrimuseet 16. oktober 2016. Samlingen vil bli en del av det nye Nasjonalmuseet, som åpner i 2020.

Riksutstillinger[rediger | rediger kilde]

Riksgalleriet ble opprettet i 1953 som en statlig etat under Kulturdepartamentet, for å sende vandreutstillinger av norsk og nordisk kunst ut til alle deler av landet. Etaten sendte ut 142 utstillinger i de 34 årene den eksisterte. Riksutstillinger bygget opp egne samlinger, og lånte også inn verk til sine utstillinger. Riksutstillingene hadde som motto: «Kunst til folket».

Da Museet for samtidskunst ble opprettet i 1988 inngikk Riksgalleriet som en del av museet, fra 1992 med navnet 'Riksutstillinger'.[13]

Riksutstillingene var en nasjonal kunstformidling, hvis oppgave var å skape interesse og forståelse for billedkunst, kunsthåndverk, fotografi, design og arkitektur. Et nasjonalt kompetansesenter for formidling, utstillingsteknikk og design. Riksutstillinger hadde fem avdelinger: administrasjon, program, formidling, informasjon og avdeling for utstillingsdesign.

Fra 1992 til 2005 hadde en også en funksjon med å organisere utstillinger utenom det vanlige – også store utstillinger fra andre kontinenter (Saana Afrika, Kunst fra Sør-Afrika, Fråvær, Vietnam Express, etc.). Fra 2005 opphørte Riksutstillinger, men formidlingsansvaret ble videreført til Landsdekkende Program, som en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseet på Vestbanen under bygging, august 2016.
Nasjonalmuseet på Vestbanen, april 2021.

Regjeringen gikk våren 2008 inn for at det nye bygget for Nasjonalmuseet skal ligge på Vestbanen. I november 2010 vant det tyske arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk den internasjonale arkitektkonkurransen med prosjektet Forum Artis.

Et samlet nybygg var en av forutsetningene for etableringen av Nasjonalmuseet i 2003. Allerede ti år etter at Norges første offentlige kunstmuseum sto ferdig, innså museets ledelse at Nasjonalgalleriets bygning var for liten. Det er imidlertid ikke bare Nasjonalgalleriet som har hatt behov for større og mer tilfredsstillende lokaler. Det samme gjelder for de andre visningsstedene i Nasjonalmuseet: Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet og Museet for samtidskunst.

Arkitektkonkurranser om utvidelse på Tullinløkka ble tidligere avholdt både i 1972 og 1995, men førte ikke frem.

Våren 2012 ble forprosjektet ferdigstilt og overlevert til Kulturdepartementet. Regjeringen presenterte prosjektet 22. mars 2013 med en kostnadsramme på i overkant av kr 5,3 milliarder.[14] 6. juni 2013 vedtok Stortinget nybygget innenfor en kostnadsramme på 5 327 milliarder kroner.[15] Regjeringens pressemelding fra 2019 om åpningen av museet slår fast at kostnadsrammen for bygget er på 6 milliarder kroner, og at det blir ferdigstilt under rammen.[16]

Det nye Nasjonalmuseet får et utstillingsareal på hele 13 000 m² og blir Nordens største kunstmuseum. Inntil november 2019 var planlagt åpning høsten 2020, men da varslet regjeringen at åpning vil bli våren 2021 pga. forsinket leveranse av tekniske anlegg og sikkerhetsdører.[17]

Nasjonalmuseet og Statsbygg har sammen etablert informasjonssenteret Mellomstasjonen[18]. Frem til museet åpner kan du her bli kjent med byggeprosjektet og planene for det nye museet, samt delta på frokostmøter, kunstnersamtaler og mye annet.

Konflikter[rediger | rediger kilde]

Direktør 2009–17 var Audun Eckhoff.

Nasjonalmuseet ble fra starten preget av konflikter, både på administrativt, kunstfaglig og politisk nivå. Første direktør for Nasjonalmuseet var svenske Sune Nordgren (frem til august 2006). Nordgren gikk av som direktør etter en lengre periode med faglig kritikk og personalkonflikter ved museet. 1. august 2007 tiltrådte Allis Helleland som ny direktør. Under hennes ledelse vedvarte konfliktene ved museet, og Helleland ble utsatt for kritikk både fra ansatte ved museet og fra fagmiljøene utenfor. Hun trakk seg 11. august 2008. Styret konstituerte Ingar Pettersen som daglig leder. Museets styreleder siden starten, Christian Bjelland (1954), fratrådte sin stilling senere samme høst, og ble erstattet av Svein Aaser.

Direktør 2009–17 var Audun Eckhoff, etterfulgt av Karin Hindsbo.

Nasjonalmuseets oppgaver og arbeid[rediger | rediger kilde]

Innkjøp og gaver[rediger | rediger kilde]

Innsamlingsarbeid, innkjøp og gaver til samlingene er en viktig del av museets samfunnsansvar. Museet bygger og kompletterer samlingene i hovedsak med samtidige nasjonale verk, men også internasjonale verk med spesiell betydning for samlingene. Det blir lagt vekt på å samle hovedverk og enkelte kunstnerskap som har spesiell betydning for en periode, en materialgruppe eller et annet område i samlingen.

Konservering[rediger | rediger kilde]

En av museets viktigste oppgaver er å sørge for at kunstverkene i samlingen holdes i så god stand som mulig. Konservatorene behandler, dokumenterer og forsker på museets samlinger av maleri, papir, tekstiler, kunsthåndverk og design, installasjoner og elektroniske medier. En viktig del av konservatorenes arbeid er å undersøke og dokumentere verkenes tilstand i forbindelse med utlån, utstillinger eller innkjøp.

Forskning og utvikling[rediger | rediger kilde]

Forskning og utviklingsarbeid tilhører Nasjonalmuseets kjerneoppgaver. Denne aktiviteten springer ut av og er delvis integrert i museets kunstfaglige virksomhet. Forskningen skal være på et høyt nivå og leve opp til internasjonal standard. I løpet av 2010 blir den gjeldende forskingspolitikken revidert og en langsiktig handlingsplan utarbeidet.

Publisert forskning[rediger | rediger kilde]

En viktig form for formidling av forskningen som foregår i Nasjonalmuseet, er publisering. I tillegg til årboken Arkitektur i Norge og tidsskriftet Kunst og Kultur, utgir Nasjonalmuseet årlig kataloger knyttet til utstillingene og til samlingene. Museets fagfolk er også bidragsytere i mange andre ulike publikasjoner. Utfyllende opplysninger om den enkelte publikasjon finnes i databaser tilgjengelig via Nasjonalmuseets bibliotek og i oversikten over publikasjoner utgitt av Nasjonalmuseet.

Tidsskriftet Kunst og kultur[rediger | rediger kilde]

Norges eneste vitenskapelige tidsskrift innen kunsthistorie, Kunst og kultur, blir utgitt av Nasjonalmuseet i samarbeid med Universitetsforlaget. Formålet med Kunst og kultur er å publisere fagfellevurderte artikler innen norsk og internasjonal kunsthistorie og aktuelle bokanmeldelser. Tidsskriftet er åpent for artikler om temaer innen kunst, kunsthåndverk, design og arkitektur, i spennet fra eldre tid og helt frem til vår tid.

Nasjonalmuseets forskningsbibliotek[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseets forskningsbibliotek inneholder ca. 165 000 bøker, utstillingskataloger og oppslagsverk innen eldre og nyere billedkunst, kunsthåndverk, design, arkitektur og tilgrensende fagområder. Biblioteket har ca. 200 løpende tidsskrifter, en video-/DVD-samling og en lysbildesamling på ca. 28 000 lysbilder. Bibliotekets samlinger kan benyttes i bibliotekets lokaler i Kristian Augusts gate 23.

Arkivsamlinger[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseets arkivsamlinger består av et omfattende dokumentasjons- og forskningsmateriale. Samlingene inneholder arkiver etter offentlige og private aktører, samt en bred dokumentasjon over norske kunstnere og museets egne kunstsamlinger. Arkivene er tilgjengelige for alle interesserte i bibliotekets lesesal.

Medieklipparkiv[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseets arkivsamlinger inneholder en omfattende samling avisklipp. Samlingen bygger på en systematisk innsamling av avisklipp hovedsakelig fra etterkrigstiden og fram til i dag. Deler av samlingen strekker seg tilbake til 1800-tallet. Materialet kan benyttes på bibliotekets lesesal.

Digital satsing[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseet utfører digitaliseringsarbeid av samlingene, blant annet gjennom DigitaltMuseum og Google Art Project.

I det digitale samlingssøket kan du gå på oppdagelsesferd blant 35 000 verk og 5 000 kunstnere, arkitekter og designere.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseet drives av Stiftelsen Nasjonalmuseet for kunst, en stiftelse stiftet av Kultur- og kirkedepartementet 28. april 2003.[19] Stiftelsens øverste organ er et styre med syv medlemmer, hvorav tre, inkludert lederen, utnevnes av staten. Styret ansetter en daglig leder på åremål og fastsetter dennes lønns- og arbeidsvilkår. Daglig leder er ansvarlig for den daglige ledelse av stiftelsen i henhold til retningslinjer gitt av styret.[20]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Museumsforbundets besøksstatistikk for 2018 er klar – Norges museumsforbund». museumsforbundet.no. Besøkt 25. april 2021. 
 2. ^ «Karin Hindsbo ny direktør ved Nasjonalmuseet». Aftenposten. Besøkt 6. februar 2017. 
 3. ^ «Nasjonalgalleriets historie». Nasjonalmuseet. Besøkt 25. april 2021. 
 4. ^ Informasjon om fredningen av Nasjonalgalleriets bygning i Universitetsgata på arkitektnytt.no. Besøkt 2012-01-15
 5. ^ Dag Solhjell Nye grep i Nasjonalgalleriet kunstkritikk.no, 7.3.2005
 6. ^ nasjonalmuseet.no Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950 Arkivert 28. juni 2012 hos Wayback Machine.
 7. ^ Lotte Sandberg. «En litt anstrengt dans». Aftenposten, 29.4.2011
 8. ^ a b Museet for samtidskunsts historie Arkivert 26. oktober 2012 hos Wayback Machine.
 9. ^ Om Nasjonalmuseet – Arkitektur Arkivert 26. oktober 2012 hos Wayback Machine.
 10. ^ a b c «Nasjonalmuseet – Arkitektur». Arkivert fra originalen 10. mai 2012. Besøkt 13. mars 2012. 
 11. ^ Et praktbygg for arkitektur Arkivert 25. september 2008 hos Wayback Machine.
 12. ^ a b c d Mathide Sprovin: Fredning av Kunstindustrimuseet og Statens håndverk- og kunstindustriskole, Fortidsvern 2/2010, side 24-25
 13. ^ handlingsplanen til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet Broen og den blå hesten fra 1995
 14. ^ «Nye Nasjonalmuseet blir rekorddyrt», Aftenposten 22. mars 2013
 15. ^ Voteringsoversikt for sak: Nybygg for Nasjonalmuseet på Vestbanen. Stortinget.no (6. juni 2013)
 16. ^ moderniseringsdepartementet, Kommunal-og (18. november 2019). «Nasjonalmuseet åpner våren 2021». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 25. april 2021. 
 17. ^ Nasjonalmuseet åpner våren 2021. regjeringen.no, 18.11.2019. Besøkt 19.11.2019.
 18. ^ Nasjonalmuseet om Mellomstasjonen
 19. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
 20. ^ «Vedtekter». Arkivert fra originalen 6. august 2016. Besøkt 28. juli 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Sigurd Willoch. Nasjonalgalleriet gjennem hundre år. Gyldendal, 1937
 • Lotte Sandberg. Alle snakker om museet. Nasjonalmuseet for kunst fra visjon til virkelighet. Pax 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]