Skrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den amerikanske skrekkfilmen fra 1996, se Skrik (film)
«Skrik»
«Skrik»
Ett av Munchmuseets eksemplarer av «Skrik», malt i 1910
KunstnerEdvard Munch
TeknikkFettstift
PlasseringMunchmuseet, Oslo

«Skrik» er et av Edvard Munchs mest berømte bilder, og en av Norges sentrale kunstskatter. Teknikken er fettstiftpapp, og bildet er datert til 1893. Bildet finnes i fire originalversjoner, hvorav to tilhører Munchmuseet og ett Nasjonalgalleriet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den norske ekspresjonistiske maleren Edvard Munch (1863–1944) laget bildet etter en angstfylt naturopplevelse han fikk mens han gikk fra Ekeberg i Oslo, og han skriver i sin dagbok datert Nice 22. januar 1892:

SitatJeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned – Jeg følte som et pust av vemod – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden – så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg sto der skjælvende av angst – og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.Sitat

Tre amerikanske astronomer[1] har satt Munchs valg av rød himmel i bildet i sammenheng med at et vulkanutbrudd i Indonesia forårsaket sterkt rødfarget himmel ved soloppgang og solnedgang i Europa fra november 1883 til februar 1884.

Tyverier av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Strengt vakthold rundt fremvisningen av «Skrik» på Munch-museet i Oslo 2006 etter at det ble stjålet to år tidligere

Utdypende artikkel: Munch-ranet

Salg av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Den eneste privateide originalversjonen av bildet ble solgt 3. mai 2012 på auksjon hos det amerikanske auksjonsfirmaet Sotheby's[2] for 119,9 millioner amerikanske dollar[3], hvorav 107 millioner i salgssum med 12,9 millioner i kommisjon. Dette tilsvarer 687 millioner norske kroner.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Ikonisk motiv[rediger | rediger kilde]

Munchs «Skrik» blir svært ofte sitert i ulike varianter i moderne populærkultur. Bildene viser en graffiti i Tyskland med påskriften «dømt til dødsangst», en politisk demonstrasjonsplakat i Nord-Irland 2012 og med påskriften Je suis Charlie som markering etter terrordrapene mot et satiremagasin i Paris i januar 2015.

«Skrik» er et av verdens mest kjente bilder og har blitt et ikon i den internasjonale populærkulturen der det gjengis i stadig nye varianter og versjoner i vitsetegninger, reklame og annet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]