Skrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den amerikanske skrekkfilmen fra 1996, se Skrik (film)
«Skrik»
Edvard Munch - The Scream - Google Art Project.jpg
Ett av Munchmuseets eksemplarer av «Skrik», malt i 1910
KunstnerEdvard Munch
År1893
TeknikkFettstift
Dimensjoner91 × 73,5 cm
PlasseringMunchmuseet, Oslo

«Skrik» er et av Edvard Munchs mest berømte bilder, og en av Norges sentrale kunstskatter. Teknikken er fettstiftpapp, og bildet er datert til 1893. Bildet finnes i fire originalversjoner, hvorav to tilhører Munchmuseet og ett Nasjonalgalleriet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den norske ekspresjonistiske maleren Edvard Munch (1863–1944) laget bildet etter en angstfylt naturopplevelse han fikk mens han gikk fra Ekeberg i Oslo, og han skriver i sin dagbok datert Nice 22. januar 1892:

Laquote.svgJeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned – Jeg følte som et pust av vemod – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden – så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg sto der skjælvende av angst – og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.[1]Raquote.svg

Tre amerikanske astronomer[2] har satt Munchs valg av rød himmel i bildet i sammenheng med at et vulkanutbrudd i Indonesia forårsaket sterkt rødfarget himmel ved soloppgang og solnedgang i Europa fra november 1883 til februar 1884.

Tyverier av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Strengt vakthold rundt fremvisningen av «Skrik» på Munch-museet i Oslo 2006 etter at det ble stjålet to år tidligere
  • 22. august 2004 ble ett av Munch-museets eksemplarer stjålet av bevæpnede menn. Dette bildet kom til rette 31. august 2006.

Utdypende artikkel: Munch-ranet

Salg av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Den eneste privateide originalversjonen av bildet ble solgt 3. mai 2012 på auksjon hos det amerikanske auksjonsfirmaet Sotheby's[3] for 119,9 millioner amerikanske dollar[4], hvorav 107 millioner i salgssum med 12,9 millioner i kommisjon. Dette tilsvarer 687 millioner norske kroner.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Ikonisk motiv[rediger | rediger kilde]

Munchs «Skrik» blir svært ofte sitert i ulike varianter i moderne populærkultur. Bildene viser en graffiti i Tyskland med påskriften «dømt til dødsangst», en politisk demonstrasjonsplakat i Nord-Irland 2012 og med påskriften Je suis Charlie som markering etter terrordrapene mot et satiremagasin i Paris i januar 2015.

«Skrik» er et av verdens mest kjente bilder og har blitt et ikon i den internasjonale populærkulturen der det gjengis i stadig nye varianter og versjoner i vitsetegninger, reklame og annet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]