Hopp til innhold

Leonardo da Vinci

Denne artikkelen er semibeskyttet fordi den er spesielt utsatt for IP-vandalisme. Hvis du ikke kan redigere denne artikkelen, men ønsker å gjøre en endring, kan du foreslå endringen på diskusjonssiden..
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonardo da Vinci
Leonardo di ser Piero da Vinci
FødtLeonardo di ser Piero da Vinci
15. apr. 1452[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Anchiano (Den florentinske republikk)[5][1][3]
Død2. mai 1519[1][6][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Clos Lucé (Kongeriket Frankrike, Touraine)[1][2][3]
BeskjeftigelseKunstmaler, ingeniør, astronom, filosof, anatom, matematiker, billedhugger, polyhistor, arkitekt, sivilingeniør, diplomat, oppfinner, komponist, fysiker, fysiolog, botaniker, kjemiker, zoolog, karikaturtegner, naturviter, bygningstegner, designer, skribent, billedkunstner Rediger på Wikidata
FarPiero da Vinci
MorCaterina di Meo Lippi
NasjonalitetDen florentinske republikk
GravlagtChâteau d'Amboise
Aktive år1519
Feltrenessansearkitektur
scenografi
ingeniørvitenskap
fysiologi
malerkunst
Elev avAndrea del Verrocchio, Johannes Argyropoulos, Paolo dal Pozzo Toscanelli
PeriodeHøyrenessansen,[7] renessansen
Kjente verkDe hellige tre kongers tilbedelse, Madonna i grotten, Mona Lisa, Nattverden, Damen med hermelinen, Den vitruviske mann, Annunciation, Saint Jerome in the Wilderness, Madonna og barnet med Sankt Anne, Saint John the Baptist, Luftskrue, Portrait of Isabella d'Este, Head of a Woman, Salvator Mundi, Maria budskapsdag
BeskyttereLudovico Sforza, César de Borja
Signatur
Leonardo da Vincis signatur
Våpenskjold
Leonardo da Vincis våpenskjold

Leonardo di ser Piero da Vinci (født 15. april 1452, død 2. mai 1519) var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Han anses som universalgeniet framfor noen, arketypen på «renessansemennesket».

Det er først og fremst som maler Leonardo er kjent. To av arbeidene hans, «Mona Lisa» og «Nattverden», er de mest kjente og de som oftest reproduseres og parodieres.[8][9] Også Leonardos tegning «Den vitruviske mann» er blitt et ikon, og viser hans interesse for menneskelig anatomi.[10]

Leonardo var også en fremragende ingeniør og oppfinner, med ideer som lå langt forut for hans tid. På tegnebordet oppfant han blant annet helikopteret, stridsvognen,[11] bruken av konsentrert solenergi, kalkulatoren, dobbeltskroget og en grunnleggende teori for platetektonikk. Få av tegningene hans ble konstruert og realisert i løpet av hans levetid.[n 1] Som vitenskapsmann gjorde han oppdagelser innen anatomi, astronomi, byggeteknikk, optikk og hydrodynamikk.

Biografi

Barndom 1452–1466

Leonardo ble født i 1452 i den lille toskanske fjellandsbyen Vinci, som "uekte" sønn av bondejenta Caterina og den florentinske notaren Piero da Vinci. Leonardo hadde ikke noe etternavn i den moderne betydningen; da Vinci betyr ganske enkelt «fra Vinci». Hans fulle navn var «Leonardo di ser Piero da Vinci», som betyr «Leonardo, sønn av (Mes)ser Piero fra Vinci».

Lite er kjent om Leonardo da Vinci første år. De fem første årene bodde han i Anchiano i nærheten av Vinci. Deretter bodde han sammen med sin far, farens kone Albiera, besteforeldrene og en onkel (Francesco) i den lille landsbyen Vinci.

Verrocchios verksted 1466–1476

«Kristi dåp» (1472–1475). Skal ha vært utført av Verrocchio sammen med Leonardo. Galleria degli Uffizi, Firenze.

Den unge Leonardo viste tidlig ualminnelige evner, og da han var fjorten år satte faren ham i lære hos en av datidas mest framgangsrike kunstnerne, Andrea del Verrocchio. Verrocchio var en begavet og allsidig billedhogger, maler, bronsestøper og gullsmed. Han hadde uten tvil stor innflytelse på Leonardos utvikling. Verkstedet hans var senter for det intellektuelle Firenze, og den unge Leonardo fikk der en utdanning innen humanistiske fag. Andre berømte malere som gikk i lære hos, eller på andre måter blir assosiert med Verrocchios verksted, er Ghirlandaio, Perugino, Botticelli og Lorenzo de Credi.

I 1472 ble Leonardo opptatt i Sankt Lukas-gildet som maler. Men selv etter at faren fikk ham etablert med eget verksted, var han så nært knyttet til Verrocchio at han fortsatte å samarbeide med ham. Leonardos tidlige arbeider inneholder blant annet en pennetegning av Arno-dalen, tegnet 5. august 1473. I denne perioden arrangerte han også Medici-familiens prosesjoner i 1469 og 1475.

Profesjonelle liv 1476–1513

Fra 1482 til 1499 var hertugen av Milano Ludovico Sforza Leonardos velynder. Leonardo hadde sitt eget verksted med lærlinger. Han var egentlig tilkalt som ariktekt og byggingeniør, men i samme periode malte han også Madonna i grotten, den berømte Nattverden, Damen med røyskatten samt arbeidet på "Gran Cavallo", en rytterstatue av Sforza til hest.

Mona Lisa (1503–1505/1507)—Louvre, Paris, Frankrike

Milano falt for franskmennene under Ludvig XII i 1498, og Sforza ble fordrevet. Leonardo ble i Milano, inntil han en morgen så franske bueskyttere anvende prototypen av Gran Cavallo som øvelsesmål. Sammen med Salaì og vennen Luca Pacioli reiste han til Mantova og to måneder senere til Venezia, for i slutten av april 1500 å fortsette til Firenze.

I Firenze gikk han i tjeneste som militær arkitekt og ingeniør hos Cesare Borgia, sønn av Rodrigo Borgia, senere kjent som pave Alexander VI. Det var også rundt denne tiden han begynte på Mona Lisa. I 1506 vendte han tilbake til Milano, som nå var i hendene på Maximilian Sforza, etter at leietropper hadde fordrevet franskmennene. Her møtte han også Francesco Melzi, som skulle bli en nær venn og Leonardos ledsager og arving.

Hans siste år 1513–1519

Fra 1513 til 1516 bodde han i Roma, hvor malere som Rafael og Michelangelo arbeidet på denne tiden. Leonardo skal ikke ha hatt så mye kontakt med dem.

I 1515 gjenerobret Frans I av Frankrike Milano, og Leonardo fikk til oppgave å skape et verk: «en mekanisk løve» til fredsforhandlingene i Bologna mellom den franske kongen og Pave Leo X. I 1516 gikk han i tjeneste hos Frans I, og han fikk landstedet Clos Lucé nær kongens residens på slottet Amboise. Leonardo fikk et stort beløp til sitt underhold og ble en nær venn av kongen.

Han døde den 2. mai 1519 på Clos Lucé, og ble begravet i kapellet i kirken Saint-Florentin i Amboise, en kirke som for lengst er revet ned. Etter hans ønske fulgtes kisten av 60 tiggere.

Leonardo synes ikke å ha hatt nære forbindelser med kvinner. I 1476 ble han anonymt beskyldt for å ha en homoseksuell forbindelse med den sytten år gamle modellen Jacobo Saltarelli, som også var kjent som prostituert. Han ble, sammen med tre andre unge menn, beskyldt for sodomi. Alle fire ble likevel frikjent i to omganger. Siden ble Leonardo og de andre overvåket av Firenzes «Nattens offiserer» – en form for politistyrke. Man kan ikke med sikkerhet fastslå om Leonardo var homoseksuell – eller om han simpelthen bare var aseksuell.

Malerier

Leonardo da Vinci, malt av Cristofano dell'Altissimo (c. 1525–1605)

På Leonardos tid var maleriet oftest et felles arbeid, hvor mesteren malte de viktigste figurene og assistenter og lærlinger resten på basis av skisser og instruksjoner fra mesteren. Det tidligste kjente verk av Leonardo antas å være den venstre engelen i Verrocchios «Kristi Dåp».

Leonardo signerte som regel sine verk «Leonardo» eller «Io, Leonardo» (Jeg, Leonardo), og derfor omtales hans verker oftest som «Leonardos», og ikke «da Vincis».

Liste over malerier

Med sikkerhet å fastslå hvilke bilder som er malt av Leonardo selv, og hvilke som er malt av ham sammen med andre, eller av helt andre, er en vitenskap i seg selv, siden kunstnerne ikke fikk lov til å signere bildene sine selv. Dermed var det vanlig at kunstnerne på denne tiden puttet inn tegn som viste til navnet sitt eller hvem de var. Enten om det var et selvportrett eller tegnspråk for de første bokstavene i navnet sitt. Det finnes mange slike eksempler på hvordan kunstnerne la inn hemmelige signaturer i renessansen.

Disse maleriene er med stor sikkerhet malt av Leonardo

Hvorvidt Leonardo har malt følgende verker er omstridt

 • «Bebudelsen» ca. 1472–75.
 • «Madonna Litta» ca. 1490.
 • «Portrett av en ung mann» (muligvis musikeren Franchino Gaffurio) ca. 1490.
 • «Portrett av en ukjent kvinne» ca. 1490.
 • «Madonna i grotten» ca. 1493–1508. National Gallery, London.
 • «Madonna med barn» ca. 1501.
 • «Johannes Døperen» ca. 1513–16.
 • «Johannes Døperen ved foten av et tre» ca. 1513–16.

I 2005 oppdaget man at et bilde man før hadde ment var malt av en av Leonardos elever, høyst sannsynlig var malt av Leonardo selv. Bildet bærer tittelen «Maria Magdalena» og viser en barbrystet kvinne kledt i rødt med et slør for magen.[12]

Leonardos manuskripter og hans oppdagelser som ingeniør og forsker

«Den vitruviske mann», Leonardos studie av menneskekroppens proporsjoner.

Leonardos kunstneriske, ingeniørmessige og vitenskapelige arbeide er dokumentert gjennom opp mot 13 000 sider notater og tegninger med en blanding av kunst og vitenskap. Manuskriptene kan fremstå som kodede. Leonardo var venstrehendt og skrev baklengs, det vil si fra høyre mot venstre, som i orientalske skriftspråk. Leonardo kunne samle flere korte ord til et ord og tilfeldig oppdele lange ord i flere deler, og han brukte heller ikke punktum og komma. Når en enkelt side videre kan inneholde notater om flere forskjellige emner, er det ytterst vanskelig for den alminnelige leser å få en sammenheng ut av notatene.

En side som viser Leonardos studie av foster i magen (c. 1510) Royal Library, Windsor Castle

Leonardo deltok i obduksjoner og utførte på den bakgrunnen en rekke ytterst detaljerte tegninger av menneskets anatomi. Han studerte spesielt muskler, sener og skjelett. Blodomløp, hjerte, kjønnsorganer og fostre ble også studert. I kunsten jobbet han ofte med hvordan sinnet påvirket ansiktets uttrykk. I 1502 tegnet han for sultan Beyazid II av Konstantinopel en bro med en spennvidde på 240 meter til bruk over Bosporosstredets Det Gylne Horn mellom Konstantinopel og havnebyen Pera. Broen ble aldri bygget, men i 2001 ble en bro basert på Leonardos tegninger bygget ved Ås i Norge. Den kalles Da Vinci-broen.[13]

Hans notater omfatter også adskillige militære oppfinnelser, herunder et pansret kjøretøy drevet av mennesker eller hester, stridsvogner med roterende skjær og en kjempemessig armbrøst. Selv om man den gang antok at en kanonkules bane var en rett linje, fremgår det av Leonardos skisser at han hadde forstått at banen i høyere grad hadde form som en parabel.

Design av flygemaskin, (c. 1488) Institut de France, Paris

Dessuten fremgår det at han syslet en del med optikk. Hans notater viser at forsøkene han gjorde innenfor optikken, var noe han holdt særdeles hemmelig. Mye av informasjonen om dette fikk han i kontakt med alkymisten Tommaso di Giovanni Masini, også kalt Zoroaster fra Peretola.

Flyvning fascinerte ham, og derfor gjennomførte han detaljerte studier av fuglenes flyvning og planla adskillige flyvende maskiner; også et helikopter drevet av fire menn, samt en lett hangglider som antagelig ville ha virket. 3. januar 1496 forsøkte han uten hell en flyvende maskin som han hadde konstruert selv.

Leonardo offentliggjorde ikke selv sine skrifter, og de forble faktisk ukjente frem til det 19. århundre; de har derfor ikke hatt betydning for den tekniske utvikling. Noen av de mindre oppfinnelsene hans, den automatiske spolevikleren og en maskin for å utprøve materialers strekkfasthet, ble likeledes ikke kjent før etter Leonardos død.

Mange av Leonardos tegninger eies i dag av det britiske kongehus.

Se også

Fotnoter

 1. ^ Metallurgi og ingeniørfag var i sin barndom under renessansen.

Referanser

 1. ^ a b c d data.bnf.fr[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Artnet, Artnet artist ID leonardo-da-vinci[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b c d Dizionario Biografico degli Italiani, Dizionario biografico degli italiani leonardo-da-vinci, besøkt 20. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b BeWeb, BeWeB person-ID 1496, besøkt 4. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Leonardo-da-Vinci[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ RKDartists, RKD kunstner-ID 49450[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Encyclopædia Britannica Online; besøksdato: 28. juli 2023; verkets språk: engelsk; Encyclopædia Britannica Online-ID: event/Renaissance/The-High-Renaissance.
 8. ^ John Lichfield, The Moving of the Mona Lisa Arkivert 15. oktober 2015 hos Wayback Machine., The Independent, 2. april 2005 (besøkt 29. oktober 2012)
 9. ^ Gardner, Helen (1970). Art through the Ages. s. 450–456. 
 10. ^ «Den vitruviske mann» omtales som «ikonisk» i de følgende nettsidene og flere andre Vitruvian Man, Fine Art Classics Arkivert 9. september 2017 hos Wayback Machine., Key Images in the History of Science; Curiosity and difference Arkivert 30. januar 2009 hos Wayback Machine.; The Guardian: The Real da Vinci Code
 11. ^ «Leonardo da Vinci, Military Machines, drawing from a notebook». British Museum. Arkivert fra originalen 14. mai 2012. Besøkt 9. april 2012. 
 12. ^ Mary portrait named as Leonardo's, The Times, 23. september 2005
 13. ^ Broprosjektet ved Ås i Norge Arkivert 9. mars 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

Wikiquote: Leonardo da Vinci – sitater