Ove Bang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ove Bang
Født 13. november 1895
Røyken
Død 21. mai 1942 (46 år)
Oslo
Yrke Arkitekt
Nasjonalitet Norsk

Samfunnshuset, Oslo.

Ove Bang (født 13. september 1895 i Røyken, død 21. mai 1942 i Oslo) var en norsk arkitekt. Bang var en av de fremste representantene for funksjonalistisk arkitektur i Norge.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Indremisjonsselskapets Hus.

Bang var født i Røyken og hadde sin oppvekst i Greåker. Han begynte ved 1913 ved Norges tekniske høgskole og ble uteksaminert i 1917.Ove Bang begynte sin karriere som assistent hos Magnus Poulsson i 1917. I årene 19191923 var arkitekt hos Norsk Hydro ved Rjukan Byanlegg. 1923 – 1930 drev han egen praksis på Rjukan. I 1930 flyttet han sin praksis til Oslo.

I 1927 leverte han et utkast til Frøystul kraftstasjon ved Møsvatn i et modernistisk formspråk. Sammen med og Øyvind Holst Grimsgaard utførte han en rekke konkurranseutkast sammen. De oppnådde en rekke gode resultater, bla. 1. premie i konkurransen om Horten rådhus 1938.

Ove Bang bragte med seg nasjonale trekk inn i funksjonalismens moderne formspråk. Funksjonalismen var internasjonal stil som her hjemme fikk trekk av norsk tradisjon. Gjennom innslag av naturmaterial og den naturlige sammenhengen med omgivelsene ble Ove Bang kanskje den mest fremtredende eksponenten for denne tilnærmingsmåten i norsk funksjonalisme. Han var særlig opptatt av balansen mellom estetikk og nytteverdi, men mente at kostnadene var underordnet estetikken.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Ova Bang tegnet Indremisjonsselskapets Storsal som regnes som funksjonalismens gjennombrudd i Norge. På grunn av sin tidlige bortgang ble Ove Bangs produksjon ikke stor, men flere av hans bygg regnes blant de fremste i norsk funksjonalisme, og hans arbeider øvet stor påvirkning på etterkrigstidens arkitekter. Samfunnshuset i Oslo og Villa Ditlev-Simonsen regnes som hovedverk i norsk funksjonalisme.

Da Ove Bang gikk bort etterlot han flere prosjekter som ble gjennomført av hans medarbeider Erling Viksjø.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Bakkehaugen kirke.

Han hans virke strakte seg bare over 12 år. Han tegnet og fikk oppført over 30 eneboliger, flere tomannsboliger, hytter, mindre næringsbygg og fire viktige offentlige bygninger i funksjonalistisk stil, bla.

Konkurranser sammen med Øyvind Holst Grimsgaard:

  • 1931 3. premie og innkjøp i Tidens Tegns konkurranse om «den beste Østlandsgård».
  • 1931 innkjøp i konkurransen om Odd Fellow-gården.
  • 1931 3. premie i konkurransen om kino-og festivitetsbygning i Horten.
  • 1935 2. premie i konkurransen om NRK.
  • 1938 innkjøp i konkurransen om skolebygning i Kristiansand.
  • 1938 1. premie i konkurransen om Horten rådhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Nils Georg Brekke, Per Jonas Nordhagen, Siri Skjold Lexau: Norsk Arkitekturhistorie : frå steinalder og bronsealder til det 21. hundreåret. Oslo : Det Norske Samlaget, 2003. ISBN 82-521-5748-3