Kulturdepartementet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det kongelige kulturdepartement
KD
Det kongelige kulturdepartement
TypeDepartement
VirkeområdeNorge
Org.nummer972 417 866
StatsrådTrine Skei Grande (V)
HovedkontorAkersgata 59, Oslo
Ansatte147 (i 2012)[1]
Nettsidekud.regjeringen.no
Inngangen til Kulturdepartementet m.fl. i Oslo

Kulturdepartementet (forkortet KUD) er et norsk departement for norsk kulturpolitikk. Departementet har ansvar for kultur, medier, idrett, pengespill og lotterisaker og frivillig virksomhet. Dessuten hører kirke- og livssynspolitikk under Kulturdepartementet.

Statsråd og sjef for departementet (kulturminister) er Trine Skei Grande (V). Statssekretær er Jan-Christian Kolstø (V) og Frida Blomgren (V) og Mona Melanie Lindseth (V) er politisk rådgiver.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Norge fikk et eget kulturdepartement for første gang i 1982, under navnet Kultur- og vitenskapsdepartementet. Før dette lå kultursakene under Kirke- og undervisningsdepartementet. Kirke- og undervisningsdepartementet ble etablert 17. november 1818.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Øverste administrative leder er departementsråd Kristin Berge.

Departementet har lokaler i Regjeringskvartalet, R5, Akersgata 59.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Departementets ansatte er fordelt på statsrådseksjonen, kommunikasjonsenheten og syv fagavdelinger:[3]

  • Administrasjons- og økonomiavdelingen har ansvar for budsjett, lønn og personal. Ledes av assisterende departementsråd Henning Henriksen.
  • Idrettsavdelingen forvalter den delen av overskuddet fra Norsk Tipping AS som utdeles til idrettsformål. Avdelingen har ansvar for idrettsanlegg, idrettspolitikk, internasjonalt idrettsarbeid og antidoping. Ledes av ekspedisjonssjef Marit Wiig.
  • Kirkeavdelingen har ansvar for den sentrale forvaltningen av Den norske kirke. De viktigste oppgavene knytter seg til kirkens rettslige, organisatoriske og økonomiske ordninger. Den sentrale loven på kirkens område er kirkeloven. Avdelingen har også ansvaret for Krigsgravtjenesten.
  • Kulturvernavdelingen har bygg og museum, arkiv, bibliotek, språk og litteratur og internasjonalt kultursamarbeid. Ledes av ekspedisjonssjef Roy Kristiansen.
  • Kunstavdelingen administrerer politikk og støtte til musikk, scenekunst, billedkunst, Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd, Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken, arkitektur, offentlig rom og design og kunstnerpolitikk. Avdelingen ledes av ekspedisjonssjef Christine Hamnen.[4]
  • Medieavdelingen arbeider med presse-, kringkastings- og opphavsrettslovgivning, film- og videogramlovgivning. Avdelingen har ansvar for statlige pengespill og private lotterier. Kringkastingslovgivning, lokalkringkasting, konsesjonsspørsmål. Under avdelingen er Medietilsynet, Norsk filminstitutt og Lotteri- og stiftelsestilsynet underlagt. Avdelingen forvalter statens eieransvar for NRK AS, Filmparken AS og Norsk Tipping AS. Avdelingen ledes av ekspedisjonssjef Nina Økland.
  • Samfunns- og frivillighetsavdelingen koordinerer statens forhold til frivillig sektor, økonomisk støtte til enkelte typer frivillige organisasjoner, inkludering og fattigdomstiltak, kultur i arbeidslivet. Dialog mellom ulike tros- og livssynssamfunn, forvaltning av tilskuddsordninger til trossamfunn utenfor Den norske kirke. frivilligsentralene, tilskuddsordninger for frivillig virke lokalt (Frifond), Frivillighetsregisteret, Innsamlingsregisteret. Avdelingen ledes av ekspedisjonssjef Lars Audun Granly.
  • Kommunikasjonsenheten har ansvar for informasjon til og fra medier og publikum samt oppdatering av kulturdepartementets nettsider på regjeringen.no. Ledes av kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz.

Underliggende etater[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]