Narkotika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Narkotika (rusmiddel))
Hopp til: navigasjon, søk
1800-talls flaske med heroin produsert av Bayer.

Narkotika (latinsk flertall av narkotikum) er et begrep som i dagligtale blir brukt om en rekke rusmidler; i praksis de fleste andre enn alkohol, tobakk og kaffe. Begrepet er fra et farmakologisk synspunkt meget upresist, da det omfatter stoffer med svært ulike effekt. Narkotika betyr opprinnelig stoffer som virker søvndyssende.

Norge[rediger | rediger kilde]

Juridisk viser narkotika til de stoffer, droger og preparater som er oppført på Narkotikalisten. Denne er utarbeidet i henhold til den norske legemiddelloven på grunnlag av en rekke internasjonale avtaler. Det er nå ca. 200 stoffer på denne listen, hvorav amfetaminer, kokain, heroin, khat og cannabis er blant de mest kjente. Spesielt for Norge er at narkotikalisten kan endres etter administrativt vedtak, listen i Norge er dermed ikke sammenfallende med listene i andre land. Hvilke stoffer som skal være forbudt, og dermed faller inn under betegnelsen narkotika, følger ikke nødvendigvis medisinsk effekt eller faremoment.

Blant rusmidler som ikke er oppført på narkotikalisten, men likevel gjerne betegnes som narkotika finnes for eksempel «sniffestoff» som lightergass, samt ulike mer eller mindre lovlige legemidler som brukes som rusmiddel. De ulike definisjonsmåtene brukes om hverandre uten tydelige avklaring, men i strafferettslig forstand viser narkotika altså kun til stoffene oppført på narkotikalisten (se også narkotikalovbrudd).

En del av dem som har brukt narkotika over tid får problemer. Mange får depresjoner, faller ut av skolen og mister motivasjonen til å gjøre vanlige ting i hverdagen. Mange av ungdommer under 18 år, har dropper ut av skolen. Noen blir tatt hånd om av barnevernet, og politiet kjenner til flere som har blitt tvangsinnlagt på institusjoner med rusproblemer. Politiet ser en klar tendens til at det starter med hasj og marihuana, mens det handler mye om de tyngre stoffene til festbruk og i helgene.[1]

Etymologi og begrepsutvikling[rediger | rediger kilde]

Rangering av de vanligste rusmidlene. Publisert i The Lancet.

Ordet narkotika stammer fra gresk narkotikos, som betyr «nummende». Ordet finnes igjen narkose og narkolepsi. I medisinsk betydning ble begrepet narkotika opprinnelig benyttet på en gruppe legemidler/rusmidler bestående av psykoaktive stoffer og preparater med en søvninduserende, smertestillende og avslappende virkning, i hovedsak opiatene (mest kjent ved heroin). Da opiumslovens forbud rundt 1930 ble utvidet til å gjelde flere stoffer, ble blant annet i Norge begrepet narkotika benyttet om alle de forbudte stoffene. Det er derfor en historisk overgang fra å bruke begrepet om stoffer med en bestemt type virkning, til å bruke det om stoffer som er regulert på en bestemt måte.

Kritikk mot begrepet[rediger | rediger kilde]

Blant annet i Tidsskrift for Den norske legeforening fremkommer det kritikk av begrepet, som sies å være upresist og å stigmatisere brukerne. Begrepet «rusmiddel» er å finne i tidsskriftets liste over nøkkelord, mens «narkotika» ikke er det.[2] Også Verdens helseorganisasjon (WHO) mener termen er upresis.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «56 ungdommer pågrepet i narkoaksjon». NRK. 30.03.2017. «Vi ser en klar tendens til at det starter med hasj og marihuana, mens det handler mye om de tyngre stoffene til festbruk og i helgene, sier Lars Abelsen. Mange av ungdommene er under 18 år, og flere av dem har droppet ut av skolen. Noen er nå i barnevernets omsorg, og politiet kjenner til flere som har blitt tvangsinnlagt på institusjoner med rusproblemer. – En del av dem som har brukt narkotika over tid får problemer. Mange får depresjoner, faller ut av skolen og mister motivasjonen til å gjøre vanlige ting i hverdagen. De faller utenfor, sier han.» 
  2. ^ A. A. Westin, E. J. H. Strøm, T. Rygnestad og L. Slørdal  (23. august 2011). «Hva er egentlig narkotika?». Tidsskrift for Den norske legeforening (16). doi:10.4045/tidsskr.11.0612.  Sjekk datoverdier i |year= / |date= mismatch (hjelp)
  3. ^ «Lexicon of alcohol and drug terms published by the World Health Organization» (engelsk). Verdens helseorganisasjon.  Oppslagsordet «narcotic»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]