Koffein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koffeinmolekyl

Koffein (C8H10 N4O2) er et psykoaktivt sentralstimulerende stoff[1] av xantin-klassen, som blant annet finnes i kaffe, te, brus og sjokolade. Koffein er stoffet som gjør at man føler seg opplagt og våken etter at man har drukket kaffe. Koffein finnes også i tablettform. Hovedkilden til koffein er kaffebønner, men stoffet finnes også i andre planter som teplanter, guarana og Yerba maté.

Koffein er det mest brukte atferdspåvirkende stoffet i verden.[2] Stoffet er definert som et rusmiddel, fordi det stimulerer sentralnervesystemet og forårsaker økt årvåkenhet. Den som har et inntak av koffein på mer enn 200 mg i døgnet risikerer imidlertid å utvikle både avhengighet og medikamentoverforbrukshodepine (MOH).[3] Ifølge Folkehelseinstituttet inneholder en vanlig kopp med kaffe cirka 50–60 mg koffein per desiliter, avhengig av forholdet mellom kaffe og vann, tilberedelsesmåte og kaffetype. En kopp espresso inneholder til sammenligning omkring 120 mg koffein per desiliter.[4]

Virkninger[rediger | rediger kilde]

Koffein gir raskere reaksjonstid og hindrer tretthet ved å blokkere virkningen av adenosin på reseptorene i hjernen. Ved inntak av koffein kan man derfor holde seg våken, selv om man er trett. Koffein fører derimot ikke til at søvnbehovet blir mindre, bare til at tretthetsfølelsen forsvinner.

Overdosering, toleranse og abstinenssymptomer[rediger | rediger kilde]

Ved høye inntak av koffein (fra 250 til 750 mg) kan hodepine, svimmelhet, rastløshet, angst[2] og kvalme opptre. I tillegg kan andre ingredienser i kaffen forårsake løs mage og diaré. En dødelig dose koffein er rundt 3 til 20 g, avhengig av toleranse. Angstlignende symptomer kan også forekomme ved allergier/overfølsomhet mot stoffet.

Koffein gir svak toleranse allerede etter få dagers sammenhengende bruk, men forsvinner når man slutter å konsumere det.

Stoffet er avhengighetsskapende. En brå slutt i koffein-inntaket kan gi abstinenser i form av hodepine, angst, tretthet og en følelse av nedsatt energi, økt irritabilitet og influensaliknende symptomer. Abstinensen starter etter 12 - 24 timer og kan vare i opptil en uke, men forsvinner vanligvis innen tre dager.[2] Etter lang tids bruk av koffein kan abstinensplagene bli betydelige. Ren koffein er en luktfri, hvit masse med bitter smak.

Virkning og halveringstid[rediger | rediger kilde]

når koffein inntas gjennom drikke, for eksempel kaffe eller energidrikker, er konsentrasjonen av koffein i blodet på sitt høyeste etter mellom 15 minutter og to timer.

Halveringstiden på koffein er rundt fire timer, men kan variere mye fra person til person.[5]

Innhold i ulike drikker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Koffein». NHI.no. Besøkt 4. juni 2020. 
  2. ^ a b c d Harold McGee (2004). On food and cooking (engelsk). New York: Scribner. 
  3. ^ Maria-Carmen Wilson, Rebecca Jimenez-Sanders (2019) Medication Overuse Headache. American Migraine Foundation. Besøkt 2019-03-13.
  4. ^ a b c d e FHI (2015) Faktaark: Fakta om koffein og koffeinholdige drikker. Folkehelseinstituttet, 04.02.2014. Besøkt 2019-03-14.
  5. ^ Hedvig Nordeng og Olav Spigset, red. (2007). Legemidler og bruken av dem (norsk). Oslo: Gyldendal akademisk.