Legalisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Legalisering omhandler det å gjøre noe gyldig innenfor loven, især å gjøre lovlig noe som tidligere var ulovlig. Det må ikke forveksles med avkriminalisering, som vil si å avskaffe straff for handlinger som tidligere har vært straffbare.[1]

Innenfor norsk sfære dreier det seg det som oftest om legalisering i forbindelse med dagens narkotikapolitikk, men også i utlandet omfatter legalisering dette temaet. Andre temaer som kan forstås som dette er alle aktiviteter som er ulovlig, og straffes uten at det er noe offer til stede.

Land som har legalisert cannabis er Uruguay, Canada, og noen delstater i USA.[2] Nederland og Portugal har avkriminalisert bruk av narkotika, det vil si det fremdeles er ulovlig å bruke narkotika, men det er ikke straffbart for brukerene.[3] Legalisering innebærer at alle bruksområder blir lovlig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Legalisering» i Store norske leksikon
  2. ^ Boffey, Daniel (7. august 2019). «Luxembourg to be first European country to legalise cannabis». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 1. september 2019. 
  3. ^ videnskab.dk, Thomas Hoffmann journalist i (10. desember 2016). «Avkriminalisering av narkotika er en suksess i Portugal». forskning.no (norsk). Besøkt 1. september 2019.