Hopp til innhold

Nansenmedaljen for fremragende forskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nansenmedaljen for fremragende forskning
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:2003
Mottakere:Personer som har blitt tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning
Tekniske data
Utført i:Sølv
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering
Rangering:16
Høyere:Medaljen for redningsdåd til sjøs
Lavere:Politiets hederskors

Nansenmedaljen for fremragende forskning er en norsk sivil utmerkelse som tildeles av Nansenfondet.

Medaljen er det synlige tegn på at en forsker har blitt tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning og tildeles bare mottagerne av denne belønningen. Den ble innstiftet i anledning hundreåret for Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning i 2003.[1] Den ble da tildelt alle innehavere av belønningen som på det tidspunkt var i live. Belønningen er delt i en matematisk-naturvitenskapelig klasse, som omfatter realfag og medisin, og i en historisk-filosofisk klasse, som omfatter humaniora og samfunnsfag. Det foretas ellers vanligvis en til to tildelinger i hver klasse hvert år. Utdeling skjer under årsmøtet i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Kongen godkjente 25. april 2007 Nansenmedaljen for fremragende forskning som offisiell norsk dekorasjon. I ranglisten over offisielle norske dekorasjoner befinner medaljen seg på 15.-plass.[2]

Medaljens utforming[rediger | rediger kilde]

Nansenmedaljen for fremragende forskning er preget i sølv og ble modellert i 1902 av Gustav Vigeland.[1] På forsiden har medaljen et portrett av Fridtjof Nansen omgitt av innskriften «FRIDTJOF NANSENS BELØNNING FOR FREMRAGENDE FORSKNING». Baksiden bærer innskriften «FRIDTJOF NANSENS FOND TIL VIDENSKABENS FREMME» i en laurbærkrans. Medaljen er opphengt i et bånd som er kongeblått med smale hvite striper på hver side.

Mottakere[rediger | rediger kilde]

Nansenmedaljen for fremragende forskning kan tildeles forskere, som har levert vitenskapelige bidrag av internasjonal betydning på meget høyt nivå.[1] Den kan tildeles norske forskere eller forskere som er fast bosatt i Norge.

Årstallet i oversiktene viser til året for tildeling av Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning. Nansenmedaljen for fremragende forskning ble første gang utdelt i 2003 og ble da tildelt alle levende mottakere av belønningen. Etter 2003 er belønningen og medaljen tildelt samtidig.

Historisk-filosofisk klasse[rediger | rediger kilde]

Matematisk-naturvitenskapelig klasse[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Priser, Nansenfondet og de dermed forbundne fond