Politimedaljen med laurbærgren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politimedaljen med laurbærgren
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1. mars 2002
Mottakere:Personell som har utmerket seg på en fortjenstfull måte i sin tjeneste for politi- og lensmannsetaten
Tekniske data
Utført i:Sølvfarget metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Rangering:21
Høyere:Forsvarsmedaljen med laurbærgren
Lavere:Sivilforsvarsmedaljen med laurbærgren

Politimedaljen med laurbærgren er en norsk medalje tildelt av Politidirektøren. Medaljen ble innstiftet 1. mars 2002. Den er godkjent til bruk på politiuniform og også på norsk militær uniform. Den er en av flere etatsmedaljer i politiet og rangerer etter Politiets hederskors, men før Politimedaljen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen blir tildelt politiembetsmenn, polititjenestemenn og sivilt personell som har utmerket seg på en fortjenstfull måte i sin tjeneste for politi- og lensmannsetaten.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljen er i sølvfarget metall. Den er rund og har en diameter på 33 mm. Advers har Politiets etatsemblem, det norske riksvåpenet mot en bakgrunn strødd med kors og flankert av fasces, og en opphøyet rand ytterst. Revers har teksten «POLITIET» i en halvsirkel øverst og «FOR TJENESTER» i en halvsirkel nederst. To femtaggede stjerner skiller de to delene av innskriften. Medaljen skal bæres i et 35 mm bredt bånd i svart med en loddrett, 4 mm gullstripe midt på. På båndet er det festet en sølv laurbærgren.

Medaljen er i utforming identisk med Politimedaljen, bortsett fra laurbærgrenen på medaljebåndet.

Sammen med medaljen følger et diplom.

Politimedaljen med laurbærgrens båndstripe

Mottagere[rediger | rediger kilde]

Medaljen er også tildelt personer utenfor politietaten. I november 2008 ble den tildelt oberst 1 Vigar Aabrek og kontreadmiral Egil Jørgen Eikanger for «særdeles fortjenstfull bistand til norsk politi».[1] I 2009 ble den tildelt sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, viseadmiral Jan Reksten,[2] for innsats for å bedre samarbeidet mellom politiet og Forsvaret.[3]

I september 2021 ble fire ansatte fra Politiets utlendingsenhet tildelt medaljen for sin innsats i Operasjon Exit Afghanistan, hvor til sammen 1 113 mennesker ble evakuert, etter at Taliban tok over makten i Kabul.[4]

I oktober 2021 ble en politibetjent tildelt medaljen for å ha reddet en tre år gammel jente ut av et brennende hus.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Markering», Bergens Tidende, 16. november 2008, s. 12.
  2. ^ «Viseadmiral fikk politimedalje», Stavanger Aftenblad, 24. januar 2009, del B, s. 17.
  3. ^ VG, 23. januar 2009, s. 8.
  4. ^ Grindem, Karianne (4. september 2021). «Norsk politi i frontlinjen i Afghanistan-evakuering: - Da jeg sa at hun kunne komme til Norge stod både hun og jeg og gråt». www.politiforum.no (norsk). Besøkt 28. oktober 2021. 
  5. ^ Grindem, Karianne (28. oktober 2021). «Reddet jente (3) ut av brennende hus - Nå er han tildelt høythengende politimedalje». www.politiforum.no. Besøkt 26. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]