Luftforsvarets fortjenstmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luftforsvarets fortjenstmedalje
Basisdata
Type:medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:22. mai 2017
Tekniske data
Utført i:sølv
Festeanordning:medaljebånd
Bredde:33
Høyde:33
Rangering
Rangering:24
Høyere:Deltakermedaljen
Lavere:Den norske Koreamedalje

Luftforsvarets fortjenstmedalje er en norsk militær medalje innstiftet i 2017 etter kongens godkjennelse 22. mai 2017. Medaljen tildeles for fortjenstfull innsats for Luftforsvaret.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Luftforsvarets fortjenstmedalje ble godkjent av kongen 22. mai 2017.[1] Samtidig ble Hærens fortjenstmedalje, Sjøforsvarets fortjenstmedalje og Etterretningstjenestens fortjenstmedalje innført. Sammen med Heimevernets fortjenstmedalje (innført i 1971) rangerer disse medaljene likt, som nummer 24 av utmerkelsene godkjent av kongen.[2] Samme person skal bare kunne motta én av fortjenstmedaljene for de ulike forsvarsgrenene.[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Luftforsvarets fortjenstmedalje er utført i rent sølv.[1] På avers har den Luftforsvarets merke i en laurbærkrans. Medaljen er opphengt i et lyseblått bånd, som har en smal mørkere blå og to smale hvite midtstriper og smale kantstriper i mørkere blå og gult.[3] Med medaljen følger et diplom.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Luftforsvarets fortjenstmedalje tildeles av sjefen for Luftforsvaret. Den kan tildeles både militære og sivile mottakere, norske som utenlandske, for betydelig innsats for Luftforsvaret ut over det som kan forventes eller for samlet, særlig god innsats gjennom flere år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Nye fortjenstmedaljer» Arkivert 9. desember 2018 hos Wayback Machine., Forsvaret, 26. april 2018. Lest 9. desember 2018.
  2. ^ «Norske dekorasjoner», Kongehuset. Lest 9. desember 2018.
  3. ^ «Forsvarets medaljer» Arkivert 17. mars 2015 hos Wayback Machine., Forsvaret. Lest 9. desember 2019.


Autoritetsdata