Olav Smidsrød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Olav Åsmund Smidsrød (født 1936 i Tønsberg) er en norsk kjemiker utdannet ved NTH (NTNU). Smidsrød er siv. ing fra 1961, dr. techn fra 1971 og professor fra 1977. Smidsrød er kjent for sitt arbeid med biopolymerer og alginater og er en av tolv norske forskere som har oppnådd internasjonal anerkjennelse gjennom omfattende sitering i vitenskapelige arbeider [1].

Smidsrød er mest kjent for sine bidrag til forståelsen av biopolymerene alginat og kitosan. Hen er dessuten en av få forskere som har klart å bringe resultater fra grunnforskning videre til vellykket anvendt forskning og industriell virksomhet.

I 1992 mottok han NAVFs pris for fremragende forskning. Han har fått Norsk Kjemisk Selskaps Guldberg og Waage-medalje og er tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning i 2000. Han mottok Norske sivilingeniørers forenings forskningspris i 2003. Samme år ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse i Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin forskning innen biopolymerer. I 2008 ble han tildelt Gunnerusmedaljen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Innehavere av Gunnerusmedaljen». DKNVS. Besøkt 08.07.2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]