Politimedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Politimedaljen
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1. mars 2002
Mottakere:Politi med 25-års tjeneste
Tekniske data
Utført i:Sølvfarget metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Rangering:41
Høyere:Forsvarsmedaljen
Lavere:Sivilforsvarsmedaljen

Politimedaljen er en norsk medalje for politiet, og blir utdelt av politidirektøren. Medaljen ble innstiftet 1. mars 2002. Den er godkjent til bruk på politiuniform og på norsk, militær uniform. Politimedaljen er en av flere etatsmedaljer i politiet og rangerer etter Politiets hederskors og Politimedaljen med laurbærgren, som er en selvstendig medalje.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen deles ut til politiembetsmenn, -tjenestemenn og sivilt personell som har tjenestegjort i til sammen 25 år i politiet. Mottakeren får deretter en forgylt stjerne for hvert femte år. Mottakeren kan få maksimalt tre stjerner.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljen er rund og i sølvfarget metall. Advers har politiets etatsemblem, det norske riksvåpenet mot en bakgrunn strødd med kors og flankert av fasces, og en opphøyet rand ytterst. Revers har teksten «POLITIET» i en halvsirkel øverst og «FOR TJENESTER» i en halvsirkel nederst. To femtaggede stjerner skiller de to delene av innskriften. Medaljen er opphengt i et svart bånd med en loddrett gullstripe midt på. Båndet kan utstyres med stjerner.

Medaljen er i utforming identisk med Politimedaljen med laurbærgren, bortsett fra at denne har laurbærgrenen på medaljebåndet.

Sammen med medaljen følger et diplom, påtrykt underskriften til politidirektøren. Diplomet er påført begrunnelse for tildelingen.

Politimedaljens båndstriper
25 år 30 år 35 år 40 år

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]