Fredrik Kiil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Kiil
Født29. september 1921
Narvik
Død25. desember 2015 (94 år)
Beskjeftigelse Lege, professor
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi
Utmerkelser Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, matematisk-naturvitenskaplig klasse (1974)
InstitusjonerUniversitetet i Oslo

Fredrik Kiil (født 29. september 1921 i Narvik, død 25. desember 2015 i Oslo) var en prisbelønt norsk lege, kjent for sine bidrag til kunnskap om kunstig nyre.

Han tok examen artium i 1940 på Frydenlund videregående skole i Narvik, medisinsk embetseksamen (cand.med.) ved Universitetet i Oslo i 1948 og den medisinske doktorgraden (dr.med.) i 1958 på avhandlingen The function of the Ureter and Renal Pelvis. Fra 1962 til 1991 var han professor og leder av institutt for eksperimentell medisinsk forskning ved Ullevål sykehus.

Fredrik Kiil utviklet en kunstig nyre som ble tatt i bruk over hele verden, en oppfinnelse som ga ham et stort internasjonalt navn. Som leder av Institutt for eksprimentell forskning ved Ullevål sykehus utviklet han særlig to viktige forskningsfelter: et om nyrenes funksjon og kontroll av blodtrykket og et annet om hjertekamrenes dynamikk og kontroll av blodstrøm.

I 30 år veiledet han mange unge leger til doktorgrad. Doktorandene har senere inntatt ledende stillinger i Helse-Norge og ved universitetene. Det er nå tilsvarende forskningsmiljøer ved de fire medisinske faktultetene i Norge.

Verv og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]