Mumien (1999)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mumien
orig. The Mummy
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Fantasy
Utgivelsesår1999
Prod.landUSA
Lengde125 min.
SpråkEngelsk[1]
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiStephen Sommers
ProdusentSean Daniel
James Jacks
ManusforfatterStephen Sommers
John L. Balderston
Basert påThe Mummy (1932)
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografAdrian Biddle
KlippBob Ducsay
Foran kamera
MedvirkendeBrendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
Arnold Vosloo
Jonathan Hyde
Kevin J. O'Connor
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Budsjett$80 000 000[2]
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Mumien (orig. The Mummy) er en amerikansk skrekk- og eventyrfilm, skrevet og regissert av Stephen Sommers, med Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah og Kevin J. O'Connor i hovedrollene, og Arnold Vosloo i tittelrollen som den animerte mumien.[3] Den ble først vist 16. april 1999 i Portugal, hadde amerikansk kinopremière 4. mai, mens den norske premièren var satt til 25. juni.[4] Filmen var en løs nyinnspilling av The Mummy fra 1932, som hadde Boris Karloff i tittelrollen. Den var egentlig planlagt å være en lavbudsjettfilm, men viste seg senere til å bli en internasjonal suksess.

Innspilling begynte i Marrakech, Marokko, 4. mai 1998, og varte sytten uker. Mannskapet måtte tåle dehydrering, sandstormer og slanger, mens innspillingen foregikk i Sahara. De visuelle effektene ble gitt av Industrial Light & Magic, som blandet film og datagenererte bilder for å opprette en titulær mumie. Jerry Goldsmith hadde ansvaret for filmmusikken.

Mumien spilte inn $43 millioner amerikanske dollar i 3210 kinoer i løpet av åpningshelgen i USA, noe som senere førte til at den fikk 416 millioner dollar på verdensbasis. Suksessen førte til en oppfølger, Mumien vender tilbake, samt The Mummy: The Animated Series og spin off-filmen The Scorpion King. Syv år senere kom den tredje utgaven, Mumien: Dragekeiserens grav, som hadde première 1. august 2008. Universal Pictures åpnet også en rutsjebane, Revenge of the Mummy, i 2004 i forbindelse med filmserien. Boken, basert på filmen, og dens oppfølgere ble skrevet av Max Allan Collins.

Sammenligning med 1932-versjonen[rediger | rediger kilde]

Mumien var basert på The Mummy, fra 1932, som hadde Boris Karloff i tittelrollen.

Filmen er en løs nyinnspilling av The Mummy, som blir betegnet som en klassisk skrekkfilm fra 30-tallet, med Boris Karloff i hovedrollen.[5] Universal Studios prøvde å lage filmen i 10 år, fordi de alltid måtte bytte ut regissører og produsenter.[6] Alle vil gå til en gotisk type skrekkfilm slik originalen var, men det gikk i strid med studioets ønske. Når regissør Stephen Sommers ble valgt som regissør, ønsket han at den ville ligne litt mer på Indiana Jones-serien, noe filmstudioet også ville. Filmene har likevel mange likhetstrekk.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Theben, Egypt, år 1290 før Kristus har ypperstepresten Imhotep en affære med Anck-su-namun - elskerinnen til farao Seti I. Imhotep og Anck-su-namun dreper faraoen, etter at han oppdaget forholdet deres. Anck-su-namun begår selvmord, og tror at Imhotep kan gjenopplive henne. Imhotep og hans prester stjeler liket hennes og reiser til Hamunaptra, de dødes by. Men oppstandelsesritualet stoppes av faraos livvakter, kalt Medjai. Imhotep blir begravet levende med kjøtt-etende insekter, og blir låst inne i en sarkofag ved føttene av en statue av den egyptiske guden Anubis.

Medjaiene får i oppdrag å forhindre Imhoteps retur. I 1926 etter Kristus viser Jonathan Carnahan sin søster Evelyn – en bibliotekar og aspirerende egyptolog – en intrikat boks og et kart som fører til Hamunaptra. Jonathan avslører at han stjal denne esken fra en amerikansk eventyrer, Rick O'Connell, som oppdaget byen når han var medlem av den franske fremmedlegionen. Evelyn og Jonathan finner igjen Rick, og gjør en avtale med ham om å lede dem til byen. Rick guider dem til byen, hvor de møter en gruppe amerikanske skattejegere ledet av Ricks feige bekjentskap Beni Gabor. Til tross for at de ble advart fra å reise av Ardeth Bay, leder for Medjai, fortsetter de sine ekspedisjoner til utgravningene.

Evelyn leter etter Amun-Ras bok, som skal være laget av rent gull. Men i stedet for å finne boken, snubler hun over Imhoteps levninger. De andre oppdager i mellomtiden Den egyptiske dødeboken, akkompagnert av noen baldakin-krukker som bærer Anck-su-namuns bevarte indre organer. Om natten leser Evelyn fra «De dødes bok» høyt, og vekker ved et uhell opp Imhotep. Begge ekspedisjonene vender kort tid senere tilbake til Kairo, men Imhotep følger etter dem med hjelp av Beni - som har sagt ja til å tjene ham. Imhotep gjenoppretter sin fulle styrke ved å drepe medlemmene av den amerikanske ekspedisjonen, og bringer de 10 plagene tilbake til Egypt. Rick, Evelyn og Jonathan møter Ardeth på et museum.

Ardeth antar at Imhotep ønsker å gjenopplive Anck-su-namun ved å ofre Evelyn. Men Evelyn tror at hvis «den dødes bok» brakte Imhotep tilbake til livet, kan Amun-Ras bok drepe ham igjen. Imhotep gir gruppen en hær av slaver. Evelyn samtykker i å følge Imhotep hvis han skåner resten av gruppen. Selv om Imhotep ikke respekterer sitt ord, kjemper Rick og de andre seg i sikkerhet. Imhotep, Evelyn og Beni vender tilbake til Hamunaptra, forfulgt av Rick, Jonathan og Ardeth, som klarer å finne Amun-Ras bok. Imhotep forbereder seg på å ofre Evelyn, men hun blir reddet i tide etter en kamp mot Imhoteps mumifiserte prester. Evelyn leser deretter høyt fra Amun-Ras bok, noe som gjør Imhotep dødelig.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Brendan Fraser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Release». British Film Institute. London: BFI Film & Television Database. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. februar 2014.  Arkivert 3. januar 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ The Mummy Box Office Mojo. Besøkt 25. februar 2014.
  3. ^ Deming, Mark. «The Mummy». Allmovie. Rovi Corporation. Besøkt 25. februar 2014. 
  4. ^ Mumien (1999) - Release Info Internet Movie Database. Besøkt 25. februar 2014.
  5. ^ The Mummy (1999) The New York Times. Besøkt 25. februar 2014.
  6. ^ The Mummy DVD Review. Besøkt 25. februar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]