Mumien (1999)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mumien
orig. The Mummy
Mumien
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Fantasy
Utgivelsesår1999
Prod.landUSA
Lengde125 min.
SpråkEngelsk[1]
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørStephen Sommers
ProdusentSean Daniel
James Jacks
ManusforfatterStephen Sommers
John L. Balderston
Basert påThe Mummy (1932)
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografAdrian Biddle
KlippBob Ducsay
Foran kamera
MedvirkendeBrendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
Arnold Vosloo
Jonathan Hyde
Kevin J. O'Connor
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Budsjett$80 000 000[2]
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Mumien (orig. The Mummy) er en amerikansk skrekk- og eventyrfilm, skrevet og regissert av Stephen Sommers, med Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah og Kevin J. O'Connor i hovedrollene, og Arnold Vosloo i tittelrollen som den animerte mumien.[3] Den ble først vist 16. april 1999 i Portugal, hadde amerikansk kinopremière 4. mai, mens den norske premièren var satt til 25. juni.[4] Filmen var en løs nyinnspilling av The Mummy fra 1932, som hadde Boris Karloff i tittelrollen. Den var egentlig planlagt å være en lavbudsjettfilm, men viste seg senere til å bli en internasjonal suksess.

Innspilling begynte i Marrakech, Marokko, 4. mai 1998, og varte sytten uker. Mannskapet måtte tåle dehydrering, sandstormer og slanger, mens innspillingen foregikk i Sahara. De visuelle effektene ble gitt av Industrial Light & Magic, som blandet film og datagenererte bilder for å opprette en titulær mumie. Jerry Goldsmith hadde ansvaret for filmmusikken.

Mumien spilte inn $43 millioner amerikanske dollar i 3210 kinoer i løpet av åpningshelgen i USA, noe som senere førte til at den fikk 416 millioner dollar på verdensbasis. Suksessen førte til en oppfølger, Mumien vender tilbake, samt The Mummy: The Animated Series og spin off-filmen The Scorpion King. Syv år senere kom den tredje utgaven, Mumien: Dragekeiserens grav, som hadde première 1. august 2008. Universal Pictures åpnet også en rutsjebane, Revenge of the Mummy, i 2004 i forbindelse med filmserien. Boken, basert på filmen, og dens oppfølgere ble skrevet av Max Allan Collins.

Sammenligning med 1932-versjonen[rediger | rediger kilde]

Mumien var basert på The Mummy, fra 1932, som hadde Boris Karloff i tittelrollen.

Filmen er en løs nyinnspilling av The Mummy, som blir betegnet som en klassisk skrekkfilm fra 30-tallet, med Boris Karloff i hovedrollen.[5] Universal Studios prøvde å lage filmen i 10 år, fordi de alltid måtte bytte ut regissører og produsenter.[6] Alle vil gå til en gotisk type skrekkfilm slik originalen var, men det gikk i strid med studioets ønske. Når regissør Stephen Sommers ble valgt som regissør, ønsket han at den ville ligne litt mer på Indiana Jones-serien, noe filmstudioet også ville. Filmene har likevel mange likhetstrekk.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Brendan Fraser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Release». British Film Institute. London: BFI Film & Television Database. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. februar 2014.  Arkivert 3. januar 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ The Mummy Box Office Mojo. Besøkt 25. februar 2014.
  3. ^ Deming, Mark. «The Mummy». Allmovie. Rovi Corporation. Besøkt 25. februar 2014. 
  4. ^ Mumien (1999) - Release Info Internet Movie Database. Besøkt 25. februar 2014.
  5. ^ The Mummy (1999) The New York Times. Besøkt 25. februar 2014.
  6. ^ The Mummy DVD Review. Besøkt 25. februar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]