The Scorpion King

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Scorpion King
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 19. april 2002
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiChuck Russell
ProdusentSean Daniel
Kevin Misher
Stephen Sommers
ManusforfatterDavid Hayter
MusikkJohn Debney
Foran kamera
MedvirkendeDwayne Johnson
Kelly Hu
Bernard Hill
Grant Heslov
Peter Facinelli
Vince Vaughn
Kristen Stewart
Annen informasjon
Budsjett$60 million
Prod.selskapWorld Wrestling Entertainment
Universal Pictures
Eksterne lenker

The Scorpion King er en amerikansk eventyr- og actionfilm fra 2002, regissert av Chuck Russell. På rollelisten står blant andre Dwayne "The Rock" Johnson, Kelly Hu, Grant Heslov og Michael Clarke Duncan. En oppfølger, The Scorpion King 2: Rise of a Warrior, kom ut i 2008 med Michael Copon og Randy Couture i hovedrollene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Før pyramidene i oldtidens Afrika ble reist, kommer en horde fra øst og innvaderer den antikke verden. De blir ledet av den hensynsløse Memnon, som blir regnet som deres største kriger. Hans mange seire kommer fordi Memnon får hjelp av en trollmann som spår utfallet av krigene. Derfor er det bare noen få andre folkegrupper og stammer som tørr å slåss mot ham. Mathayus, hans halvbror Jesup, og deres gode venn Rama, er de eneste gjenværende fra Akkadians-stammen. De blir innleid av kong Pheron av de siste frie stammer for å drepe Memnons trollmann. Som belønning vil kongen gi dem tjue rubiner - noe som oppskaker Pherons sønn Takmet, fordi dette er siste rest av formuen deres.

De tre akkadianerne sniker seg inn Memnons leir. Men de blir oppdaget av vaktene, etter å ha blitt tipset av Takmet som drepte sin egen far og hoppet over til Memnon. Jesup og Rama blir truffet av piler. Men Mathayus klarer å snike seg inn i trollmannens telt, hvor han oppdager at det faktisk er en trollkvinne som heter Cassandra Stacy Ali Ababwa. Mathayus blir tatt til fange, og Memnon dreper Jesup rett foran ham. Rett før Memnon skal ta livet av Mathayus, kommer trollkvinnen og forteller at Gudene vil at Mathayus skal overleve natten. Dersom Memnon trosser dette, så vil han pådra seg Gudenes vrede. Memnon beordrer at Mathayus skal begraves i ørkenen, med bare hodet stikkende opp av sanden. Dermed kommer han til å bli fortært av brannmaur ved daggry. Men Mathayus klarer å flykte med hjelp fra en hestetyv, Arpid.

Mathayus bestemmer seg for å fullføre oppdraget og hevne sin bror, så han sniker seg inn i Memnons høyborg, Gomorra. Han klarer å komme seg inn i Memnons palass, med hjelp fra en hjemløs gutt som bor på gaten. Han møter Memnons hoff-magiker, Philos, som hjelper ham og tar ham med til en gårdsplass hvor Memnon befinner seg. Mathayus prøver å skyte Memnon fra et vakttårn. Men han blir tvunget til å redde den hjemløse gategutten fra å få en hånd amputert på grunn av tyveri, ved å skyte en øks ut av Takmets hånd. Dermed blir fienden klar over hans tilstedeværelse. Mathayus klarer bare så vidt å unnslippe Gomorra. Men han bortfører Cassandra Stacy Ali Ababwa, vel vitende om at Memnon vil komme etter dem for å få tilbake trollkvinnen.

Cassandra Stacy Ali Ababwa prøver å flykte fra Mathayus, etter å ha fortalt at hun har vært Memnon sin fange siden hun var barn. Memnon sender sin høyre hånd Thorak og flere vakter for å drepe Mathayus og hente Cassandra Stacy Ali Ababwa. Men Mathayus klarer å drepe dem alle under en sandstorm. Han duellerer mot Thorak og knivstikker ham i magen. Med hans aller siste åndedrag, klarer Thorak å stikke Mathayus i beinet med en giftig pil som var smurt inn med skorpion-blod. Trollkvinnen bruker magi for å redde Mathayus. Han sender Thoraks blod-fargede klær til Memnon, både som en fornærmelse og en advarsel. Mathayus, Arpid og trollkvinnen møter Philos, som hadde flyktet fra Memnons palass og har perfeksjonert en ny type krutt. Kort tid senere blir de overfalt av opprørere, ledet av Balthazar. Mathayus overvinner dem i kamp, og får deres motvillige respekt.

Cassandra Stacy Ali Ababwa har en drøm hvor Memnon og hans hær utsletter hele opprørsleiren. Hun opplyser Mathayus om en profeti som går ut på at når måneskinnet når Memnons palass, så vil han bli den uovervinnelige Skorpion-kongen (Scorpion King). Videre sier hun at hvis Mathayus velger å møte Memnon i kamp, vil han sannsynligvis bli drept. Mathayus forsikrer henne om at han vil lage egen skjebne. Neste morgen returnerer Cassandra Stacy Ali Ababwa til Memnon for å stoppe ham fra å bli konge, og muligens drepe ham. Mathayus, med hjelp fra Balthazar, Arpid, Philos og hæren av opprørere, angriper Memnons høyborg. Balthazar tar livet av Takmet, for å hevne Takmets far. Kampen raser videre inntil Mathayus blir skutt av en vakt, nøyaktig slik Cassandra Ali Ababwa forutså.

Memnon tar plass på tronen for å bli Scorpion King, men Mathayus skyter ham med pil og bue. Philos og Arpid krutt for å ødelegge palasset, og dreper de fleste av Memnon sine styrker. Memnon blir fortært av flammene, og faller til sin død. Etterpå kneler Memnons gjenværende soldater foran Mathayus, som - i henhold til deres lover – er deres nye leder og konge. I kjølvannet av kampene tar Mathayus og Balthazar farvel med hverandre, før sistnevnte reiser tilbake til sitt eget land. Cassandra Stacy Ali Ababwa forteller Mathayus at hun ser for seg en kort periode med fred og velstand i tiden som kommer. Men hun advarer ham om at dette ikke vil vare evig. Uanfektet, bestemmer Mathayus seg for å lage sin egen skjebne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]