Hopp til innhold

The Mummy (1932)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Mummy
Offisiell kinoplakat.
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Utgivelsesår1932
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde73 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiKarl Freund
ProdusentCarl Laemmle Jr.
ManusforfatterJohn L. Balderston
Foran kamera
MedvirkendeBoris Karloff
Zita Johann
David Manners
Edward van Sloan
Annen informasjon
Budsjett$196 000[1]
Prod.selskapUniversal Studios
Eksterne lenker

The Mummy er en skrekkfilm fra 1932, som er regissert av Karl Freund og som har Boris Karloff i hovedrollen som en mumifisert egyptisk prest.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1921 oppdager en arkeologisk ekspedisjon ledet av Sir Joseph Whemple (spilt av Arthur Byron) en mumie etter en gammel egyptisk yppersteprest ved navn Imhotep. En nærmere inspeksjon av mumien utført av Whemples venn Dr. Muller (spilt av Edward Van Sloan) avslører at de indre organene på mumien ikke ble fjernet. Muller trekke den konklusjonen at Imhotep hadde blitt pakket inn som en tradisjonell mumie, men at han deretter hadde blitt begravet levende.

I graven til Imhotep oppdager de også en merkelig kiste, som det hviler en forbannelse over. Til tross for Mullers advarsel, åpner Sir Josephs assistent Ralph Norton (spilt av Bramwell Fletcher) denne kisten, og oppdager en eldgammel rull, kalt [[Scroll of Tot]] som han oversetter symbolene på - og han leser deretter ordene høyt. Dette vekker Imhotep til live igjen. Denne opplevelsen gjør Norton hysterisk, samtidig som mumien stikker av gårde med rullen sin.

10 år senere har Imhotep assimilert seg, og arbeider som en mystisk egyptisk historiker ved navn Ardeth Bey. Han påkaller Sir Josephs sønn Frank (spilt av David Manners) og professor Pearson (spilt av Leonard Mudie) for å vise dem hvor de burde undersøke videre for å finne igjen graven etter prinsesse Anck-su-namun. Etter å ha lokalisert denne graven, presenterer arkeologene skattene de har oppdaget for Det egyptiske museet i Kairo. Ardeth møter snart Helen Grosvenor (spilt av Zita Johann) en halvt-egyptisk kvinne, som har en slående likhet med hans tidligere prinsesse Anck-su-namun.

Ardeth avslører for henne at hans forferdelige død, var straff på grunn av hans helligbrøde: forsøk på å gjenreise hans forbudte kjæreste, prinsesse Anck-su-namun. I troen på at Helen faktisk er en reinkarnasjon av Anck-su-namuns, forsøker Ardeth å drepe henne. Med den hensikt å forvandle henne til en mumie, deretter gjenopplive henne igjen, og til slutt gjøre henne til hans udødelige brud.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Boris Karloff

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stephen Jacobs, Boris Karloff: More Than a Monster, Tomohawk Press 2011 s. 127-130

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]