Egyptologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arkeologi

Tommarp kloster 02.JPG

Disipliner
Metode
Terminologi
Datering

Egyptologi («læren om Egypt») er det vitenskapelige studium av oldtidens Egypt og dets arkeologiske levninger. Det brukes som et tidsmessig, tematisk og geografisk definert samlebegrep på studier utført av historikere, arkeologer, religions- og kunsthistorikere, lingvister og andre. De som arbeider innen feltet kalles egyptologer.

Tidsmessig er studiet avgrenset til perioden fra det 5. årtusen f.Kr. til slutten av det romerske styret i Egypt i det 4. århundre e.Kr.. Geografisk og tematisk omfattes alle sider ved den egyptiske kultur, både i det området som til enhver tid innenfor denne tidsrammen var under egyptisk kontroll, og i andre områder hvor det var egyptisk tilstedeværelse.

Den moderne egyptologi, definert som et vitenskapelig studium, i motsetning til tidligere tiders antikvariske interesse for Egypt, så dagens lys i 1822, da Jean-François Champollion kunngjorde at han hadde dechiffrert hieroglyfene for første gang, ved hjelp av Rosettastenen. Ved at man fikk tilgang til å lese innskrifter og bevarte papyri kunne studiet bevege seg fra gjetninger til et seriøst akademisk arbeid.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Egyptologi tilbys ikke som egen studieretning ved norske universiteter, men Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo tilbyr til tider emner som egyptisk språk, kultur og historie. Utenfor universitetene er fagmiljøet i Norge samlet i Norsk egyptologisk selskap. I Skandinavia kan man studere til egyptologiske universitetsgrader ved Københavns Universitet og Universitetet i Uppsala.

Se også[rediger | rediger kilde]