Highgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Highgate
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCamden, Haringey og Islington
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostnummerN6
Kart
Highgate
51°34′18″N 0°08′41″V

Highgate er et område og en forstad i det nordlige London. Det var opprinnelig en egen landsby, i det nordøstlige hjørnet av Hampstead Heath. Området er delt mellom tre bydeler: Camden, Haringey og Islington. Det er et av de mer eksklusive boligområdene i London. Highgate Society arbeider aktivt for å verne stedets egenart. Det ligger 7,2 km nord-nordvest for Charing Cross og ligger på toppen av North Hill, 129 moh.[1]

Fram til viktoriansk tid var Highgate en særskilt landsby utenfor London, beliggende på tvers over hovedveien nordover. Området har mange grønne steder, inkludert den østlige delen av Hampstead Heath, tre oldtidsskoger,[2] Waterlow Park, og de østlige skråningene kjent som Highgate bowl. Highgate er en av de mest kostbare London-forsteder å bo i, og har eksempelvis et av de største husene i London etter Buckingham Palace på West Hill.[3] Området har en aktiv konserverende samfunn, Highgate Society, for å beskytte områdets vesenstrekk.

I sentrum av Highgate er en samling av store georgianske butikker, puber, restauranter og gater med bolighus.[4] Innimellom er det flere landemerker som kirkene St Michael's Church og St. Joseph's Church med dets tårn av grønn kobber. Her ligger også den viktorianske Highgate gravlund, hvor blant annet den kommunistiske filosofen Karl Marx er gravlagt sammen flere andre kjente personer. Highgates skole er fra 1556, Jacksons Lanes kunstsenter har lokaler i en tidligere kirke som listet som kulturminne i klasse II, vertshuset Gatehouse Inn er datert fra 1670 og som har teateret Upstairs i samme bygning.[5] Den russiske emigrantarkitekten Berthold Lubetkins innovative boligblokker Highpoint er også lokalisert her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utsikt over Highgate, malt av John Constable på begynnelsen av 1800-tallet

Historisk tilhørte området biskopen av Londons jaktområde. Biskopen hadde et tollhus på en av veien nordover fra London, og en av de mange pubene som står ved veien er plassert på dette stedet, og heter Gatehouse til minne om tollhuset. Highgate blir også forbundet med den kjente landeveisrøveren Dick Turpin.

På Highgate Hill, mellom Highgate og Archway, gikk fra 1884 til 1909 den første kabeltrukne vognen som ble konstruert i Europa.

Som mye av London ble Highgate hardt angrep av tyske bomber under den andre verdenskrig. Den lokale undergrunnstasjonen ble benyttet som tilfluktsrom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Mountains of England and Wales: London Borough Tops
  2. ^ Walk London: Capital Ring Section 11, Hendon Park to Highgate. Arkivert den 2. desember 2010 hos Wayback Machine.
  3. ^ Lowe, Felix (19. februar 2008): «Highgate trumps Chelsea as priciest postcode», The Telegraph
  4. ^ «London Areas», Visit London
  5. ^ «History of The Gatehouse Pub Highgate» Arkivert 7. november 2016 hos Wayback Machine., Upstairs at the Gatehouse

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]