The Book of Eli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Book of Eli
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 15. januar 2010
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde117 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiThe Hughes brothers
ProdusentJoel Silver
Susan Downey
ManusforfatterGary Whitta
MusikkAtticus Ross
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Gary Oldman
Mila Kunis
Ray Stevenson
Jennifer Beals
Annen informasjon
Budsjett$80 million
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Summit Entertainment
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Book of Eli er en amerikansk post-apokalyptisk film fra 2010, med Denzel Washington, Gary Oldman og Mila Kunis i hovedrollene. Filmen handler om Eli, en nomade i en post-apokalyptisk verden, som skal levere en mystisk bok til et sted på vestkysten av USA. I USA ble filmen distribuert av Warner Bros. og det internasjonale salget ble håndtert av Summit Entertainment.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

30 år etter en kjernefysisk apokalypse, reiser Eli (Denzel Washington) til fots mot vestkysten av det tidligere USA. Underveis må han blant annet slåss mot ørken-banditter som prøver å drepe ham. Han kommer til en falleferdig by under ledelse av Carnegie (Gary Oldman) som ønsker å bygge flere byer, og kontrollere folk ved hjelp av kraften i en spesiell bok. Før han spiser middag sier Eli en kristen bønn. Carnegie overhører ham, og innser at Eli har boken han leter etter. Carnegie og hans menn angriper Eli. Men han dreper alle sammen, og treffer Carnegie i beinet med et hagleskudd. Carnegies kjæreste Solara blir med når Eli reiser videre. Ifølge Eli, er hans bok det siste gjenværende eksemplar av Bibelen, og alle andre kopier ble ødelagt for 30 år siden.

Eli og Solara finner et hus bebodd av George og Martha, som gir dem te. Eli innser at de er kannibaler, men Carnegie og hans håndlangere dukker opp. I en påfølgende skuddveksling blir George, Martha og mange av Carnegies menn drept. Eli og Solara blir tatt til fange. Carnegie truer med å drepe Solara, og Eli gir ham Bibelen. Carnegie skyter Eli, og reiser sin vei. Solara går tilbake for å hjelpe Eli, og de kjører over Golden Gate Bridge. De kommer til Alcatraz, og finner noen som prøver å bevare litteratur og musikk. Det blir avslørt at Eli er blind, og han begynner å diktere Bibelen til Lombardi (Malcolm McDowell), leder for gruppen.

Det eksemplaret av Bibelen som Eli ga til Carnegie er i punktskrift, og Carnegie krever at hans blinde elskerinne Claudia skal lese den for ham. Hun later som hun ikke kan huske hvordan man leser blindeskrift. Såret i Carnegies bein har blitt infisert, og hans menn begynner å gå amok. Eli dør etter å ha sitert hele boken. En trykkpresse begynner å produsere flere kopier av Bibelen. Lombardi legger et eksemplar på en bokhylle sammen med Torah, Tanakh og Koranen. Solara velger å vende hjem, og tar med seg Elis sverd og andre eiendeler.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Denzel Washington

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]