Sensommerdansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sensommerdansen
orig. Dancing at Lughnasa
Generell informasjon
SjangerDramafilm
Prod.landIrland, USA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPat O'Connor
ProdusentSharon Harel
Noel Pearson
ManusforfatterFrank McGuinness
Basert påDancing at Lughnasa 
av Brian Friel
MusikkBill Whelan
SjeffotografKenneth MacMillan
KlippHumphrey Dixon
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Totalomsetning2,3 millioner dollar
DistributørSony Pictures Classics
Premiere
  • 13. november 1998 (1998-11-13) (USA)
  • 2. juli 1999 (1999-07-02) (Norge)
Eksterne lenker

Sensommerdansen (originaltittel Dancing at Lughnasa) er en periodefilm fra 1998, regissert av Pat O'Connor. Filmen er en samproduksjon mellom irske, britiske og amerikanske filmselskaper, og den er basert på Brian Friels skuespill Dancing at Lughnasa. Sensommerdansen deltok på filmfestivalen i Venezia i 1998.

Filmen fikk blandet kritikk, og Borghild Maaland fra VG skrev: «Filmversjonen av Sensommerdansen har vakker natur, glimrende enkeltprestasjoner, men én svakhet: Den mangler nerve. [...] I overgangen til filmlerretet har ikke regissør Pat O’Connor fått med seg nærheten til personene, til tross for utmerket spill, med Meryl Streep som myndig og streng leder for søskenflokken. I enkeltstående scener aner du den melankolske fortvilelsen iblant den barnlige gleden de fem søstrene opplever den siste sommeren de alle er samlet. Men de sporadiske bruddstykkene av god filmkunst mangler overbygningen som gjør at du virkelig bryr deg om disse skjebnene.»[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen utspiller seg i Donegal i Irland i 1936. Kate Mundy (Meryl Streep) er en innelukket og streng ire i sin nidkjære pliktoppfyllenhet. Søstrene, derimot, er en broket gjeng. Lillesøsteren Christina (Catherine McCormack), ugift og mor til Michael, er filmens forteller. Familien og det tradisjonelle bondesamfunnet de lever i får nye og uante impulser fra broren Jack (Michael Gambon), en hjemvendt misjonær og prest som har tatt med seg toleranse og åpenhet i kofferten. Samtidig er Franco-perioden et viktig bakteppe, og Christinas upålitelige kjæreste Gerry (Rhys Ifans) ønsker å gjøre opprør mot den spanske diktatoren.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maaland, Borghild (2. juli 1999). «Dans uten nerve». VG. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]