Stortingets ansvarskommisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stortingets ansvarskommisjon er et organ underlagt Stortinget, som skal utnevne fem medlemmer hvert sjette år. Organet har som oppgave å behandle saker om konstitusjonelt ansvar.

Det er Stortingets ansvarskommisjon som skal utrede om det er grunnlag for å reise tiltale ved riksrett.

Ansvarskommisjonens medlemmer[rediger | rediger kilde]

Per 1. januar 2022 ledes ansvarskommisjonen av Asbjørn Strandbakken (Professor ved Universitetet i Bergen).[1] Kommisjonens øvrige medlemmer er Svein Holden (Partner i Advokatfirmaet Hjort), Marianne Abeler (Partner i Advokatfirmaet Simon­sen Vogt Wiig) og Kristen Ribe (Styremedlem i Politiets Pensjonistlag i Kristiansand).[2] Frem til 2021 var Gunn Karin Gjul femte medlem av kommisjonen, men hun ble løst fra vervet i forbindelse med at hun i oktober 2021 ble utnevnt til ny statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Stortingets presidentskap anbefalte i den forbindelse å oppnevne Åsunn Lyngedal (Fakultetsdirektør ved Universitetet i Tromsø) som medlem i Gjuls sted, frem til Gjuls opprinnelige valgperiode løper ut 1. desember 2025.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Valg av medlemmer til Stortingets ansvarskommisjon». Stortinget. Besøkt 5. januar 2022. 
  2. ^ «Ny leder av Stortingets ansvarskommisjon». Juristen. Besøkt 5. januar 2022. 
  3. ^ «Innst. 60 S (2021–2022)» (PDF). Stortinget. Besøkt 5. januar 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Society.svgDenne politikk- og Norgerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.