Leonid Pasternak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonid Pasternak
Selvportrett fra 1908
Født22. mars 1862[1]Rediger på Wikidata
Odesa (Det russiske keiserdømmet)[2][3][4]
Død31. mai 1945[1][5][6][7]Rediger på Wikidata (83 år)
Oxford[8]
BeskjeftigelseKunstmaler, grafiker, billedkunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatsuniversitetet i Moskva
Akademie der Bildenden Künste München
Odessa kunstakademi
EktefelleRosa Kaufman
BarnAlexander Pasternak
Boris Pasternak
Josephine Pasternak
Lydia Pasternak Slater
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
Feltmalerkunst
Elev avLuigi Iorini
PeriodePostimpresjonisme
Kjente verkThe Night before the Exam, Q17493932

Leonid Osipovitsj Pasternak (også Itskhok-Lejb eller Isaak Iosifovitsj, Pasternak; russisk: Леонид Осипович Пастернак; født 22. marsjul./ 3. april 1862greg. i Odessa, død 31. mai 1945 i Oxford) var en russisk postimpresjonistisk kunstmaler. Han var far til forfatteren Boris Pasternak.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Leonid Pasternak var født inn i en jødisk familie i Odessa, hvor faren arbeidet som vertshusholder. Han var den yngste av seks barn. Han begynte tidlig å tegne, men familien ga han liten støtte ettersom de fryktet at tegningen skulle komme i veien for studiene hans. Hans første kunde og sponsor var den lokale gatefeieren som begynte å kjøpe Pasternaks kunst allerede fra gutten var i syvårsalderen.

I perioden 1881–1885 studerte Pasternak ved universitetet i Moskva, først ved det medisinske fakultet, senere ved det juridiske. Til slutt bestemte han seg for å vie sitt liv til kunsten og begynte ved kunstakademiet i München, hvor han tok eksamen i 1887. Han returnerte til Russland, avtjente to års pliktmessig militærtjeneste i artilleriregimentet og begynte sin karriere som maler på heltid i 1889.

Pasternak gjorde umiddelbart suksess som maler. Det første maleriet han stilte ut ble kjøpt av Pavel Tretjakov, den viktigste kunstsponsoren i Russland på den tiden. Han ble snart populær og ble medlem av den såkalte Polenov-sirkelen, hvor blant annet Valentin Serov, Isaak Levitan, Mikhail Nesterov og Konstantin Korovin var med. I 1889 giftet han seg med pianisten Rosa Isidorovna Kaufman, datter av Isidor Kaufman, en fabrikant som gjorde det godt – og ikke av hans navnebror maleren Isidor Kaufman, slik mange feilaktig tror. De nygifte slo seg ned i Moskva og i 1890 fikk de det første av i alt fire barn – den berømte forfatteren Boris Pasternak.

Leonid Pasternak var en av de første russiske malerne som benevnte seg selv som impresjonist. I 1880 og 1890-tallets Russland hadde en slik proklamasjon nyhetens interesse og gjorde at kunstneren fikk oppmerksomhet. Pasternak var også medlem av Peredvizjniki-bevegelsen og Mir iskusstva(kunstnerbevegelse). Han var en venn av Leo Tolstoj, bodde mange måneder i Jasnaja Poljana, og malte mange portretter av den store forfatteren. Han illustrerte også hans romaner Krig og fred og Oppstandelse. Han ble tildelt en medalje for sine illustrasjoner til Tolstojs romaner under Verdensutstillingen i Paris i 1900.

Pasternak ble valgt til medlem av Det keiserlige kunstakademiet i (1905), og han var også lærer ved Moskvas skole for maling, arkitektur og billedhogging.

I 1921 hadde Pasternak behov for en øyeoperasjon og denne skulle utføres i Berlin. Han reiste dit sammen med sin kone og to døtre, mens de to sønnene, Boris og Alexander, ble igjen hjemme. Etter operasjonen bestemte han seg for ikke å returnere til Russland. Han ble værende i Berlin inntil han måtte flykte fra det nasjonalsosialistiske Tyskland i 1938. Han slo seg ned i Oxford i England og bodde der til sin død 31. mai 1945.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ connection.ebscohost.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.yivoencyclopedia.org[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ RKDartists, «Leonid Osipovich Pasternak», RKD kunstner-ID 62036[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 159276, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.tretyakovgallerymagazine.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]