Hopp til innhold

Vasilij Maksimov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vasilij Maksimov
Født17. jan. 1844Rediger på Wikidata
Lopino
Død18. nov. 1911Rediger på Wikidata (67 år)
St. Petersburg[1]
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet russiske kunstakademiet
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtChernavino

Vasilij Maksimovitsj Maksimov (russisk: Василий Максимович Максимов; født 17. januarjul./ 29. januar 1844greg. i landsbyen Lopino nær Novaja Ladoga i Russland, død 18. novemberjul./ 1. desember 1911greg. i St. Petersburg) var en russisk kunstmaler, et fremstående medlem av Peredvizjniki-gruppen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Maksimov ble født inn i en bondefamilie. Han ble tidlig foreldreløs, og arbeidet i et verksted hvor de fremstilte og solgte ikonmalerier. Her lærte han å male. I 1863 begynte han å studere ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg.

Maler[rediger | rediger kilde]

Året etter ble han medlem av et kunstnerartell dannet av P.N. Krestonovtsev, etter eksempel fra Ivan Kramskoj. Kartellet eksisterte bare et år og ble så oppløst. Maksimov malte Sykt barn (1864) på den tiden, et bilde som akademiet belønnet med en gullmedalje.

Maksimov fullførte alle kursene ved akademiet på bare tre år. I 1865 avslo han (slik gruppen på 14 ledet av Ivan Kramskoj tidligere hadde gjort) å ta del i konkurransen til akademiets store gullmedalje. Han argumenterte med at han ikke trengte å studere utenlands (det var en del av prisen), han ville heller studere den russiske landsbyen. Etter at han hadde avlagt alle prøvene ved kunstakademiet flyttet han til landsbyen Sjubino i Tver-guvernementet. Der malte han bilder fra bondelivet, og tjente ellers til livets opphold som malerlærer i en høyadelsfamilie.

Bondemaler[rediger | rediger kilde]

Syk husbond, 1881

Maksimovs maleri Bestemors fortellinger (1867) ble vist på en Peredvizjniki-utstilling, der det vant en pris og ble kjøpt av Pavel Tretjakov. I 1872 fikk han innpass i Peredvizjniki-gruppen, og ble raskt et av gruppens mest prominente medlemmer. Ilja Repin omtalte Maksimov som «den mest uknuselige steinen i fundamentet til peredvizhnechestvo». Maksimov malte mange bilder fra bondebefolkningens hverdag.

Malerier i den realistiske stilen var ikke lengre mote i Maksimovs senere leveår. Han fortsatte likevel med å male bilder som i all hovedsak hentet motiver fra bondelivet. Til disse fantes det knapt kjøpere, og kunstneren levde et liv i fattigdom og sykdom.

Han døde i St. Petersburg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Максимов Василий Максимович, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]