Andrej Rjabusjkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrej Rjabusjkin
Født17. okt. 1861Rediger på Wikidata
Borisoglebsk Uyezd (Guvernementet Tambov, Det russiske keiserdømmet)
Død27. apr. 1904Rediger på Wikidata (42 år)
Guvernementet Novgorod (Det russiske keiserdømmet)
Beskjeftigelse
Utdannet vedKunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i Moskva
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet

Andrej Petrovitsj Rjabusjkin (russisk: Андрей Петрович Рябушкин; født 17. oktoberjul./ 29. oktober 1861greg. Stanikhnaja sloboda i Borisoglebskij-distriktet, Tambov-guvernementet, død 27. apriljul./ 10. mai 1904greg.) var en russisk kunstmaler. Hovedverkene hans tar for seg livet til vanlige russere i det 17. århundre.

Oppvekst og læreår[rediger | rediger kilde]

Rjabusjkins far og en bror var ikon-malere og fra sin tidligste barndom var han med og hjalp dem. Fjorten år gammel ble han foreldreløs. En student fra Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur, A. K. Preobrazjenskij, bodde en sommer i landsbyen. Studenten kom til å få se noen tegninger som gutten hadde laget og ble meget imponert av dem. Han begynte å gi gutten læretimer og hjalp han med å få tilgang til Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur. Rjabusjkin var en av de yngste studentene ved skolen noen gang.

Rjabusjkin hadde tilhold på kunstskolen i sju år (1875-82), og lærte av Vasilij Perov og Illarion Prjanisjnikov. Hans første større verk, Bondebryllup, ble kjøpt av kunstsamleren Pavel Tretjakov i 1880. Etter Vasilij Perovs død, flyttet Rjabusjkin til St. Petersburg i 1882. Der begynte han på St. Petersburgs kunstakademi hvor han gikk i lære hos Pavel Tsjistjakov. Han ga tidlig uttrykk for at var han misfornøyd med undervisningen. Han begynte å bruke mer og mer tid i akademiets bibliotek, eller han var ute i gatene og laget skisser.

Nedtakelsen fra korset., 1880

Russiske studier[rediger | rediger kilde]

Studiene ved kunstakademiet ble avsluttet i 1892. Han fikk ingen pris for diplom-arbeidet sitt, Nedtakelsen fra korset, slik det var ventet, ettersom han ikke hadde fulgt det godkjente prosjektet. Verket var allikevel så godt likt at formannen ved kunstakademiet, storhertugen Vladimir Konstantinovitsj, av sine egne midler utstyrte Rjabusjkin med et stipend slik at han kunne reise og studere utenlands.

I stedet for å reise til Italia eller Paris, valgte Rjabusjkin å legge ut på en tur til gamle russiske byer (Novgorod, Kiev, Moskva, Uglitsj, Jarsoslavl). Innbyggerne i disse byene ble de første modellene og de første kritikerne hans. Han studerte den gamle arkitekturen, trekk ved folkekunsten og kunsthåndverk, gamle våpen, stoff, veggtepper, broderi, ikoner, mm. Han leste gamle bøker og samlet på folkeminner.

Rjabusjkin tok del i vandreutstillinger med Peredvizjniki-gruppen i 1890, 1892 og 1894, men brøt senere med bevegelsen.

Illustrasjoner og kirkekunst[rediger | rediger kilde]

I mange år leverte Rjabusjkin illustrasjoner (tegninger og akvareller) til forskjellige russiske tidsskrift. Han arbeidet også med fresker til St. Sofija-katedralen i Novgorod og med mosaikk til Oppstode-kirken i St. Petersburg (18971900). 24 av mosaikkene hans finnes på veggene i Oppstode-kirken (17 inne og sju ute).

I 1890-årene bodde og arbeidet Rjabusjkin på eiendommen til vennen V. F. Tymenev i byen Lubvino (St. Petersburg-guvernementet). I 1901 bygde han atelier i landsbyen Didvino rett ved Lubvino, og rett ved eiendommen til vennen I. Beljajev.

Russiske kvinner av det 17. århundre i kirken, 1899

Tema i kunsten[rediger | rediger kilde]

Rjabusjkins malerier er i hovedsak viet det 17. århundre. For to av verkene: Russiske kvinner av det 17. århundre i kirken og Kjøpmannsfamilien fikk maleren priser ved verdensutstillingen i Paris i 1900. Etter 1900 ble Rjabusjkin opptatt av i livet til samtidige, russiske bønder. Eksempler på denne interessen ser man i malerier som Tedrikking og En ung mann blir med i jentenes dans.

Grundige historiestudier gjorde maleriene til Rjabusjkin svært troverdige, men de vekket ingen begeistring hos hans samtidige. Til forskjell fra Vasilij Surikov, som benyttet dramatiske, historiske hendinger som tema, malte Rjabusjkin hverdagslivet i det 17. århundret. Verkene hans mangler handling, de skildrer ikke sosiale konflikter, det demokratene likte. På den andre siden er de ikke så vakre at de falt i smak hos de rike og konservative. Ingen visste helt å plassere Rjabusjkins malerier og fant rett og slett å ikke kunne akseptere dem.

I 1903 ble Rjabusjkin diagnostisert med tuberkulose. Han reiste til Sveits for å få medisinsk hjelp og pleie, uten at det hjalp. Han døde i atelieret sitt i Didvino.

Tedrikking, 1903

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]