Ivan Kramskoj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ivan Kramskoj
Selvportrett
Født27. mai 1837Rediger på Wikidata
Ostrogozjsk
Død24. mars 1887Rediger på Wikidata (49 år)
St. Petersburg[1]
BeskjeftigelseKunstmaler, kunstkritiker, tegner Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet russiske kunstakademiet
BarnSofya Junker-Kramskaya
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtSmolensk kirkegård
Tikhvin gravlund
Signatur
Ivan Kramskojs signatur

Ivan Nikolajevitsj Kramskoj (russisk: Иван Николаевич Крамской; født 27. maijul./ 8. juni 1837greg. i Ostrogozjsk, død 24. marsjul./ 5. april 1887greg. i St. Petersburg) var en russisk kunstmaler og kunstkritiker. Han var initiativtaker til kunstnerforeningen Peredvizjniki som ble grunnlagt i 1870.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kramskoj var av småborgerlig bakgrunn, født i Ostrogosjsk i nærheten av Voronezj. Fra 1857 studerte han ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg, der han oppnådde to priser.

Da kunstelevene krevde at de selv skulle få velge sine emner, reagerte ledelsen av akademiet sterkt avvisende.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Senere, da akademiet som obligatorisk emne for en konkurranse bestemte "Gjestebud i Valhall", brøt 14 yngre kunstnere med Kramskoj i spissen ut av den akademiske skolen. De dannet et eget kunstnerlaug kalt Kunstner-artellet.

«Kristus i ørkenen», 1872

Under påvirkning av ideer fra russiske, revolusjonære demokrater hevdet Kramskoj et kunstsyn der han stilte krav om at kunstneren skulle tjene samfunnet, prinsippet om realisme i kunsten, dessuten moralsk innhold og nasjonalitet. Kramskoj ble en intellektuell leder for demokratisk innstilte kunstnere. I 1870 grunnla han sammen med likesinnete kunstmalere en forening for vandreutstillinger, kalt Peredvizjniki. I alle år var han en stødig forsvarer av denne kunstnergruppens mål.

«Vladimir Solvjov», 1885

Kramskojs kunstneriske styrke lå i portrettet, noe det finnes mange bevis på i Tretjakovgalleriet i Moskva (Nekrasov, Saltykov, Dmitrij Grigorovitsj, Tolstoj m. fl.). I dette galleriet finnes også hans kjente maleri «Kristus i ørkenen» og «Utrøstelig sorg» (bilde av hustruen hans ved et barns død). Til tross for at Kramskoj var ujevn i sine verk og ikke hadde anlegg for større komposisjoner, var han en av Russlands fremste malere i sin tid. Særlig gjennom opposisjonen mot akademiets foreldete stillover hadde han som person stor innvirkning på den moderne russiske malerkunsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500013121, utgitt 18. februar 2011, besøkt 25. oktober 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]