Ivan Kramskoj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivan Kramskoj
Kramskoi1.jpg
Selvportrett
Født27. mai 1837Rediger på Wikidata
OstrogozjskRediger på Wikidata
Død24. mars 1887Rediger på Wikidata (49 år)
St. Petersburg[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[2], kunstkritiker, tegner[3]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Det russiske kunstakademietRediger på Wikidata
Barn Sofya Junker-KramskayaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt Smolensk kirkegårdRediger på Wikidata
Signatur
Ivan Kramskojs signatur

Ivan Nikolajevitsj Kramskoj (russisk: Иван Николаевич Крамской; født 27. maijul./ 8. juni 1837greg. i Ostrogozjsk, død 24. marsjul./ 5. april 1887greg. i St. Petersburg) var en russisk kunstmaler og kunstkritiker. Han var initiativtaker til kunstnerforeningen Peredvizjniki som ble grunnlagt i 1870.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kramskoj var av småborgerlig bakgrunn, født i Ostrogosjsk i nærheten av Voronezj. Fra 1857 studerte han ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg, der han oppnådde to priser.

Da kunstelevene krevde at de selv skulle få velge sine emner, reagerte ledelsen av akademiet sterkt avvisende.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Senere, da akademiet som obligatorisk emne for en konkurranse bestemte "Gjestebud i Valhall", brøt 14 yngre kunstnere med Kramskoj i spissen ut av den akademiske skolen. De dannet et eget kunstnerlaug kalt Kunstner-artellet.

«Kristus i ørkenen», 1872

Under påvirkning av ideer fra russiske, revolusjonære demokrater hevdet Kramskoj et kunstsyn der han stilte krav om at kunstneren skulle tjene samfunnet, prinsippet om realisme i kunsten, dessuten moralsk innhold og nasjonalitet. Kramskoj ble en intellektuell leder for demokratisk innstilte kunstnere. I 1870 grunnla han sammen med likesinnete kunstmalere en forening for vandreutstillinger, kalt Peredvizjniki. I alle år var han en stødig forsvarer av denne kunstnergruppens mål.

«Vladimir Solvjov», 1885

Kramskojs kunstneriske styrke lå i portrettet, noe det finnes mange bevis på i Tretjakovgalleriet i Moskva (Nekrasov, Saltykov, Dmitrij Grigorovitsj, Tolstoj m. fl.). I dette galleriet finnes også hans kjente maleri «Kristus i ørkenen» og «Utrøstelig sorg» (bilde av hustruen hans ved et barns død). Til tross for at Kramskoj var ujevn i sine verk og ikke hadde anlegg for større komposisjoner, var han en av Russlands fremste malere i sin tid. Særlig gjennom opposisjonen mot akademiets foreldete stillover hadde han som person stor innvirkning på den moderne russiske malerkunsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500013121, utgitt 18. februar 2011, besøkt 25. oktober 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 34445, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2007299762, besøkt 15. desember 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]