Pavel Tretjakov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pavel Tretjakov
Ilja Jefimowitsch Repin 011.jpg
Tretjakovs portrett malt av Ilja Repin (1883)
Født15. des. 1832Rediger på Wikidata
Moskva[1]Rediger på Wikidata
Død4. des. 1898Rediger på Wikidata (65 år)
Moskva[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gründer, mesén, samler, kunstsamler[3]Rediger på Wikidata
Ektefelle Vera Nikolaevna TretyakovaRediger på Wikidata
Barn Alexandra Pavlovna Botkina, Vera Pavlovna Ziloti, Lyubov Pavlovna Gritsenko, Maria Pavlovna Botkina, Ivan Pavlovich TretyakovRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt NovodevitsjijkirkegårdenRediger på Wikidata
Utmerkelser Honorary citizen of MoscowRediger på Wikidata

Pavel Mikhajlovitsj Tretjakov (Павел Михайлович Третьяков; født 15. desemberjul./ 27. desember 1832greg., død 4. desemberjul./ 16. desember 1898greg.) var en russisk forretningsmann, kunstsamler og mesén. Han er mest kjent for opprettelsen av Tretjakovgalleriet.

Tretjakov begynte å samle på kunst allerede som 24-åring (1856). Han kjøpte inn en del hollandsk kunst, men først og fremst arbeider av russiske kunstnere som Vasilij Perov, Ivan Kramskoj, Ilja Repin, Vasilij Surikov og Isaak Levitan. Hensikten med innkjøpene var i første rekke å opprette en samling som kunne danne grunnlaget for senere vekst til et museum med nasjonal kunst.

Han knyttet etter hvert sterke bånd til mange av kunstnerne i Peredvizjniki-bevegelsen og bisto dem både med råd og direkte pengehjelp.

I 1892 skjenket Tretjakov sin da allerede berømte samling til den russiske nasjon og i august året etter var det offisiell åpning av museet. Med nærmere 140 000 verker er det i dag – ved siden av Eremitasjen i St. Petersburg – verdens største samling av russisk kunst.

Tretjakov, sammen med sine brødre Pavel og Sergej, er også kjent for å ha startet en skole for døvstumme i Moskva. Han drev utstrakt veldedighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jn20000701841, besøkt 15. desember 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]