Pavel Tretjakov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pavel Tretjakov
Ilja Jefimowitsch Repin 011.jpg
Tretjakovs portrett malt av Ilja Repin (1883)
Født15. desember 1832 (juliansk)
Moskva
Død4. desember 1898 (juliansk) (65 år)
Moskva
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Beskjeftigelse Gründer, mesén, samler
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelse List of honorary citizens of Moscow

Pavel Mikhajlovitsj Tretjakov (Павел Михайлович Третьяков; født 15. desemberjul./ 27. desember 1832greg., død 4. desemberjul./ 16. desember 1898greg.) var en russisk forretningsmann, kunstsamler og mesén. Han er mest kjent for opprettelsen av Tretjakovgalleriet.

Tretjakov begynte å samle på kunst allerede som 24-åring (1856). Han kjøpte inn en del hollandsk kunst, men først og fremst arbeider av russiske kunstnere som Vasilij Perov, Ivan Kramskoj, Ilja Repin, Vasilij Surikov og Isaak Levitan. Hensikten med innkjøpene var i første rekke å opprette en samling som kunne danne grunnlaget for senere vekst til et museum med nasjonal kunst.

Han knyttet etter hvert sterke bånd til mange av kunstnerne i Peredvizjniki-bevegelsen og bisto dem både med råd og direkte pengehjelp.

I 1892 skjenket Tretjakov sin da allerede berømte samling til den russiske nasjon og i august året etter var det offisiell åpning av museet. Med nærmere 140 000 verker er det i dag – ved siden av Eremitasjen i St. Petersburg – verdens største samling av russisk kunst.

Tretjakov, sammen med sine brødre Pavel og Sergej, er også kjent for å ha startet en skole for døvstumme i Moskva. Han drev utstrakt veldedighet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]