Rafail Levitskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rafail Levitskij
Rafail Levitskij. Portrett av Ilja Repin (1878) Ateneum, Helsingfors, Finland.
Født1847[1]Rediger på Wikidata
St. Petersburg
Død1940Rediger på Wikidata
St. Petersburg
BeskjeftigelseFotograf, kunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet russiske kunstakademiet
FarSergej Levitskij
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtSt. Petersburg

Rafail (eller Rafael) Sergejevitsj Levitskij (russisk: Рафаил Сергеевич Левицкий; født 5. august 1847 i St. Petersburg i Russland, død 29. september 1940 eller 1930) var en var en russisk kunstner innen sjangremaleri, romantisk og impresjonistisk kunst og som var en aktiv deltaker i Peredvizjniki-bevegelsen.

Hans brev til kunstnervennen Vasilij Polenov (1844–1927) er en personlig beretning om mange av nøkkelfigurene som stilte ut russisk kunst i deres samtid.

Levitskij var født inn i en velstående familie. Han var gift med Anna Vasilevna Olsufevsky. Han var fetter av Aleksandr Herzen (1812–1870), fremragende skribent og ledende offentlig figur; og sønn av Sergey Lvovich Levitsky (1819–1898), en av grunnleggerne av fotografiet i Russland, mest kjent for sine berømte portretter av Romanovfamilien. Han var en venn av forfatteren Leo Tolstoj (1828–1910) som kom på besøk og bodde hos han og ektefellen ved flere anledninger.

Rafail Levitskij var også en aktet fotograf og kunstprofessor.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Levitskij begynte sine kunststudier ved Det Keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg i 1866, med friplass. Mens han studerte der, var han direkte underlagt Pavel Petrovich Chistyakov (1832–1919) sammen med klassekamerater som blant annet inkluderte Vasilij Polenov og Ilja Repin. Det er allment akseptert at Chistyakovs pedagogiske metoder kombinert med de beste tradisjoner ved akademiet og erfaringen med en direkte oppfatning av naturen ledet til utviklingen av realismen i Russisk kunst.

Levitskij mottok medaljer i 1867 – 2 sølv og i 1872 – en mindre og to store æresbevisninger. I 1877 fikk han rang som «Klassisk kunstner av tredje grad».

Lærer[rediger | rediger kilde]

Rafail Sergejevitsj Levitskij var professor i tegning og porselensmaling ved Det Keiserlige samfunn til ære for visuell kunst fra 1884 til skolen ble nedlagt i 1914.

Karrieren hans er dokumentert i en rapport skrevet på anmodning av Nickolay Makarenko ved skolen og publisert i St. Petersburg i 1914.

Peredvizjniki-bevegelsen[rediger | rediger kilde]

Rafail Levitskij ble med i Peredvizjniki-bevegelsen – ofte kalt «vandrerne» ettersom de arrangerte vandrerutstillinger – i 1880. Dette var en samling russiske realist-malere som søkte å komme bort fra den akademiske formalismen ved Russlands dominerende kunstsenter (St. Petersburgs kunstakademi). Levitskij stilte ut med Peredvizjniki-gruppen i perioden 1880-1894.

Hans kunstneriske karriere førte ham over hele Russland. Etter åpningen av Rostov Museum med Kirkeantikviteter i 1883 dukker navnet hans opp på besøkslisten to ganger. Besøkslisten starter i 1886. Dette museet var et kulturelt sentrum for gammel russisk arkitektur, kirke- og folkekunst og Levitskij besøkte det i 1900 og 1904.

Et maleri av interiøret i Redemeer kirken "na-senyah" funnet i Kreml i Rostov ble malt av Levitskij i 1904 og er i dag stilt ut på Tretjakovgalleriet i Moskva. I 1885, 1896 og 1907 reiste han til Italia hvor han malte sjangermalerier og impresjonistiske scener en plein air. I november 1914, dokumenterte han en scene hvor russiske styrker kjempet i den schlesiske offensiven i [[første verdenskrig]].

I dag er han fortsatt rangert som en av de store russiske kunstnere av Kunstnerforeningen i Russland.

Vennskapet med Vasilij Polenov[rediger | rediger kilde]

Gjennom hele livet beholdt Levitskij sitt gode vennskap med sin «vandrervenn» kunstneren Vasilij Polenov. Polenovs friske farger kombinert med hans kunstneriske finish av komposisjonen påvirket i stor grad Levitsijs egne landskapsmalerier både når det gjelder malestil og behandling.

Før Levitskij giftet seg bodde og jobbet han sammen med Polenov i en loftsleilighet hos familien Olsufevsky i Devich'e Pole («Jomfrugaten»). Huset er foreviget av Polenov i tegningen «Bestemors hage» (1878).

Det var mens han bodde her at Levitskij skulle møte og senere gifte seg med Anna Vasilevna Olsufevsky. Han skulle også møte Lev Tolstoj og bli god venn med den verdensberømte forfatteren. Han skulle komme til å diskutere Tolstojs teorier om kunst og hans personlige forbindelser til kunsten og kunstnerne av samtiden. Og til slutt skulle han komme til å male Tolstojs portrett i 1896.

Vennskapet med Lev Tolstoj[rediger | rediger kilde]

Fra februar til mars 1896, og fra februar til mars 1897, besøkte Lev Tolstoj Rafail Levitskij og hans kone Anna Vasilevna Olsufesky på Nicholskoe, Olsufevskyfamiliens eiendom nær Moskva. En gang tilbrakte han to uker hos dem og en annen gang varte besøket en hel måned.

Under et av disse besøkene inviterte Levitskij Tolstoj inn i arbeidsrommet sitt og diskuterte spørsmålet om å kunne få male portrettet hans. Seansen fant sted i andre etasje på Nicholskoe. Det blir fortalt at Levitskij tegnet stående ved sitt staffeli og valgte å lage en skisse av Tolstojs høyre profil. For å lette poseringen ble det lest høyt fra en Senkevich roman. Økten varte i en og en halv time. Med tillatelse fra Tolstoj, ble det laget en gravering av den endelige tegningen og trykkene ble solgt i butikker over hele Russland.

I mai måned i 1898, reiste Lev Tolstoj til Grinevka for å besøke sønnen, grev I.L. Tolstoj på hans eiendom. Mens han bodde der, var han igjen på besøk hos sin venn Levitskij. Under dette oppholdet ble han akutt syk med alvorlig dysenteri og ble værende i ti dager. I dagboken hans – oversatt av Rose Strunsky i 1917 – skriver han om denne tiden: «Sammen med min svigerdatter Sonya dro jeg på besøk til Tsurikov, Aphremov og Levitskijfamilien. Jeg fikk et veldig godt inntrykk og forelsket meg i mange, men jeg ble syk og fikk ikke gjort arbeidet mitt og lagde en masse oppstyr for både Levitskij og resten av husholdningen.»

Vennskapet med Ilja Repin[rediger | rediger kilde]

Levitskij var venn av kunstneren Ilja Repin, også han en av «vandrerne» fra Peredvizjniki-bevegelsen. Repin laget en skisse av ham og malte portrettet hans i 1878. I 1920 donerte Repin dette verket og et utvalg av andre arbeider til Finlands nasjonalgalleri. Bildet er i dag permanent utstilt i Ateneum i Helsingfors, Finland.

Brev til Vasilij Polenov[rediger | rediger kilde]

Ettersom Levitskij bodde og arbeidet i St. Petersburg får vi innsikt i kunstutstillinger han var tilstede ved og skrev om i brev til Vasilij Polenov.

I et brev sendt til Polenov i Moskva skriver Levitskij om en akademisk utstilling som fant sted 18. september 1869 om skulptøren Alexander Opekushin (1838–1923), som hadde laget en byste av kunstneren Mikhail Osipovich Mikeshin (1835–1896). Han skriver: «Utstillingen har vært åpen siden i går, men det har ikke vært særlig mange tilstede, og de av publikum som er tilstede synes ikke å like den heller. Fortalte jeg deg om Mikeshin's byste som er laget av en ukjent skulptør som heter Opekushin. Denne skulpturen er bemerkelsesverdig og likheten med Mikeshins ansikt og kropp ... hadde dette vært et maleri, ville jeg ha veddet på at det var laget av Mikeshin selv. Denne fyren Opekushin viste også en byste av Komisarov.»

Ved en tredje akademisk utstilling i St. Petersburg hvor Levitskij var tilstede, stilte V.M. Vasnetsova (1848-1926) ut bildet «Tedrikking på en taverna». 8. februar 1874 skrev han til Polenov: «Vasnetsova som du tydeligvis kjenner,.... et mirakel av mirakler...»

Kunstneren Arkhip Kuindzjis verk «Utsikt fra Isaakievskykatedralen» hadde besøkt den akademiske utstillingen i 1869. Levitskij så starten av det som skulle bli Kuindzjis bruk av spesielle lyseffekter i malingen av natur og oppnådde forbausende resultater. Levitskij skriver: «A. Kuindzji har malt et landskap av elven Neva med utsikten fra Isaakievskykatedralen på en fullstendig fullkommen måte...»

Fotograf[rediger | rediger kilde]

Levitskijs far var den kjente Sergey Lvovich Levitskij (1819-1898, Moskva) som er ansett som grunnleggeren av russisk fotografi. Han er notabel for fotoportrettene han tok av fire generasjoner av Romanovene og legendariske personligheter som inkluderte europeiske kongeligheter, den amerikanske presidenten Millard Fillmore (1800–1874) og en serie med berømte kunstnere og forfattere, blant dem Lev Tolstoj.

Det var kanskje denne forbindelsen som førte til at Nikolai Alekseevich Nekrasov (1821–1878) kjøpte verk av Rafail Levitskij som henger i stuen på Nekrasov Leilighetsmuseum til denne dag.

Etter sin fars død tok Levitskij over firmaet og fortsatte tradisjonen med studiofotografering av kjente personer, slik som blant annet Tsjajkovskij og Storhertug Mikhail Aleksandrovitsj Romanov, tsar Nikolaj II s yngre bror. Levitskij tok også opp tradisjonen med å ta bilder av russiske skuespillere. Levitskijstudioet var i virksomher inntil det ble¨stengt av sovjeterne i 1914.

Arven etter Levitskij[rediger | rediger kilde]

Størrelsen og storheten av Rafail Levitskijs Catalogue raisonné forblir ukjent. Hans innflytelse på kunstnere, hans historie, og hans kunstneriske prestasjoner ble visket ut i sovjettiden sannsynligvis på bakgrunn av hans aristokratiske opprinnelse. Det russiske statsmuseum i eier verken bilder, tegninger eller arkivdokumenter i samlingen sin av denne en gang så store kunstneren.

I den mest komplette samlingen med gjennomgang av russisk og europeisk malerkunst; «The Encyclopedia of World Art» publisert av White City, inkluderer forfatteren Alexander Shestimirov Rafail Levitskijs kunstneriske arbeid i alle tre bind – Russian Naval landscape – side 443; Russian Landscape Painting – side 888; og Russian portraits – side 1416.

Individuelle arbeider finnes i Nekrasov Leilighetsuseum i st. Petersburg, The Stavropol Regionale Museum of Fine Arts, The Tsjuvansk State Art Museum og i Tretjakovgalleriet i Moskva.

I dag finnes den største samlingen av Rafail Levitskijs verker i Di Rocco Wieler Private Collection, Toronto i Canada.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Photographers’ Identities Catalog, oppført som Rafail Levitsky, Photographers’ Identities Catalog ID 390261, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Burova G. K, Gaponov O. I, Rumjantseva V. F. Association of Mobile Art Exhibitions: in 2 т. М, Art, 1952-1959
 • Tchernyshev E.A., V.D.Polenov's Memorial Estate. the Catalogue. Л, 1964
 • Mosenzov G. N., Catalogue: Painting. Sculpture. Drawing. – Omsk, 1941
 • Spiridonov A.N., Catalogue Omsk гос. Museum of Fine Arts: Painting, Drawing, and Sculpture. – Omsk, 1955
 • Omsk Region. Museum of Fine Arts: Рус. дорев. Art: Painting, Drawing, teatr.-dekorats. Art, a sculpture. Кат. – Л, 1986
 • Guidebook to Dashkovsky meeting of images of Russian figures. – m. 1882. (Mosk. публ. And Rumjantsev. Museums)
 • Makarenko Nickolay, Report written by request of the Committee of Imperial Society of Honouring Visual Arts, published Saint Petersburg, 1914.
 • Tolstoy Lev Nikolaevich, Volume 84, Letters written to S.A. Tolstoy 1887-1910, complete works; letter written January 1895.
 • Kim E.V., I.A. Shljakov and an Art Life in Rostov (I. 1880-1890th) Books of Visitors of the Rostov Museum of Church Antiquities.
 • Strunsky Rose, translated Journal of Lev Nikolaevich Tolstoy translation -1917.
Autoritetsdata