Abram Arkhipov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abram Arkhipov
Portrait of Arkhipov by Repin.jpg
Ilja Repin:«Abram Akhipov»
Født15. august 1862 (juliansk)
guvernementet Rjazan
Død25. september 1930 (68 år)
Moskva
Gravlagt Vagankovskoje kladbisjtsje
Utdannet ved Kunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i Moskva, Det russiske kunstakademiet (–1886)
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Utmerkelse Folkets kunstner i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk

Abram Jefimovitsj Arkhipov (russisk: Абрам Ефимович Архипов; født 15. augustjul./ 27. august 1862greg. i landsbyen Jegorovo i det som i dag er Rjazan oblast, død 25. september 1930 i Moskva) var en russisk kunstmaler av den realistiske skolen. Han var medlem av kunstnerfellesskapet Peredvizjniki så vel som Russlands Kunstnerforening.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Abram Arkhipov var født inn i en religiøs, russisk-ortodoks familie småbønder. Han forlot hjemstedet i 1877 for å begynne studier ved Moskvas skole for maling, arkitektur og skulptur. I Moskva kom han under innflytelse fra forskjellige russiske malere, blant annet Vasilij Perov, Vasilij Polenov og Vladimir Makovskij.

I 1883 begynte Arkhipov å studere ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg. Han oppholdt seg der i to år, før han returnerte til Moskva, hvor han fullførte kunststudiene sine.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Arkhipov ble med i kunstnerfellesskapet Peredvizjniki i 1889, og sluttet seg til Russlands Kunstnerforening i 1903.

«Vaskekvinnene», ca. 1901

Russiske kvinners liv er et tema som går igjen i kunstverkene hans. Noen av maleriene basert på ideretningen realismen, skildrer grusomme scener fra kvinners hverdag. Arkhipov malte også flere bilder av bondekvinner i landsens Russland. Han viser dem frem i livaktige, tradisjonelle kjoler og nasjonaldrakter. Akkurat som andre i Russlands Kunstnerforening malte Arkhipov jevnlig en plein air. Han reiste også til Nord-Russland og kysten av Kvitsjøen og malte scener derfra.

Arkhipov underviste ved Moskvas skole for maling, arkitektur og skulptur, der han tidligere hadde studert. Arkhipov meldte seg inn i «Kunstnerforbundet i det revolusjonære Russland» i 1924, og i 1927 ble han tildelt tittelen Folkets kunstner av Sovjetunionen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]