Vasilij Surikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasilij Surikov
V.Surikov, Self-Portrait (1879, Tretyakov gallery).jpg
Selvportrett
Født12. januar 1848 (juliansk)
Krasnojarsk
Død6. mars 1916 (juliansk) (68 år)
Moskva
Gravlagt Vagankovskoje kladbisjtsje
Utdannet ved Det russiske kunstakademiet (18701875)
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Vasilij Ivanovitsj Surikov (russisk: Василий Иванович Суриков, født 12.jul./ 24. januar 1848greg. i Krasnojarsk, død 6.jul./ 19. mars 1916greg. i Moskva) var en russisk billedkunstner og medlem av Peredvizjniki-bevegelsen. Han er kanskje Russlands fremste representant for historiemaleriet.

Liv og studier[rediger | rediger kilde]

Surikov var fra Krasnojarsk og stammet fra sibirske kosakker. Etter at han hadde fullført utdannelse i hjembyen, studerte han malerkunst i perioden 18691871. En av lærerne hans ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg var Pavel Tsjistjakov. I 1877 flyttet Surikov til Moskva og slo seg ned der. Her arbeidet han den første tiden med fresker.

I 1881 ble han med i Peredvizjniki-bevegelsen. Etter at han hadde fått solgt et par historiemalerier, fikk han råd til å legge ut på studietur til Tyskland, Italia, Frankrike og Østerrike. I 1893 ble han fullverdig medlem av St. Petersburg Kunstakademi.

Historie-maler[rediger | rediger kilde]

«Bojarina Morozova», 1887

Vasilij Surikov blir ansett som Russlands fremste maler når det gjelder historie-maleri i storformat. Hovedverkene hans er blant de mest kjente malerier i russisk malerkunst, selv om han kun laget ni store historie-malerier. Han utførte mer enn hundre portretter og mindre studier.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Moskvas kunstinstitutt samt en gate i Moskva er oppkalt etter Surikov. I fødebyen Krasnojarsk er det reist et minnesmerke. I 1948 ble barndomshjemmet gjort om til museum til ære for kunstneren, der er også noen av verkene er utstilt. De viktigste verkene finnes allikevel utstilt i Moskva, en del i Tretjakovgalleriet mens andre er i Russlands Museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]