Ivan Sjisjkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivan Sjisjkin
Ivan Shishkin restoration.jpg
Født13. januar 1832Rediger på Wikidata
Jelabuga[1]Rediger på Wikidata
Død20. mars 1898Rediger på Wikidata (66 år)
St. Petersburg[1]Rediger på Wikidata
Gravlagt Smolensk kirkegårdRediger på Wikidata
Utdannet ved Kunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i Moskva (–1856), Det russiske kunstakademiet (–1860)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Utmerkelser 3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, Det russiske kunstakademietRediger på Wikidata

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin (på russisk Иван Иванович Шишкин) (født 25. januar 1832 i Jelabuga i Russland, død 20. mars 1898 i Sankt Petersburg) var en russisk landskapsmaler med kontakter til Peredvizjniki-bevegelsen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sjisjkin var født i byen Jelabuga i Vjatka-guvernementet (dagens Tatarstan). Etter eksamen fra gymnasiet i Kazan, studerte han i fire år ved Høyskolen i tegning, maling og arkitektur i Moskva. Fra 1856 til –60 hadde Sjisjkin plass ved St. Petersburgs Keiserlige Kunstakademi, hvor han gikk ut med de beste avgangspapirer. Han mottok keiserlig stipend til å studere videre i Europa.

I en periode bodde og arbeidet Sjisjkin i Sveits og Tyskland (Dresden og Düsseldorf). Han stilte ut både i München og Zürich. Etter at han i 1865 kom tilbake til St. Petersburg ble han med i gruppen av (flest) kunstmalere som arbeidet for en mer realistisk malerkunst (Peredvizjniki-bevegelsen) og i det Russiske selskap for akvarellmalere.

Ved tilbakekomsten til Russland ble Sjisjkin medlem av Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg og virket som professor i kunstmaling fra 1873 til 1898. Samtidig ledet han klassen som drev med landskapsmaling ved den høyere kunstskolen i St. Petersburg. Han deltok i flere utstillinger ved Kunstakademiet i St. Petersburg og den stor-russiske utstillingen i Moskva i 1882, i Niznij Novgorod (1896), og på verdensutstillingene i Paris i 1867 og 1878, og Wien i 1873.

Ivan Sjisjkin, Regn i eikeskog (1891)

Malestil[rediger | rediger kilde]

Sjisjkins malestil baserte seg på grundige studier av naturen. Verkene hans er preget av en poetisk fremvising av årstidene i skogene, den urørte naturen, dyrene og fuglene. Impulser fra den tyske, romantiske maleren Caspar David Friedrich er tydelig i store deler av kunsten hans. Sjisjkin eide en datsja i Vyra, sør for St. Petersburg. Der malte han noen av sine fineste landskapsmalerier. Han ble berømt for sine skoglandskap, og var ellers en utmerket tegner og litograf. Han døde i St. Petersburg mens han arbeidet på et nytt maleri.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Шишкин Иван Иванович, 28. sep. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]