Ivan Sjisjkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivan Sjisjkin
Ivan Shishkin restoration.jpg
Født13. januar 1832 (juliansk)
Jelabuga
Død20. mars 1898 (juliansk) (66 år)
St. Petersburg
Gravlagt Smolensk kirkegård
Utdannet ved Kunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i Moskva (–1856), Det russiske kunstakademiet (–1860)
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelse 3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin (på russisk Иван Иванович Шишкин) (født 25. januar 1832 i Jelabuga i Russland, død 20. mars 1898 i Sankt Petersburg) var en russisk landskapsmaler med kontakter til Peredvizjniki-bevegelsen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sjisjkin var født i byen Jelabuga i Vjatka-guvernementet (dagens Tatarstan). Etter eksamen fra gymnasiet i Kazan, studerte han i fire år ved Høyskolen i tegning, maling og arkitektur i Moskva. Fra 1856 til –60 hadde Sjisjkin plass ved St. Petersburgs Keiserlige Kunstakademi, hvor han gikk ut med de beste avgangspapirer. Han mottok keiserlig stipend til å studere videre i Europa.

I en periode bodde og arbeidet Sjisjkin i Sveits og Tyskland (Dresden og Düsseldorf). Han stilte ut både i München og Zürich. Etter at han i 1865 kom tilbake til St. Petersburg ble han med i gruppen av (flest) kunstmalere som arbeidet for en mer realistisk malerkunst (Peredvizjniki-bevegelsen) og i det Russiske selskap for akvarellmalere.

Ved tilbakekomsten til Russland ble Sjisjkin medlem av Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg og virket som professor i kunstmaling fra 1873 til 1898. Samtidig ledet han klassen som drev med landskapsmaling ved den høyere kunstskolen i St. Petersburg. Han deltok i flere utstillinger ved Kunstakademiet i St. Petersburg og den stor-russiske utstillingen i Moskva i 1882, i Niznij Novgorod (1896), og på verdensutstillingene i Paris i 1867 og 1878, og Wien i 1873.

Ivan Sjisjkin, Regn i eikeskog (1891)

Malestil[rediger | rediger kilde]

Sjisjkins malestil baserte seg på grundige studier av naturen. Verkene hans er preget av en poetisk fremvising av årstidene i skogene, den urørte naturen, dyrene og fuglene. Impulser fra den tyske, romantiske maleren Caspar David Friedrich er tydelig i store deler av kunsten hans. Sjisjkin eide en datsja i Vyra, sør for St. Petersburg. Der malte han noen av sine fineste landskapsmalerier. Han ble berømt for sine skoglandskap, og var ellers en utmerket tegner og litograf. Han døde i St. Petersburg mens han arbeidet på et nytt maleri.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]