Apollinarij Vasnetsov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Viktor Vasnjetsov: Portrett av Apollinarij Vasnetsov, 1872

Apollinarij Mikhajlovitsj Vasnetsov (russisk: Аполлинарий Михайлович Васнецов; født 25. julijul./ 6. august 1856greg. i landsbyen Rjabovo i provinsen Vjatka, død 23. januar 1933 i Moskva) var en russisk kunstmaler og grafiker. Han spesialiserte seg på scener fra middelalderen i Moskva. Han var en yngre bror av den mer berømte Viktor Vasnetsov.

Vasnetsov var både maler og grafiker. Noen formell utdanning i malerkunst fikk han ikke. Men han gikk i lære hos sin eldre bror Viktor Vasnetsov. Fra 1883 bodde og arbeidet han og broren i Abramtsevo, der han ble påvirket av maleren Vasilij Polenov. I 18981899 reiste han i Italia, Frankrike og Tyskland.

I tillegg til episke landskapsbilder av russisk natur, skapte Apollinarij Vasnetsov sin egen sjanger av rekonstruerte, historiske landskap basert på historiske og arkeologiske data. Maleriene hans gir et visuelt bilde av Moskva slik det må ha vært i hundreårene mellom 1300-tallet og 1700-tallet.

«Ivan den store-plassen i Kreml. 17. hundreåret», 1903

Vasnjetsov var medlem av Peredvizjniki fra 1899, og akademimedlem fra 1900. Han var enn av grunnleggerne og tilsynsmennene av Russlands Kunstnerforening.

I begynnelsen av 1920 inviterte Arkeologiutvalget (forgjengeren til Selskapet for vern av kulturminner) Apollinarij Vasnetsov og noen andre malere (blant dem Vikentij Trofimov) til å tegne gamle byer i Voronezj.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Apollinary Vasnetsov av Vasnetsova, Yekaterina & Schmidt, Igor (red.) Izobrazitelnoye Iskusstvo,

Moscow, 1980, (Russisk/Engelsk) Book ID V 1121 31