Illarion Prjanisjnikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illarion Prjanisjnikov
Født20. mars 1840Rediger på Wikidata
Timasjovo
Død12. mars 1894Rediger på Wikidata (53 år)
Moskva[1]
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunstakademiet for billedkunst, skulptur og arkitektur i Moskva (–1866)
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtNovo Aleksejevskij-klostret
Utmerkelser3. klasse av Sankta Annas orden (1883)

Spøkefugler. Marked i Moskva, 1865

Illarion Mikhailovitsj Prjanisjnikov (russisk: Илларион Михайлович Прянишников, født 20. marsjul./ 1. april 1840greg. i Timasjovo - nå i Kaluga oblast i Russland, død 12. marsjul./ 24. mars 1894greg. i Moskva) var en russisk kunstmaler, en av grunnleggerne av Peredvizjniki-gruppen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Illarion Prjanisjnikov var av handelsslekt. Fra 1856 til 1866 studerte han ved Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur under Sergej Zarjanko.

Spøkefugler - Marked i Moskva[rediger | rediger kilde]

Med bildet Spøkefugler. Marked i Moskva, malt i løpet av det siste læreåret, ble han umiddelbart kjent. På det vesle lerretet gir han en original løsning på en side av temaet fornedring av menneskeverdet, på det følelsesløse og råskapen i verden, der allting blir kjøpt og solgt. Etter skildringen av de berusede kjøpmennene, som under hån blir overtalt til å danse til trekkspillet, og en fattig embetsmann, demonstrerer kunstneren på en troverdig måte et helt galleri av eksempler på moralske skavanker og selvtilfredse pøbelholdninger. Maleriet vekket harme hos en del av dem som var tilhengere av den offisielt aksepterte akademikunsten. For disse framsto den unge kunstmaleren som ødeleggeren av kunstens høye mål, som i sin ideelle form skulle uttrykke de evige sannheter.

Påskeprosesjon, 1893

Etablert maler[rediger | rediger kilde]

I 1870 ble Prjanisjnikov utnevnt til «maler av første grad». Fra 1873 til han døde underviste han ved Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur. Blant de som gikk i lære hos han var Konstantin Korovin og Mikhail Nesterov.

Helt fra dannelsen av Peredvizjniki-gruppen var han medlem i denne. Og fra og med den andre vandreutstillingen var han en av lederne i foreningen. Selv om Prjanisjnikov hovedsakelig bodde i Moskva, besøkte han ofte Nord-Russland der han laget skisser. Han tok del i utsmykkingen av Kristi-Frelser-katedralen.

Prjanisjnikov døde i Moskva, hvor en gate bærer navnet hans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Прянишников Илларион Михайлович, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Художник-передвижник Илларион Прянишников: художественный альбом / В. М. Обухов — Калуга: Золотая аллея, 2008.
  • Горина Т. Н. Илларион Михайлович Прянишников. 1840—1894. — М.: Искусство, 1958.
  • Козлов А. М. Илларион Михайлович Прянишников. 1840—1894. — М.: Искусство, 1951.

Se også[rediger | rediger kilde]