Lars Hertervig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lars Hertervig
Lars Hertervig.jpg
Lars Hertervig, malt av Niels Bjørnsen Møller i 1851
Født 16. februar 1830
Død 6. januar 1902 (71 år)
Nasjonalitet norsk
Felt Maleri og tegning
Kjente verk «Gamle furutrær»

«Skogtjern», 1865
«Fra Borgøya». Olje på lerret. 1867

Lars Hertervig (født 16. februar 1830Borgøy i Tysvær, død 6. januar 1902 i Stavanger) var en norsk kunstmaler, kjent for sine særpregede skildringer av naturen i Ryfylke.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Hertervig dro i 1852 til Akademiet i Düsseldorf hvor han begynte sin utdanning med Hans Gude som lærer. Etter bare to år som kunststudent fikk han et utbrudd av sinnslidelsen schizofreni og flyttet tilbake til Stavanger-området. Denne sykdommen skulle vise seg i hans videre arbeider. Hverken en sjøtur til Middelhavet eller et opphold på Gaustad asyl kunne helbrede ham.

I mottaksjournalen fra Gaustad står følgende:

«På Forespørgsel, om han kjender nogen Aarsag til sin Sygdom angiver han at den er bevirket ved stirrende Iagttagelse af Landskaberne i Solskin, hvorunder efter han Forklaring Solstraalerne have virket saa stærkt paa hans Øine, at han har følt og fremdeles føler en af Fortumling ledsaget spændende Smerte over Panden. Dette angiver han som sin eneste Lidelse, og denne troer han bevirket ved Blodudtrædning bagenfor Pandebenet. Derhos ere hans Øine, som ere smaae, mørkegraa, blanke med skinnende Reflex og nogen Karinjection i conjunctiva, noget ømfindtlige for Lyset. Heri saavel som i Mangel paa gode Farver ligger efter hans Forklaring Grunden til hans ustadige Syslen med ufuldændte Værker.»

De siste 30 årene slet han med dårlig økonomi og hadde ikke lenger mulighet til å male med olje på lerret. Fra denne perioden er det arbeider utført med akvarell og gouache på papirer som ikke var beregnet for slike arbeider. I noen bilder bygger han opp arbeidene av flere lag og biter av papirer som er limt sammen med hjemmelagd rugmelsklister.

Hertervig hentet sine motiver fra Ryfylke og Stavangerområdets natur med dens fjordpartier, kranset av stenknauser og furuer. Hans arbeider fra 1860-årene er særlig merket av sykdommen. Trærne får forvillede fantastiske former, klippene og skyene har ofte blokkaktige former. Hertervigs kunst har en sterk virkning med sitt enfoldige alvor, sin rike natursans og forunderlige farger. Særlig egenartet er hans sterke blå himmel.

«Gamle furutrær», 1865

Relasjonen mellom Hertervigs liv og kunst kommer spesielt frem i tolkningen av treet som uttrykk for kunstnersubjektet. Oljemaleriet Gamle furutrær, fra 1865, er et godt eksempel på dette. De gamle urtrærne i bildet er i ferd med å dø. Samtidig strekker det ene treet seg over hele lerretet, hever seg opp mot lyset og bryter nesten ut av sin gitte naturbetingelse.[1]

Hertervig i ettertid[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke over Lars Hertervig, av Stinius Fredriksen, 1948, Stavanger

Hans endelige gjennombrudd kan sies å ha kommet på den store jubileumsutstillingen i Christiania i 1914, først 12 år etter hans død.

Det finnes få eller ingen portretter av Hertervig. Ett kan være malt av Niels Bjørnsen Møller i 1851, da begge studerte ved Christiania Tegneskole. Det hevdes også at Hertervig tegnet et selvportrett, noe som ikke er verifisert.

Jon Fosse har skrevet romanen Melancholia i to bind (1995–96) om Hertervig, og Paal-Helge Haugen har skrevet Hertervig; ein opera (1995). Den svenske forfatteren Johan Bergström har skrevet romanen Hitenfor Utsira (1985, norsk 1986), Odd Kvaal Pedersen skrev Narren og hans mester : en roman fra kunstmaler Hertervigs tid (1987), mens Martin Nag har skrevet flere tekster, også skuespill, om Hertervig. De Press har utgitt låta "Lars Hertervig" (Fra tolvtommersingelen Lars Hertervig, 1981, og senere på cd-utgivelsen Lars Hertervig + On The Other Side, 2005.)

I Stavanger står Hertervighuset. Man har også Lars Hertervigs plass og Lars Hertervigs gate. Billedhuggeren Stinius Fredriksen har laget statuen på Lars Hertervigs plass.

Gamle furutrær er også blitt motiv for et norsk frimerke i 1976 i en serie i samme serie som et merke av Fearnleys Slindebirken[2]

I 2013 regiserte Karl Johan Paulsen og Pål Øie en biografisk dokumentarfilm med tittlen «Lysets vanvidd» om Hertervigs liv. I tillegg til å gjenskape scener fra hans liv med skuespillere ble også Holger Kofoed, Kari Greve, Hans Eirik Aaarek, Leigh Clarke, Helge Torvund og Trond Borgen intervjuet om deres syn på Hertervig og hans kunst.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biografi Lars Hertervig, Stavanger kunstmuseum lastet ned 23.11.2012
  2. ^ Norske frimerker 1976
  3. ^ vestnorskfilm.no Lysets Vanvidd - En film om kunstmaler Lars Hertervig
  4. ^ NRK nett-TV Lysets Vanvidd - En film om kunstmaler Lars Hertervig

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Moe, Ole Henrik. Lars Hertervig. Format, 2005.
  • Borgen, Trond. Et indre eksil : et essay om Lars Hertervigs papirarbeider. Wigestrand, 2005. ISBN 82-8140-027-7
  • Lars Hertervig : fragmenter : arbeider på papir 1868-1902. Labyrinth, 2005. (Utstillingskatalog utgitt i forbindelse med vandreutstillingen Fragmenter). ISBN 978-82-7393-031-6
  • Koefoed, Holger (1984). Lars Hertervig, lysets maler. Oslo: Gyldendal. s. 232. ISBN 82-05-14982-8. 
  • Koefoed, Holger. I Lars Hertervigs skog. Gyldendal, 1991 ISBN 82-05-19169-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]