Gatekunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Street art)
Hopp til: navigasjon, søk
Gatekunst i form av et maleri tegnet med pastellkrittfortauet i Guanajuato i Mexico under 4th Madonnari festival i 2012. Slik fortauskunst foregår gjerne åpenlyst og kan minne om både gateteater og tigging. Motivet på bildet er et selvportrett av Eugène Delacroix.

Gatekunst, eller på engelsk street art, er ulike typer ikke-kommersiell billedkunst som er oppført i det offentlige rom, oftest ubestilt og gjerne ulovlig og anonymt på husfasader og andre steder i bymiljøer, for eksempel som graffiti, sjablongmalerier eller fortaustegninger utført av amatørkunstnere eller som en postmoderne, aktivistliknende kunstbevegelse.

Gatekunst innebærer ofte bruk av spraymaling, enten i form av tradisjonell graffiti laget på frihånd, eller spray på vegger gjennom stensiler (sjablonger) med utskåret tekst eller motiver. Det kan være klistremerker, installasjoner, eller malerier som dekker hele vegger. Det kan være strikking som integreres i trær eller tres på etablerte skulpturer, eller lyskunst og oppklistring av plakater. Moderne gatekunst er en forlengelse av den tradisjonelle graffitien, og er oftest laget for å kommunisere med folk på gaten, gjerne om sosiale eller politiske temaer. Utøverne innenfor gatekunst er ofte anonyme og de fleste opererer med pseudonymer, slik som britiske Banksy eller norske Dolk, for å unngå problemer med politiet.

Gatekunst i verden[rediger | rediger kilde]

Banksy er antagelig den mest kjente street art-kunstneren. Hans verk selges og stilles ut i gallerier og museer.

Banksy regnes som den mest kjente gatekunstneren i verden[1]. Han startet med graffiti på 1990-tallet, men gikk over til sjablonger og stensiler da han skjønte hvor mye raskere han kunne få et verk ferdig på veggen før noen oppdaget ham. Han er kjent for å ha en humoristisk og politisk snert i arbeidene sine, og det er ofte en samfunnskritisk kommentar i det han maler. Enkelte av verkene hans har blitt auksjonert bort til ekstreme summer på det prestisjetunge auksjonshuset Sotheby’s i London, og han har også plassert tilpassede kunstverk i blant annet nasjonalgalleriet Tate Britain, MoMA og The Metropolitan Museum of Art i New York.

Gatekunst i Norge[rediger | rediger kilde]

«Che» (2007) av gatekunstneren Dolk fra Bergen, er en stensil, et veggmaleri laget med spraymaling og sjablonger. Motivet viser Che Guevara iført sitt eget ikoniske portrett tatt av Alberto Korda 1960.

På 1990-tallet var det ingen dominerende gatekunstnere i Norge, men da det nærmet seg år 2000 dukket to store navn opp: Pøbel og Dolk. De er mest kjent for prosjektet «Ghetto Spedalsk»[2], der de sammen dekorerte forlatte hus og bygninger i Lofoten med gigantiske stensilverk. Begge kunstnerne er blitt kjente navn på verdensbasis, og Dolk har levd av gatekunsten sin siden 2006. Han selger både trykk og originaler på nett[3], og har deltatt på galleriutstillinger over hele verden[4]. Banksy besøkte Bergen i 2000 og inspirerte folkene der enormt[5]. Bergen er siden blitt regnet som hovedstaden for gatekunst i Norge[6].

Gatekunstneren DOT DOT DOT (...) fra Oslo begynte som graffitikunstner i 1997.

Siden 2001 har NuArt festivalen blitt arrangert i Stavanger. Festivalen fokuserer på gatekunst og er en av verdens mest anerkjente festivaler innenfor sjangeren og tiltrekker seg kjente internasjonale navn hvert år.[7].

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Flere kjente utøvere stiller nå ut sin kunst i anerkjente gallerier og selger til gode priser. I 2011 holdt Dolk sin første separatutstilling i Oslo-galleriet OSL Contemporary, der han stilte ut 9 verk.[8] To av de ni Dolk-bildene var priset til 115 000 kroner, de resterende syv hadde en prislapp på 95 000 kroner per stykk, alle ble solgt.

Den norske fotografen Rolf M. Aagaard har i flere år fotografert gatekunst, noe som i 2007 resulterte i en utstilling i Stenersenmuseet samt bokutgivelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]